| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme Ambasade
ponedeljak - petak: 9:00 - 16:00

kancelarija:
secretariat.ottawa@mfa.rs

 

Radno vreme konzularnog odeljenja
(rad sa strankama)
ponedeljak - petak
: 10:00 - 14:00

konzularno odeljenje: 
 consular.ottawa@mfa.rs

Аdresa:

21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Теlefoni: 
+1 (613) 233-6289, 233-6280

Faks:
 +1 (613) 233-7850

   

Počasni konzuli

Praznici 
VAŽNA OBAVEŠTENJA

PRIJEM STARNAKA

  • Zakazivanje termina dolaska u Konzularno odeljenje Ambasade moguće je isključivo putem sledećeg web sajta: 

ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs 

U gornjem desnom uglu ove stranice promenite jezik na srpsku latinicu

  • Potrebno je da dođete najkasnije 5 minuta pre zakazanog termina. Kašnjenja će prouzrokovati automatsko otkazivanje. Ukoliko nećete biti u mogućnosti da dođete u zakazano vreme, potrebno je da izvršite otkazivanje termina najmanje 2 dana ranije putem istog web sajta.
  • Zakazivanje nije moguće putem telefona ili e-mail-a Ambasade.
  • Napominjemo da, kao i do sada, za veliki borj konzularnih usluga nije neophodan lični dolazak u ambasadu. Lično prisustvo je neophodno isključivo za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša, davanje negativnih nasledničkih izjava i overu potpisa.
  • Svako lice koje ulazi u prostorije Ambasade mora imati zaštitu masku za lice.

Zahvaljujemo na razumevanju.


 
 
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK

18. oct 2022.

                                                                                                                                                                

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovana specijalna predstavnice,

Čast mi da se ponovo obraćam ovom uvaženom telu Ujedinjenih nacija i da danas razmatramo novi izveštaj generalnog sekretara o radu misije UN na teritoriji naše južne pokrajine, na Kosovu i Metohiji.

Želim da zahvalim generalnom sekretaru i specijalnoj predstavnici generalnog sekretara i šefu UNMIK-a na podnošenju izveštaja. Prepoznajemo napore koje gđa Zijade ulaže u obavljanju ove veoma odgovorne funkcije, naročito imajući u vidu neophodnost sveobuhvatnog sagledavanja i kompleksnost situacije na terenu.

I ovom prilikom želim da naglasim da Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti UNMIK na Kosovu i Metohiji, formirane Rezolucijom SB UN 1244. Zalažemo se za njeno kontinuirano delovanje u neizmenjenom i nesmanjenom obimu i kapacitetu, a posebno imajući u vidu da Misija još uvek nije ispunila osnovni cilj svog mandata - miran i normalan život svih građana naše južne Pokrajine...


 

Opširnije...
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

22.09.2022.


„Poštovani predsedniče Generalne skupštine,

Uvaženi generalni sekretare,

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vam se obratim u ime Republike Srbije.

Ne zamerite, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali.

Ja sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve što danas ovde radimo deluje, najblaže rečeno, impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva...


Opširnije...
Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu, oktobar 2022. godine - Obaveštenje

Obaveštavamo da Republički zavod za statistiku, u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi: „Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu“.

Pozivamo državljane Republike Srbije koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu da učestvuju u istraživanju.  Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste da dobijemo što potpuniju sliku o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu.
Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, potrebno je da se registrujete i popunite Upitnik.

U istom periodu, tokom oktobra 2022. godine se u Republici Srbiji sprovodi Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis se sprovodi samo na teritoriji Republike Srbije. Državljani RS sa prebivalištem odnosno boravištem u RS, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u RS, u obavezi su da učestvuju u Popisu. U popisu se, takođe, prikupljaju podaci i o članovima domaćinstava koji se za vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u Republici Srbiji.

U skladu sa članom 15. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, popisuju se "državljani Republike Srbije na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RS, delovima privrednih društava u inostranstvu, predstavništvima Privredne komore Srbije u inostranstvu, Organizaciji Ujedinjenih nacija, njenim organima i specijalizovanim agencijama i drugim međunarodnim organizacijama, kao i članovima njihovih domaćinstava koji sa navedenim licima borave u inostranstvu".Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova