| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme Ambasade
ponedeljak - petak: 9:00 - 16:00

kancelarija:
secretariat.ottawa@mfa.rs

 

Radno vreme konzularnog odeljenja
(rad sa strankama)
ponedeljak - petak
: 10:00 - 14:00

konzularno odeljenje: 
 consular.ottawa@mfa.rs

Аdresa:

21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Теlefoni: 
+1 (613) 233-6289, 233-6280

Faks:
 +1 (613) 233-7850

   

Počasni konzuli

Praznici 
VAŽNA OBAVEŠTENJA
Kovid 19 

Zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom korona virusa, kao i ograničavajućih mera koje je uvela Vlada provincije Ontario, Ambasada Republike Srbije u Otavi je u obavezi da poštuje epidemiološke protokole provincije Ontario. S tim u vezi, obaveštavamo vas o sledećem:  
 
1. Prijem stranaka se vrši isključivo u zakazanim terminima.
 
2. Zakazivanje termina se vrši putem e-maila consular.ottawa@mfa.rs ili pozivom na brojeve telefona 613-233-6280 ili 613-233-6289
 
3. U prostorijama Ambasade Republike Srbije dozvoljen je istovremen boravak najviše dve osobe (osim kada su u pitanju maloletna deca koja moraju biti u pratnji roditelja). 
 
4. Svako lice koje ulazi u prostorije Ambasade mora imati zaštitnu masku za lice i odgovarajuće rukavice.
 
5. Imajući u vidu ograničenje u radu Ambasade, usled odluka Vlade Ontarija i u skladu sa merama za zaštitu zdravlja, uz želju da pružimo sve vrste konzularnih usluga, molimo da na vreme planirate i uskladite svoje obaveze i aktivnosti sa raspoloživim terminima prijema stranaka u Ambasadi Republike Srbije.

Zahvaljujemo na razumevanju.

 
 
Selaković: Srbija aktivno uključena u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma

11.5.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Marakešu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Selaković je poručio da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da Ujedinjene nacije treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na ovom polju.

Ministar je naveo da naša zemlja ispunjava sve međunarodne obaveze u kontekstu sprovođenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, a posebno onih koje se odnose na uvođenje embarga na izvoz naoružanja, uključujući i zabrane koje se odnose na nedržavne aktere, terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince, posebno napomenuvši i da je Srbija potpisnica 15 međunarodnih konvencija za borbu protiv terorizma.

„Učestvujući u multinacionalnim misijama za održavanje mira u okviru UN i EU, Srbija na konkretan način doprinosi očuvanju regionalne i globalne bezbednosti“, rekao je Selaković, odavši počast pripadniku Vojske Srbije, potpukovniku Dejanu Stanojeviću i njegovim kolegama, koji  su 29. marta tragično izgubili život u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo.

„Srbija ne umanjuje značaj i važnost drugih međunarodnih foruma, zbog čega se od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i nesebično daje svoj doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv ISIL, prevashodno kroz različite forme donacija u vojnoj opremi i municiji i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga Iraka“, naglasio je ministar i dodao da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pun doprinos daje aktivnim učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, a  ima i razvijenu stratešku saradnju sa EUROPOL-om.

Ministar je posebno naglasio da Srbija ima instrumente u svom krivičnom zakonodavstvu da spreči i kazni podsticanje, organizovanje i učešće svojih građana u ratovima ili sukobima u stranim državama, te je informisao i da su pravosudni organi Srbije okončali postupke protiv 7 lica koja su bila angažovana na stranim ratištima, a da u toku je više istraga protiv lica povezanih sa terorističkim delovanjem.

Šef srpske diplomatije poručio je da je borba protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma od prioritetnog značaja, i da je Srbija aktivno uključena u suzbijanje tih izazova i pretnji na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu.StarTech konkurs 2022.
U okviru programa StarTech, od 18. marta do 18. maja 2022. otvoren je drugi konkurs za dodelu oko milion dolara bespovratnih sredstava za inovacije u poslovanju.
 
Startapovi, timovi, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća kroz program mogu da konkurišu za podršku za razvoj inovacija ili digitalnu transformaciju poslovanja u iznosu od 15.000 do 100.000 američkih dolara.
 
Sve informacije o uslovima konkursa, načinu projave i projavnoj dokumentaciji dostupne su na stranici www.startech.org.rs/konkurs2022

Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Nikola Selaković doneo je Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore broj 52-229/30-2022/01 od 11. aprila o.g. a po konkursu koji je bio otvoren od 23. februara do 9. marta o.g. O detaljima Odluke možete pogledati na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2022/04/Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova