| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme Ambasade
ponedeljak - petak: 9:00 - 16:00

kancelarija:
generalinfo@serbianembassy.ca

 

Radno vreme konzularnog odeljenja
(rad sa strankama)
ponedeljak - petak
: 10:00 - 13:30

konzularno odeljenje: 
 consulare@serbianembassy.ca

konzul:
diaspora@serbianembassy.ca

Аdresa:

21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Теlefoni: 
+1 (613) 233-6289, 233-6280

Faks:
 +1 (613) 233-7850

   

Počasni konzuli

Praznici


Zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom korona virusa, kao i ograničavajućih mera koje je uvela vlada provincije Ontario, Ambasada Republike Srbije u Otavi je u obavezi da poštuje epidemiološke protokole provincije Ontario. S tim u vezi, obaveštavamo vas o sledećem:

1. Prijem stranaka se vrši isključivo u zakazanim terminima.

2. Zakazivanje termina se vrši putem e-maila consulare@serbianembassy.ca ili pozivom na brojeve telefona 613-233-6280 ili 613-233-6289. 

3. U prostorijama Ambasade Republike Srbije dozvoljen je istovremen boravak najviše dve osobe (osim kada su u pitanju maloletna deca koja moraju biti u pratnji roditelja). 

4. Svako lice koje ulazi u prostorije Ambasade mora imati zaštitnu masku za lice i odgovarajuće rukavice.

5. Imajući u vidu ograničenje u radu Ambasade, usled odluka vlade Ontarija i u skladu sa merama za zaštitu zdravlja, uz želju da pružimo sve vrste konzularnih usluga, molimo da na vreme planirate i uskladite svoje obaveze i aktivnosti sa raspoloživim terminima prijema stranaka u Ambasadi Republike Srbije.
Zahvaljujemo na razumevanju.


Sajt za povratnike u Srbiju

Mi smo tu da budemo podrška povratnicima koji planiraju povratak u zemlju, poslovni poduhvat ili naučnu i stručnu karijeru, da pružimo informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, pomognemo u ostvarivanju saradnje sa lokalnim talentima i izvanrednim inicijativama i damo okvir za bolju komunikaciju srpskog društva u zemlji i inostranstvu.

https://tackapovratka.rs/o-nama/


Obaveštenje za ulazak u Srbiju

Za naše kućna izolacija, ili negativan PCR test, za strance obavezan negativan PCR test

Strani državljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova. Za državljane Republike Srbije je prilikom ulaska u zemlju obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ukoliko prilikom ulaska nemaju negativan PCR test, saopšteno je nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Vise detalja:
https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


Ulazak privrednika u RS tokom trajanja pandemije Covid 19

U vezi sa Uputstvom ministra zdravlja Republike Srbije o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti Covid – 19 (tekst u prilogu) , a na osnovu koga je domaćim i stranim državljanima omogućen ulazak u Republiku Srbiju iz poslovnih razloga bez PCR testa, pod uslovom da isti urade u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Na osnovu ovog Uputstva, koje stupa na snagu 21. januara, privrednici koji nameravaju da posete Srbiju iz poslovnih razloga, moraće da, prethodno o ovoj svojoj nameri, obaveste Privrednu komoru Srbije, koja će obavestiti Upravu granične policije.

Dolazak treba da bude najavljen 48 sati pre dana ulaska u Srbiju slanjem memoranduma (koji je propisno potpisan, overen i zaveden) na mejl: inocovid19@pks.rs

Na memorandumu treba da budu navedeni sledeći podaci:

a. Ime i prezime osobe/osoba koje dolaze u Republiku Srbiju
b. Broj pasoša i naziv zemlje u kojoj je izdata putna isprava
c. Poslovni razlog dolaska u Republiku Srbiju 
d. Datum ulaska u Srbiju i naziv graničnog prelaza 
e. Broj leta / registarska oznaka vozila
f. Adresa boravka u Republici Srbiji, trajanje boravka (od-do), kontakt telefon osobe i e-mail.

Prilog:

- Konačan tekst Uputstva
- Vest na engleskom jeziku

Pomenuto obaveštenje možete pronaći, na srpskom jeziku, na sajtu PKS: www.pks.rs .


Važno obaveštenje o merama za sprečavanje i suzbijanje

Više detalja - pdf dokument
http://www.ottawa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/uredba-kovid.pdf

 


 
 
 
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid.

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.

Selaković je istakao da, naspram tvrdnji političara iz Prištine o 20.000 silovanih Albanki, stoje podaci Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, koje imaju informacije o 912 silovanih osoba, među koje, međutim, nisu ubrojane Srpkinje žrtve nasilja.

Opširnije...


Opširnije...
Selaković - Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.

Ministar je podsetio i da je sadašnji predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini više puta pretio ujedinjenjem samoproglašenog Kosova i Albanije, kao i da mu je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta.

Kako je ukazao, krajnje je vreme da albanski lideri u Prištini pokažu odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza, ali i iskrenu posvećenost postizanju kompromisnog rešenja i izgradnji međusobnog poverenja.

Opširnije...


Opširnije...
On-line aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje viza D

Izrada On-line aplikacije za podnošenje zahteva za izdavanje viza D nalazi se u završnoj fazi i nakon njenog puštanja u rad podnosioci zahteva za D vizu, po osnovu zapošljavanja, moći će da elektronskim putem popune zahtev i prilože potrebna dokumenta i dokaz o uplaćenoj taksi, što će strankama olakšati  proceduru podnošenja zahteva i doprineti efikasnosti samog postupka.Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova