| |     latinica | english  
Насловна
POČELI PREGOVORI O ČLANSTVU, VELIKI DAN ZA SRBIJU I EU

BRISEL, 21.1.2014 - Srbija je danas, održavanjem prve međuvladine konferencije sa Evropskom unijom, i zvanično započela pregovore o članstvu, a u Briselu je ocenjeno da je reč o istorijskom danu za Srbiju i Uniju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas povodom formalnog početka pristupnih pregovora sa EU da je Srbija taj korak zaslužila svojom istorijom i žrtvama. "Srbija je svojom istorijom, svojim žrtvama, zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope. Danas se i to desilo. Ovaj dan će biti upamćen, ako ga iskoristimo kako treba", poručio je Nikolić posredstvom društvene mreže "Tviter".

Povodom današnjeg održavanja prve međuvladine konferencije Srbije i EU, objavljen je i tv-spot u kojem se, uz slogan "Odgovoran predsednik, zadovoljni građani, uspešna Srbija", navodi da je predsednik Nikolić inicirao i koordinirao napore institucija Srbije u odlučnoj borbi protiv korupcije i kriminala, doneo platformu na osnovu koje je potpisan briselski sporazum i doprineo uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu. Spot se završava porukom: "Zajedno do punopravnog članstva u EU - predsednik Srbije Tomislav Nikolić". "

Ovo je istorijski dan i za Srbiju i za Evropsku uniju - čestitam", rekao je komesar EU za proširenje Štefan File na srpskom jeziku. On je po završetku konferencije ocenio da je otpočinjanje pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije. ‘’Ključno za to je bila rešenost srpskih vlasti da prihvate reforme tokom godina i hrabar trud prethodnih meseci u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom", istakao je File na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i šefom grčke diplomatije Evangelosom Venizelosom, čija zemlja trenutno predsedava EU.

"Danas smo napravili prvi važan korak na najvišem političkom nivou i počeli smo razgovore o poglavljima koja će slediti", objasnio je File istakavši da prva međuvladina konferencija Srbije i EU označava "početak prve ključne faze u našem odnosu sa Srbijom". Pred Srbijom leže mnogi izazovi, dodao je, a to podrazumeva da će morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda. "Beograd će morati da ostane potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi da primenjuje sve što je dogovoreno", podvukao je File.

Srbija će, kako je dalje naveo, morati da završi reforme i uskladi propise sa evropskim pravilima, a u tom smislu su naročito važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču sloboda, vladavine prava, pravosuđa. Uveren da Srbija može da odgovori na ove izazove, File je dodao: "Verujem da će reforme u Srbiti čvrsto postaviti vladavinu zakona i verujem u rešenost srpskog rukovodstva da se ovaj proces privede kraju kako treba". On je rekao da u EU postoji jedinstven stav da ta poglavlja budu prva otvorena i poslednja zatvorena, ali ni on, kao ni šef grčke diplomatije nisu precizno odgovorili na pitanje kada bi tačno do toga moglo da dođe.

Grčki ministar je naveo da je predstavljen pregovarački okvir EU za Srbiju koji je uzeo u obzir iskustva prethodnih procesa proširenja, ali i specifičnosti Srbije, istakao da je ovo je važan dan za odnose sa Srbijom i "važan trenutak za nas", te dodao da prva međuvladina konferencija predstavlja prekretnicu u odnosima između Srbije i EU. Konstatujući da je ovo sjajan dan za regionalnu perspektivu prema EU, Venizelos je zaključio da je evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana strateška opcija Unije za ovu godinu.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem predvodio delegaciju Srbije na međuvladinoj konferenciji, ocenio je da je početak pregovora najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. "U istorijskom smislu ovo će dalje odrediti naš put", rekao je Dačić na pres konferenciji ocenivši da pre 18 meseci, kada je formirana vlada, to što se danas dogodilo nije bilo očekivano. "Mi smo vas iznenadili", rekao je i primetio da je neka druga vlast danas u Srbiji, slavilo bi se sedam dana, ali da ova vlada to neće uraditi, jer je čeka težak rad. "Naš narod je ovo zaslužio", zaključio je Dačić. On je naglasio da smo sami sebi postavili cilj da do kraja 2018. institucionalno budemo spremni za ulazak u EU, u kom slučaju bi Uniji ostalo da oceni koliko smo spremni za to, te da je cilj da i formalno 2020. budemo punopravni član.


Верзија за штампу
Архива вести
НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ
Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Polaganje venca na 9-ti maj
У Калгарију је 27. априла 2014. године, одржана манифестација освећења новосаграђеног храма "Свети Симеон Мироточиви"
MAJA GOJKOVIĆ – PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
Privredna komora
Kurtoazna poseta gradonacelniku gospodinu Jim Watson
Dan Zena u Parlamentu
Kanadsko - Srpske Privredne Komore
Parlamentarna grupa prijateljstva
Projekcija filma POGROM - Ten years later
KONAČNI REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA
Izložba "Žene kroz vreme i nacije" akademske slikarke Marine Gavanski Zissis
Akademija srpske narodne igre "Bata Marčetić" iz Toronta odrzala koncert u Montrealu
Proslava Dana državnosti R. Srbije u Ambasadi u Otavi
PARLAMENTARNI IZBORI 2014
VUČIĆ ZA CNN: SRBIJA POTPUNO POLITIČKI STABILNA
VLADA OSNOVALA RADNU GRUPU ZA PREDSEDAVANJE OEBS-OM
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
POČELI PREGOVORI O ČLANSTVU, VELIKI DAN ZA SRBIJU I EU
VUČIĆ: SPREMNI SMO DA ISPUNIMO OBAVEZE ZA BOLJU BUDUĆNOST
Kurs srpskog jezika na Filoloskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2014. годину - пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике и културне делатности Срба у иностранству
EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA
EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA
PREGOVORI SA EU POČINJU 21. JANUARA
DAČIĆ - ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRBIJU
Dan primirja u prvom svetskom ratu
Poseta Scheer-u
Internacionalni sajam hrane
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
STEFANOVIĆ I PREDSEDNIK KANADSKOG SENATA O JACANJU SARADNJE
STEFANOVIĆ: SPOLJNOPOLITIČKI CILJ SRBIJE PRIKLJUČENJE EU
Noel Kinsela: Srbija ce biti broj 29 u Evropskoj uniji
KANADSKA PRIVREDA ZAINTERESOVANA ZA ULAGANJA U SRBIJI
KANADSKI PARLAMENTARCI U POSETI SRBIJI
NIKOLIC: SRBIJA ISKRENO UŠLA U REFORME
Polaganje venca na spomenik Drugom svetskom ratu u Otavi
Izložba srpskih umetnika "6x5"
Betina izložba fotografija
Projekcija kratkometražnih filmova Nene Toth
Promocija knjige "Ti divni sanjari" Bojana Ž. Bosiljčić
Dan državnosti Republike Srbije
Izložba "Art for Water"
Festival ranog srpskog filma
Betina izložba fotografija
WaterCan manifestacija
Izlozba fotografija autora - Hadži Dušan Glušač i Trivko Tića Savić "Šeta(j)mo Srbijom"
Koncert folklornog ansambla "Miroslav Bata Marčetić"
Koncert Katarine Jović i Ane Drobac povodom Dana državnosti Republike Srbije u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Otavi