| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme (Praznici):
ponedeljak - petak: 9:00 - 17:00 
konzularno odeljenje: 9:30 - 14:00

Adresa:
21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Telefoni:
+1 (613) 233-6289, 233-6280
Faks: +1 (613) 233-7850
 
e-mail Ambasade:
pitanja državljanstva:

 

Dragi posetioci,
Dragi kanadski prijatelji,
Dragi sunarodnici,

Kao veliku čast sam prihvatio diplomatsku misiju ambasadora Republike Srbije u Kanadi kao profesionalni i lični izazov. Čast mi je da službujem u G7 / G8 zemlji, zemlji koja je oslonac demokratskog i slobodnog sveta, pionir multikulturalizma, koja je šest puta bila članica Saveta bezbednosti UN, čije je globalno ekonomsko prisustvo i političko angažovanje  u međunarodnoj zajednici opšte priznato.

Obe zemlje, i Srbija i Kanada, su se borile rame uz rame kao saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu. Bili smo na pravoj strani istorije, platili veliku cenu i pretrpeli velike ljudske i materijalne gubitke. Slični izazovi postoje i danas.

Danas, Srbija ispunjava svoju ulogu lidera u promovisanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i Jugo-istočne Evrope i istovremeno daje svoj doprinos svetskom miru učestvujući u šest UN i dve EU međunarodne mirovne misije.

Sa jasnim programom za punopravno članstvo u EU 2020 godine, koje obuhvata strukturne, političke i ekonomske reforme, kao i duboke promene u srpskom društvu, mi želimo transformaciju naših potencijala u kapacitete.

Srpska ekonomija se oporavlja sporo ali sigurno, i nedavno sklopljen poslovni dogovor o izvozu kola iz Srbije za Kanadu, preko Zastava-Fiata u okviru Fiat-Krajsler projekta, je ujednačio našu ekonomsku i privrednu razmenu. Sa druge strane, veći broj kanadskih investitora je već prisutna na srpskom tržištu, posebno iz sektora kanadske ekspertize - rudarstva, energetike i poljoprivrede. Oni su dobro poznati po stručnosti i poslovnom integritetu. Moj zadatak je da njihov broj uvećam, kao i da otvorim vrata za srpske privrednike u Kanadi, posebno u domenu informatičkih tehnologija i proizvodnje hrane.

Ja sam ponosan što mogu da Vas pozdravim u ime više od 150.000 predstavnika srpske zajednice u Kanadi. Želja za boljim životom ili teška vremena su ih doveli ovde. Šansa za uspeh, mogućnost da se u Kanadi živi od svog rada, pošteno radi i zaradi, kao i otvoreno društvo ih je zadržalo. Oni su među vama ili su vaši prvi susedi.

Dragi prijatelji,

Savezništvo nas je spajalo kroz istoriju,
Moderna vremena i globalizacija su nas učinile susedima,
Zajednički interes rodio je partnerstvo,
Neka ga budućnost potvrdi.

Živela Srbija, živela Kanada!

Predaja akreditiva Mihaila Papazoglua u Otavi

 

Papazoglu predao akreditive

Novi ambasador republike Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu predao je akreditive Dejvidu Džonstonu, federalnom predstavniku monarha-kraljice Elizabete druge u Rido Holu u Otavi. Ambasador Papazoglu preneo je pozdrave rukovodstva Srbije i potvrdio spremnost Srbije za jačanje bilateralnih odnosa. On je, takođe, naglasio značaj uspostavljanja konkretnih koraka u saradnji dve države u rešenju viznog režima, kako se ne bi stalno kretalo od početka.

Ambasador Papazoglu je istakao da je akcenat u odnosu između dve zemlje na ekonomskoj saradnji, i objasnio da je izvoz Fijata izbalansirao ekonomsku razmenu između Kanade i Srbije. On je Džonstona podsetio da su Kanada i Srbija bile savezenici u oba svetska rata i to na pravoj strani, a na budućnosti je da da pečat toj saradnji. Ambasador Srbije ponovo je uputio poziv Kanadi da uzme učešće na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koju zajedno organizuju Srbija i Bosna i Hercegovina 16. jula u Briselu. Inače, do kraja godine, očekuje se poseta ministra inostranih poslova Kanade Džona Berda Srbiji.

Zvanični predstavnik kraljice Elizabete II Dejvid Džonston čestitao je ambasadoru Papazoglu na prvoj diplomatskoj misiji u ulozi ambasadora.

" Siguran sam da će vaše bogato diplomatsko iskustvo kao i to što govorite engleski i francuski biti vaše prednosti na dužnosti ovde u Kanadi. Nadam se da ćete naći načina da sa nama Kanađanima podelite vaše znanje o srpskoj kulturi, a siguran sam da ćete u nama imati zainteresovanu publiku za nova saznanja", rekao je Džonston prilikom predaje akreditiva novog ambasadora Srbije.

Poruka narodu Srbije

Džonston je zamolio ambasadora Papazoglua da prenese simpatije i dobre želje narodu Srbije u momentu kada se suočava sa posledicama tragičnih poplava u zemlji.
"Snažna povezanost naša dva naroda stvaraju osnovu za uspostavljanje veza i odnosa na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu i ja sa zadovoljstvom očekujem njihovo unapređenje u narednim godinama", istakao je prilikom predaje akreditiva ambasadora Papazoglua.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive


 

Komemorativni skup održan je 21. novembra 2018. povodom obeležavanja 100. godišnjice prvog počasnog konzulata Srbije u Montrealu. Na inicijativu ambasade Srbije u Kanadi u Montrealu otvorena je spomen ploča koja podseća da je Kraljevina Srbija još 1918. godine u ratnim uslovima otvorila počasni konzulat i Antu V. u pokrajini Kvebek. Seferović je imenovan za prvog konzula.

Izvestaj - kliknuti OVDE

SLIKE


Veća verzija, kliknuti OVDE

Komemotaritvni skup povodom obilježavanja 100. godišnjice završetva Prvog svetskog rata, gde su se Kanada i Srbija borili kao saveznici, Nj. E. Džim Vatson, gradonačelnik grada Otava i Nj. E. Mihailo Papazoglu, ambasador Republike Srbije, 26. jula, 2018, Ottawa.


Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Komemoracija 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Kanade i Srbije 


 

 

 

 

 

 

 

   

Premijer Kanade, Stiven Harper i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije na obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata za Veliku Britaniju i zemlje Komonvelta, 4. avgust 2014   Ministar spoljnih poslova Kanade, Džon Berd i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije, na proslavi Dana državnosti Kanade, 1. jul 2014 

 

                                                                                                                            
                                                             
                 
     
 

 


 
 
 
Predavanje prof. Dalibor Sokolović na Univerzitetu Otava

Slovenačka istraživačka grupa Univerziteta u Otavi, Odeljenje za savremene jezike i književnosti
Univerzitet u Otavi u sarađenju sa Ambasadom Republike Srbije u Otavi, H. E. Ambasador Mihailo Papagoglu:

Javno predavanje "Dva veka nezavisnosti Srbije i jezicko-kulturno nasleđe"
prof. Dalibor Sokolović, Filozofski odsek
Univerzitet u Beogradu

Poster (kliknite za više detalja - engleski)

 


Komemorativni skup povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata

Komemorativni skup povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, gde su se Kanada i Srbija borili kao saveznici, NJ. E. Jim Vatson, gradonačelnik grada Otava i NJ. E. Mihailom Papazoglu, ambasador Republike Srbije, četvrtak, 26. jula 2018.

Uvećanu verziju pogledati OVDE


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova