| |     ћирилица | latinica  
Home
Priredjen Dan Srbije u Kanadi

Dan Srbije organizovan je u glavnom gradu Kanade, Otavi, kao deo manifestacije "Otava pozdravlja svet" i proslave 150 godina kanadske konfederacije.

Ambasada Srbije odgovorila je na poziv kanadskih vlasti upućen diplomatskim predstavništvima različitih država da jednodnevnim programom predstave svoju zemlju.

Predstavljanje Srbije organizovano je u saradnji ambasade i lokalne doseljeničke zajednice odnosno crkveno-školske opštine (CŠO) Sveti Stefan.

 

"Dan Srbije" otvorili su gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson), ambasador Srbije Mihailo Papazoglu i doskorašnji i predsednik CŠO Sveti Stefan Jovan Krstić.

Ambasador Papazoglu izrazio je zadovoljstvo učešćem Srbije u proslavi velikog jubileja Kanade i osvrnuo se na izložbu priredjenu prošle godine u Beogradu povodom 75-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, a koja je sada u Otavi bila deo prezentacije Srbije.

Papazoglu je takodje najavio obeležavanje 100. godišnjice otvaranja počasnog konzulata Srbije u Montrealu iduće godine.

U ceremonijalnom delu programa himne Kanade i Srbije otpevao je Žejko Zec, a dečji hor koji čine učenici Srpske škole u Otavi i druga deca iz srpske zajednice otpevao je pesmu "Tamo daleko".

Na tematskim štandovima posetioci su mogli da se upoznaju ili obnove znanje o ličnosti i delu Nikole Tesle i Vuka Karadžića.

Priredjena je i izložba radova akademske slikarke iz Montreala Marine Gavanski sa portretima Nikole Tesle, kneza Miloša, princeze Simonide i Novaka Djokovića.

Izloženi su i pejsaži i druga dela sa motivima iz Srbije slikara Miloša Bojovića iz Toronta, kao i radovi Živane Djukić Kostić, Jasminke Kukić, Sretenke Odobašić i drugih umetnika-doseljenika koji su aktivni ne samo u lokalnoj srpskoj zajednici nego i na otavskoj likovnoj sceni.

Dragica Bogdanović priredila je aranžman tradicionalnih ručnih radova iz Srbije, a organizovan je i štand sa video promocijama i štampanim prospektima kojima je predstavljena turistička ponuda Srbije.

Pod geslom "Ukus Srbije" CŠO Sveti Stefan ponudila je posetiocima srpske kulinarske specijalitete, a zainteresovani su mogli da kupe i prehrambene proizvode iz Srbije.

U predstavljanju narodnih igara i pesama učestvovale su sve uzrasne grupe folklora Kolo i Legende, kao i muzičke grupe: Harmonia, Društvo za razvoj kulture i Vedran.

Organizatori su registrovali 8.360 posetilaca medju kojima su bili i gosti-ambasadori: poslednji kanadski ambasador u Beogradu pre raspada Jugoslavije Džems Biset, kao i sadašnji ambasadori i drugi predstavnici ambasada BiH, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Slovačke i drugih država u Otavi.

Milomir Niketic, novinar iz Otave

https://beta.rs


Print version
News
DECISION on co-financing of projects for the Diaspora, July 8, 2020
ELECTIONS OF MEMBERS OF PARLIAMENT 2020
SERBIA OPENS BORDERS
SPECIAL RETURN FLIGHTS TO SERBIA
IMPORTANT ANNOUNCEMENT
GOVERNMENT OF SERBIA: CONTACTS AND ACCOUNT NUMBERS FOR DONATIONS AND ASSISTANCE
INVITATION TO CITIZENS OF THE REPUBLIC OF SERBIA WHO ARE HEALTHCARE PROFFESIONALS ABROAD
DIGITAL CONTENTS IN THE CULTURE AREA
IMPORTANT INFORMATION
CORONA VIRUS: RECOMMENDATION TO SERBIAN NATIONALS ABROAD
ELECTIONS IN SERBIA 2020
OPEN CALLS OF THE MINISTRY OF CULTURE AND INFORMATION OF THE REPUBLIC OF SERBIA
COMPETITION FOR CO-FINANCING PROJECTS OF THE DIASPORA AND THE SERBS IN THE REGION
The decisions on co-financing projects of Diaspora and Regional Serbs
OPEN CALL for the Co-Financing of Projects for the Translation of Representative Works of Serbian Literature into Foreign Languages in 2019
Public lecture at Ottawa University by Prof. Dalibor Sokolović from University of Belgrade
Dedication of the plaque commemorating the Centennial of the end of World War I
GOVERNMENT OF THE REPUBLIC OF SAINT VINCENT AND THE GRENADINES ADOPTED ON VISA EXEMPTION FOR THE NATIONALES OF THE REPUBLIC OF SERBIA
ABOLISHED VISAS FOR CITIZENS OF GEORGIA, HOLDERS OF ORDINARY PASSPORT
GOVERNMENT OF THE REPUBLIC OF COLUMBIA ADOPTED ON VISA EXEMPTION FOR THE NATIONALS OF THE REPUBLIC OF SERBIA
Priredjen Dan Srbije u Kanadi
Serbian-Canadian economic relations
VUCIC, BAIRD: SERBIA - CANADA RELATIONS GOOD
INVESTMENT PROTECTION AGREEMENT SIGNED WITH CANADA
Information concerning the Agreement on Social Security between Canada and the Republic of Serbia, which entered into force on December 1, 2014.
Document - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Letter form Serbian Heritage Museum
DACIC: SERBIA SUPPORTS OSCE EFFORTS IN UKRAINE
Exit fest
Guca festival - 3th - 9th, August 2015
News - Archive