| |     latinica | english  
Насловна
Вести
Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji
Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Srpkinja postala blago Kvebeka - Ana Sokolovic, kompozitorka iz Montreala

 

Mihajlo Pupin - spasao suzenje

Mihajlo Pupin - spasao suzenje 2 deo

Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - clanak "Investicije od milijardu dolara"
Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - intervju
Dijaspora od koristi i sebi i Srbiji
Nismo zaboravili korene - Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor
72. Srpski dan u Nijagari - Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije u Kanadi 

KANADSKI AMBASADOR: "Naša vrata su i dalje otvorena za Srbe, ali samo ako spadate u OVU kategoriju"

Цвијановићева у Канади о јачању привредних веза и потреби успостављања представништва Српске

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Дачић са шефом дипломатије Канаде и српским кокусом
Канадски медији: Србија ће подржати Канаду у СБУН
Dačić u Kanadi o ukidanju viza Dačić u Kanadi o ukidanju viza 
Dačić sa šefom diplomatije Kanade i srpskim kokusom
Dačić u Kanadi: Poboljšati vizni režim

Karadjordjevići u Kanadi prikupili sredstva za inkubatore u Srbiji 

Kejt Midlton u kaputu kreatorke srpskog porekla 
ПОСЛЕ ЂОКОВИЋА УМЕТНИЦА СРПСКОГ ПОРЕКЛА насликала и Раонића 

Хамилтон добио Теслин булевар

Хамилтон први у Канади има Булевар Николе Тесле

Kaнда: Отворен Булевар Николе Тесле у Хамилтону

Интервју са Њ. Е. Михаилом Папазоглу - Калгари
                                 

Кaнaђaни мaсовно посетили, a послaници и подржaли српски фестивaл

Кaнaђaни одушевљени српским фестивaломСрбија и Канада позивају на прекид сукоба у Украјини

Tanjug | 01. септембар 2014.

После састанка шефова дипломатија Србије и Канаде Ивице Дачића и бившег министра Џона Берда изражена је заједничка забринутост за светски мир и упућн позив на хитан прекид сукоба у Украјини

Србија и Канада деле забринутост за светски мир и позивају на хитан прекид сукоба у Украјини и покретање дијалога, саопштено је данас после састанка министара спољних послова двеју држава Ивице Дачића и Џона Берда.

Берд је, на заједничкој конференцији за новинаре после разговора с Дачићем, изразио задовољство због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао Београд да настави да спроводи реформе како би ускладио своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

"Од кључног је значаја да се међународна заједница успротиви руској агресији. Канада очекује наставак сарадње с партнерима, укључујући Србију, како би се јасно ставило до знања да су напори Москве за дестабилизацију истока Украјине неприхватљив начин понашања према сувереној и независној држави", изјавио је Берд.

Шеф српске дипломатије је поновио да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из разлога својих економских интереса и могућих ризика за своје грађане није учествовала у санкцијама према Русији, као ни у руским санкцијама према ЕУ.

Дачић је констатовао да Украјина и Русија имају "чудан однос" према санкцијама, јер Украјина је, према његовим речима, подржала санкције према Русији али их није спровела у дело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривредних производа.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић.

Берд је поздравио потписивање Бриселског споразума и охрабрио Београд да настави с процесом нормализације односа с Приштином и конструктивном улогом у региону.

Двојица министара заложили су се за унапређење билатералних односа, посебно у области привреде и најавили да ће Берд данас са министром трговине Расимом Љајићем потписати споразум о заштити инвестиција.

Берд је поручио да Канада подржава демократску и економску трансформацију Србије, која је, по његовој оцени, остварила охрабрујући напредак, као и европски пут Србије, која ће уласком у ЕУ постати још атрактивнија за канадске инвеститоре.

Канада је, према његовим речима, заинтересована за потенцијале Србије, првенствено у области фармацеутске индустрије, рударства, информационих технологија, пољопривреде.

Берд је назвао пројекат "Београд на води", који му је јуче представио градоначелник Синиша Мали, показатељем светле будућности не само главног града, већ и целе Србије.

Дачић је подсетио да у Србији послује више од 50 канадских компанија, да се процењује да канадске инвестиције достижу неколико стотина милиона долара, али да је билатерална трговинска размена свега 40 милиона долара, што, како је рекао, треба појачати.

"Постоји велика заинтересованост канадских компанија за учешће у нашем енергетском сектору. Најдаље се одмакло када је реч о хидроелектрани Бистрица, разговара се и о Бродареву, а веома је значајно и улагање у РТБ Бор", казао је он.

Дачић је напоменуо да је Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатије Србији после 13 година, што је, како је истакао, од великог значаја за билатералне односе.

Он је казао да је канадског колегу информисао о жељи Србије да приступи ЕУ, о спровођењу реформи, дијалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да развија односе и са земљама које нису чланице ЕУ.

Дачић је поздравио одлуку Канаде да почне да издаје вишекратне визе на 10 година и изразио наду да би наредних година, како се Србија буде приближавала ЕУ, могла да уследи и либерализација визног режима.

ВУЧИЋ: УНАПРЕДИТИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом и током сусрета истакао да две земље имају изузетно добре односе, али да је неопходно унапређивање даље сарадње, посебно на пољу економије.

Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Потписивање данашњег Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања додатно ће допринети унапређењу привредне сарадње две земаља и подстаћи нова улагања канадских компанија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

НИКОЛИЋ: ПУНО ТОГА СПАЈА СРБИЈУ И КАНАДУ

Председник Републике Србије Томислав Николић је, током данашњег разговора са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, констатовао да су билатерални односи између две земље изванредни, али да нажалост број посета на највишем нивоу не прати тај тренд.

Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је председник Србије.

"Изузетно ценимо Вашу подршку у евроинтеграцијама Србије, а посебно солидарност коју сте показали током катастрофалних поплава", нагласио је председник и додао да је посебно значајно учешће Канаде на донаторској конференцији у Бриселу, током које је та земља издвојила 500 хиљада долара.

 


Синиша Мали представио канадском шефу дипломатије „Београд на води”

Градоначелник Синиша Мали угостио је данас у обновљеном здању Београдске задруге министра спољних послова Канаде Џона Берда, коме је представио пројекат „Београд на води”.

Синиша Мали показује мастер план "Београда на води" Џону Берду и сарадницима
 

- Драго ми је да сам данас имао прилку да у Београдској задруги угостим Џона Берда, који је први пут у нашој престоници и који је изразио жељу да се упозна са пројектом и види реконструисану зграду. Поручио сам му - када следећи пут дођете надам се да ћете бити у прилици да се уверите како се пројекат реализује на обали реке Саве – истакао је градоначелник и додао да пројекат „Београд на води” привлачи велику пажњу како домаће тако и међународне јавности.

Од краја јуна, од када је отворена реновирана зграда Београдске задруге, мастер план пројекта видело је више од 40.000 људи. 

Догађају је присуствовао и канадски амбасадор у Београду Роман Вашчук.  

Ово је прва посета шефа канадске дипломатије нашој земљи од 2001.године.  

Канадска делегација ће се у наставку вишедневне посете састати и са највишим државним званичницима Србије.


 


Канађани заинтересовани да улажу у енергетику

Србија и Канада желе да унапреде сарадњу, нарочито у енергетици и рударству у које је Отава највише заинтересована да инвестира, рекли су у Београду шефови дипломатија две земље Ивица Дачић и Џон Берд. Србија и Канада имају добре односе, али је неопходно унапређивање сарадње, посебно на пољу економије, рекао премијер Вучић.

Велики број канадских компанија ради у Србији - више од 50, и та земља је највише заинтересована за инвестирање у енергетском сектору и то у хидроелектране, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Бердом.

Припремила Марија Савић Стаменић


LINK ZA SNIMAK >>>


Министар Дачић је рекао да се највише одмакло у вези с хидроелектраном Бистрица, а разговара се о Бродареву и о улагању у РТБ Бор.

Дачић је истакао да је, и поред тога што је Канада последњих година уложила више стотина милиона долара у Србију, спољнотрговинска размена веома мала и износи нешто више од 40 милиона долара, те ће сарадњу подстаћи споразум о заштити инвестиција који ће данас потписати две земље.

Шеф канадске дипломатије истакао је да ће тај споразум осигурати безбедно пословање канадских компанија.

Када је реч о ситуацији у Украјини, Србија и Канада деле забринутост за светски мир и позивају на хитан прекид сукоба у тој земљи и покретање дијалога, саопштено је после састанка министара спољних послова двеју држава.

Дачић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из разлога својих економских интереса и могућих ризика за своје грађане није учествовала у санкцијама према Русији, као ни у руским санкцијама према ЕУ.

Дачић је констатовао да Украјина и Русија имају "чудан однос" према санкцијама, јер Украјина је, према његовим речима, подржала санкције према Русији али их није спровела у дело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривреде.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић.
Шеф канадске дипломатије изразио је задовољство због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао је Србију да настави да усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Берд је поручио да Канада подржава Србију на путу евроинтеграција и оценио да ће уласком у ЕУ она постати још атрактивнија за канадске инвеститоре.

Дачић је напоменуо да је Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатије Србији после 13 година, што је, како је истакао, од великог значаја за билатералне односе.

Шеф српске дипломатије је рекао да је канадског колегу информисао о жељи Србије да приступи ЕУ, о спровођењу реформи, дијалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да разбија односе и са земљама које нису чланице ЕУ.

Министра спољних послова Канаде примио је и председник Владе Србије Александар Вучић и током сусрета истакао да две земље имају изузетно добре односе, али да је неопходно унапређивање даље сарадње, посебно на пољу економије.

Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Потписивање данашњег Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања додатно ће допринети унапређењу привредне сарадње две земаља и подстаћи нова улагања канадских компанија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић упознао је министра Берда и са економским реформама и предстојећим мерама које Влада Србије планира да спроведе и обавестио канадског министра о напретку Србије у процесу европских интеграција.

Премијер је захвалио на помоћи коју је Канада упутила Србији за поплављена подручја. Министар Берд је изјавио да односе две земаља треба јачати на највишем политичком и економском нивоу, додавши да Канада разуме спољно-политичку позицију Србије у односу на ЕУ и Русију, посебно у контексту украјинске кризе.

Председник Републике Србије Томислав Николић је, током данашњег разговора са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, констатовао да су билатерални односи између две земље изванредни, али да нажалост број посета на највишем нивоу не прати тај тренд, преноси Танјуг.

Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је председник Србије.

"Изузетно ценимо Вашу подршку у евроинтеграцијама Србије, а посебно солидарност коју сте показали током катастрофалних поплава", нагласио је председник и додао да је посебно значајно учешће Канаде на донаторској конференцији у Бриселу, током које је та земља издвојила 500 хиљада долара.

Николић је истакао, да економска сарадња две земље треба значајно да се унапреди и да Србија има бројне погодности за инвеститоре из Канаде.

Србија је заузела принципијелан став око украјинске кризе да неће уводити санкције Русији, али подржава територијални интегритет Украјине, подвукао је председник Николић.

Министар спољних послова Канаде Џон Берд је изразио спремност да се оснаже билатерални односи две земље, а нарочито у делу економије. Србија има огроман потенцијал за канадске инвестиције, посебно у области рударства и производње лекова. Српска заједница у Канади је веома значајна и то је веома важна спона између две земље, истакао је Берд.

Канадски министар је током ове посете Србији обишао поплављена подручја и најавио могућност упућивања новог контингента помоћи.


http://www.exitfest.org/en


3th - 9th, August 2015


http://www.gucafestival.rs/

 

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade

 


Верзија за штампу
Вести
Вести
Архива вести