| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme Ambasade
ponedeljak - petak: 9:00 - 16:00

kancelarija:
generalinfo@serbianembassy.ca

 

Radno vreme konzularnog odeljenja
(rad sa strankama)
ponedeljak - petak
: 10:00 - 14:00

konzularno odeljenje: 
 consulare@serbianembassy.ca

konzul:
diaspora@serbianembassy.ca

Аdresa:

21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Теlefoni: 
+1 (613) 233-6289, 233-6280

Faks:
 +1 (613) 233-7850

   

Počasni konzuli

Praznici


Zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom korona virusa, kao i ograničavajućih mera koje je uvela vlada provincije Ontario, Ambasada Republike Srbije u Otavi je u obavezi da poštuje epidemiološke protokole provincije Ontario. S tim u vezi, obaveštavamo vas o sledećem:  
 
1. Prijem stranaka se vrši isključivo u zakazanim terminima.
 
2. Zakazivanje termina se vrši putem e-maila consulare@serbianembassy.ca ili pozivom na brojeve telefona 613-233-6280 ili 613-233-6289
 
3. U prostorijama Ambasade Republike Srbije dozvoljen je istovremen boravak najviše dve osobe (osim kada su u pitanju maloletna deca koja moraju biti u pratnji roditelja). 
 
4. Svako lice koje ulazi u prostorije Ambasade mora imati zaštitnu masku za lice i odgovarajuće rukavice.
 
5. Imajući u vidu ograničenje u radu Ambasade, usled odluka vlade Ontarija i u skladu sa merama za zaštitu zdravlja, uz želju da pružimo sve vrste konzularnih usluga, molimo da na vreme planirate i uskladite svoje obaveze i aktivnosti sa raspoloživim terminima prijema stranaka u Ambasadi Republike Srbije.

Zahvaljujemo na razumevanju.

OBAVEŠTENJE ZA ULAZAK U SRBIJU

Pozivamo građane da OBAVEZNO provere informacije u vezi sa ulaskom na teritoriju Republike Srbije, kao i informacije o merama za ulazak u ostale države sveta. Sve informacije se dnevno ažuriraju!

Vise detalja:

Uslovi za ulazak:
https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

Uslovi za putovanje:
https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje


Testiranje sada možete obaviti na aerodromu "Nikola Tesla". Laboratorija je otvorena 24/7
Sajt: beg.aero/lat/node/470


Sajt za povratnike u Srbiju

Mi smo tu da budemo podrška povratnicima koji planiraju povratak u zemlju, poslovni poduhvat ili naučnu i stručnu karijeru, da pružimo informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, pomognemo u ostvarivanju saradnje sa lokalnim talentima i izvanrednim inicijativama i damo okvir za bolju komunikaciju srpskog društva u zemlji i inostranstvu.

https://tackapovratka.rs/o-nama/


Ulazak privrednika u RS tokom trajanja pandemije Covid 19

U vezi sa Uputstvom ministra zdravlja Republike Srbije o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti Covid – 19 (tekst u prilogu) , a na osnovu koga je domaćim i stranim državljanima omogućen ulazak u Republiku Srbiju iz poslovnih razloga bez PCR testa, pod uslovom da isti urade u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Na osnovu ovog Uputstva, koje stupa na snagu 21. januara, privrednici koji nameravaju da posete Srbiju iz poslovnih razloga, moraće da, prethodno o ovoj svojoj nameri, obaveste Privrednu komoru Srbije, koja će obavestiti Upravu granične policije.

Dolazak treba da bude najavljen 48 sati pre dana ulaska u Srbiju slanjem memoranduma (koji je propisno potpisan, overen i zaveden) na mejl: inocovid19@pks.rs

Na memorandumu treba da budu navedeni sledeći podaci:

a. Ime i prezime osobe/osoba koje dolaze u Republiku Srbiju
b. Broj pasoša i naziv zemlje u kojoj je izdata putna isprava
c. Poslovni razlog dolaska u Republiku Srbiju 
d. Datum ulaska u Srbiju i naziv graničnog prelaza 
e. Broj leta / registarska oznaka vozila
f. Adresa boravka u Republici Srbiji, trajanje boravka (od-do), kontakt telefon osobe i e-mail.

Prilog:

- Konačan tekst Uputstva
- Vest na engleskom jeziku

Pomenuto obaveštenje možete pronaći, na srpskom jeziku, na sajtu PKS: www.pks.rs .


Važno obaveštenje o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19

Više detalja - pdf dokument
http://www.ottawa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/uredba-kovid.pdf

 


 
 
 
Sastanak sa posebnim kanadskim prijateljima Srbije

Nj.E. Dejan Ralević, Ambasador Republike Srbije u Kanadi, prilikom susreta je počastvovan i ponosan što ih naziva prijateljima: ambasador Džames Biset, general Andrev Lesli, general Luis Mekenzi i novinar/ratni izveštač Skot Teilor. Ponovio je zahvalnost svima na razumevanju, podrsci i sirenju istine! Otava, 9. septembar, 2021Informacija procesu vakcinacije u RS

U Republici Srbiji se od 24. decembra 2019. godine sprovodi  vakcinacija stanovništva protiv korona virusa.
51.7 odsto punoletnog stanovništva je primilo dve doze vakcine, a od 17. avgusta otpočela je vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Srbija je obezbedila dovoljan broj vakcina i građani mogu izabrati vakcinu koji će primiti: Fajzer, Sinofarm, Sputnjuk V ili Astrazeneku.

* 1. septembar - Institut Gamaleja iz Rusije odobrio za upotrebu 550.000 doza vakcine Sputnjik V, koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta.

Od 550.000 doza – 275.000 komponente 1 i i 275.000 komponente 2, spremne su za upotrebu u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji, dok će da će odluku o eventualnom izvozu doneti Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

*2. septembar - Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, četiri meseca nakon početka izgradnje. U pitanju je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, koja je od 3. septembra počela da prima pacijente obolele od koronavirusa.
*4. septembar - Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja.  Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.
Nakon testiranja, u oktobru će započeti i punjenje vakcine. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak razmotriće se i izvoz u region.
*Kamen temeljac fabrike za proizvodnju kineskih vakcina u Srbiji biće položen 9. septembra.

Srbija je tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti doniravši blizu milion doza vakcina i planira da, u skladu sa mogućnostima, sa tim trendom nastavi.

Realizovane donacije:
*Više 200.000 doza vakcina donirano regionu
*Blizu 200.000 građana regiona vakcinisano je u našoj zemlji
*Donirano 100.000 doza Češkoj Republici
* 50.000 doza vakcina donirano Iranu
*40.000 doza vakcina Tunisu
*Tokom nedavne posete ministra Selakovića zemljama Afrike i Bliskog Istoka donirano 200.000 doza vakcina.
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“

05. avgust 2021. godine

Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!

„Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Hvala vam svima što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod“, rekao je predsednik Vučić i dodao da nećemo zaboraviti sve ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

„Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih“, poručio je predsednik Vučić i naglasio da Srbija neće zaboraviti.

„Nikada kao danas se nije prekrajala istorija. Zato hoću da sve nas podsetim ne samo na ono šta su drugi nama činili, ne želeći da postojimo, već i na ono što smo sami sebi činili, baš kao da ne želimo da postojimo“, kazao je predsednik i napomenuo da nikada više ne sme da se ponovi da Srbija zaboravi svoje tihe heroje.

Predsednik Vučić je naglasio da nikada više ne smemo da pokrivamo oči, i uši, i usta, pred nečim što jeste bio pogrom i sunovrat svake ljudskosti.

„Praviti se da to nije tačno, izbegavajući da kažemo, zločin je ne samo prema žrtvama, nego i prema nama samima, svakom živom Srbinu, Krajišniku, prema Srbiji i njenoj budućnosti“, rekao je predsednik Vučić i podvukao da ljudi samo ako pamte mogu da se usprave i žive i sa sobom i sa drugima bez zazora, straha i sumnje.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija mora da se bori za mir i za kolevke sa decom, kao i da nas zaborav poništava i briše i iz istorije i iz budućnosti, oduzimajući nam pravo na svako sutra.

„Naša misija je srećna budućnost za nas i za novo pokolenje! Današnja Srbija počiva na jasnom identitetu i na kulturi sećanja“, ukazao je predsednik Vučić i podsetio da je urađeno sve ono što je decenijama zapostavljano, kao i da je snažna Srbija postala gospodar svoje sudbine.

„Neka je večna slava srpskim mučenicima koji su stradali u „Oluji“ i u svim pogromima. Vaša deca su u svojoj Srbiji, zbrinuta, voljena i uspešna. Mirno spavajte sokolovi srpski, budućnost vaše dece je naš zavet“, zaključio je predsednik Vučić i zahvalio svima koji su pokazali večeras kako se voli svoja zemlja i da Srbija pamti.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rsMinistarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova