| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време (Празници):
понедељак - петак: 9:00 - 17:00
рад са
клијентима - конзуларно: 
10:00 - 13:30

Адреса:
21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Локација

Телефони:
+1 (613) 233-6289, 233-6280
Факс: +1 (613) 233-7850
 
конзуларно одељење: 
конзул: 
 

ИЗМЕНЕ У РАДУ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ У ОТАВИ

УСЛЕД ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ У КАНАДИ

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID19, конзуларно одељење Амбасаде РС у Отави, обавештава све држављане Р. Србије, који бораве на јурисдикционом подручју овог дипломатско-конзуларног представништва, да ће се, почев од 16.03.2020. године, рад са странкама у наредном периоду, до даљег, ограничити само на хитне и неодложне случајеве

Рад на пословима биометријске аквизиције, подношења захтева за нови пасош и уручења израђених путних исправа, такође се ограничава на хитне и неодложне случајеве. 

Моле се грађани, да нас искључиво у хитним случајевима, пре доласка у конзуларно одељење, контактирају путем e-mail-a: 

diaspora@serbianembassy.ca или consulare@serbianembassy.ca

Ова мера биће на снази све док траје опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге накнадно ћемо обавестити грађане путем ове интернет странице. 


ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору, 08. јул 2020.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


ОТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо вас да су од данас, 22.05.2020. године отворени сви гранични прелази Републике Србије и исти функционишу у уобичајеном режиму. 

Укинута је забрана уласка у Р. Србију за све категорије домаћих и страних држављана. Свим лицима која улазе у Р. Србију није потребан негативни ПЦР тест на корона вирус, нити ће бити изречена мера самоизолације. 

Приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести КОВИД-19.

https://www.dijaspora.gov.rs/ulazak-u-srbiju-bez-ogranicenja/


Драги посетиоци,
Драги канадски пријатељи,
Драги сународници,


Као велику част сам прихватио дипломатску мисију амбасадора Републике Србије у Канади као професионални и лични изазов. Част ми је да службујем у Г7 / Г8 земљи, земљи која је ослонац демократског и слободног света, пионир мултикултурализма, која је шест пута била чланица Савета безбедности УН, чије је глобално економско присуство и политичко ангажовање  у међународној заједници опште признато.

Обе земље, и Србија и Канада, су се бориле раме уз раме као савезници у Првом и Другом светском рату. Били смо на правој страни историје, платили велику цену и претрпели велике људске и материјалне губитке. Слични изазови постоје и данас.
Данас, Србија испуњава своју улогу лидера у промовисању стабилности у региону Западног Балкана и Југо-источне Европе и истовремено даје свој допринос светском миру учествујући у шест УН и две ЕУ међународне мировне мисије.

Cа јасним програмом за пуноправно чланство у ЕУ 2020 године, које обухвата структурне, политичке и економске реформе, као и дубоке промене у српском друштву, ми желимо трансформацију наших потенцијала у капацитете.

Српска економија се опоравља споро али сигурно, и недавно склопљен пословни договор о извозу кола из Србије за Канаду, преко Застава-Фиата у оквиру Фиат-Крајслер пројекта, је уједначио нашу економску и привредну размену. Са друге стране, већи број канадских инвеститора је већ присутна на српском тржишту, посебно из сектора канадске експертизе - рударства, енергетике и пољопривреде. Они су добро познати по стручности и пословном интегритету. Мој задатак је да њихов број увећам, као и да отворим врата за српске привреднике у Канади, посебно у домену информатичких технологија и производње хране.

Ја сам поносан што могу да Вас поздравим у име више од 150.000 представника српске заједнице у Канади. Жеља за бољим животом или тешка времена су их довели овде. Шанса за успех, могућност да се у Канади живи од свог рада, поштено ради и заради, као и отворено друштво их је задржало. Они су међу вама или су ваши први суседи.

Драги пријатељи,
Савезништво нас је спајало кроз историју,
Модерна времена и глобализација су нас учиниле суседима,
Заједнички интерес родио је партнерство,
Нека га будућност потврди.

Живела Србија, живела Канада!
Предаја акредитива Михаила Папазоглуа у Отави


Папазоглу предао акредитиве

Нови амбасадор републике Србије у Канади Михаило Папазоглу предао је акредитиве Дејвиду Џонстону, федералном представнику монарха-краљице Елизабете друге у Ридо Холу у Отави. Амбасадор Папазоглу пренео је поздраве руководства Србије и потврдио спремност Србије за јачање билатералних односа. Он је, такође, нагласио значај успостављања конкретних корака у сарадњи две државе у решењу визног режима, како се не би стално кретало од почетка.
Амбасадор Папазоглу је истакао да је акценат у односу између две земље на економској сарадњи, и објаснио да је извоз Фијата избалансирао економску размену између Канаде и Србије. Он је Џонстона подсетио да су Канада и Србија биле савезеници у оба светска рата и то на правој страни, а на будућности је да да печат тој сарадњи. Амбасадор Србије поново је упутио позив Канади да узме учешће на међународној донаторској конференцији коју заједно организују Србија и Босна и Херцеговина 16. јула у Бриселу. Иначе, до краја године, очекује се посета министра иностраних послова Канаде Џона Берда Србији.
Званични представник краљице Елизабете ИИ Дејвид Џонстон честитао је амбасадору Папазоглу на првој дипломатској мисији у улози амбасадора.
- Сигуран сам да ће ваше богато дипломатско искуство као и то што говорите енглески и француски бити ваше предности на дужности овде у Канади. Надам се да ћете наћи начина да са нама Канађанима поделите ваше знање о српској култури, а сигуран сам да ћете у нама имати заинтересовану публику за нова сазнања, рекао је Џонстон приликом предаје акредитива новог амбасадора Србије.

Порука народу Србије

Џонстон је замолио амбасадора Папазоглуа да пренесе симпатије и добре жеље народу Србије у моменту када се суочава са последицама трагичних поплава у земљи.
"Снажна повезаност наша два народа стварају основу за успостављање веза и односа на економском, образовном и културном плану и ја са задовољством очекујем њихово унапређење у наредним годинама" истакао је приликом предаје акредитива амбасадора Папазоглуа.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић са г-ђом и г. Мaлруни, на церемонији уручења Витеза светосавског пацифизма Милици-Мили (Пивнички) Малруни, Београд, 21. октобра 2019.


Владика канадски, Његова Светост Др. Митрофан, Градоначелник Едмонтона г. Дон Ивесон, Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Р. Србије и г-ђа Љиљана Д. Белтаос, БСЦ, МЛС, Председница удружења Никола Тесла у Алберти, 10. јули, 2019, Едмонтон


Група Амбасадора Франкофоније, Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, Премијер провинције Квебек, г. Франсoa Легo и г-ђа. Надине Жиро, Министар међународних односа и Франкофоније, Мај 27 - 28, 2019, Квебек


Откривање табле Почасног kонзулата Републике Србије у Калгарију са Премијером Провинције Алберте, г. Џејсоном Кениjeм, Њ.Е. Михаилом Папазоглу, Амбасадором Р. Србије у Канади и Почасним конзулом Милицом Опачић, 18. мај, 2019 у Калгарију


Самит ПДАЦ-а у Торонту, Mинистар рударства Републике Србије, г. Александар Антић и Mинистар природних ресурса у Канади г. Амарјеет Сохи, 3. - 6. март 2019. године


Комеморативни скуп oдржан 21. новембра, 2018. год. поводом обележавања 100. годишњице првог почасног Конзулата Србије у Монтреалу. На иницијативу Амбасаде Србије у Канади у Монтреалу је свечано откривена спомен-плоча која подсећа да је Краљевина Србија, 1918. године, још у ратним условима, у провинцији Квебек отворила почасни конзулат и Анту В. Сеферовића поставила за првог конзула. 

Извештај - кликнути ОВДЕ

СЛИКЕ


Већа верзија, кликнути ОВДЕ

Комеморативни скуп поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата, где су се Канада и Србија борили као савезници, Њ. Е. Јим Ватсон, градоначелник града Отава и Њ. Е. Михаилом Папазоглу, амбасадор Републике Србије, четвртак, 26. јула 2018.


Честитка Премијера Канаде Џастина Трудоа поводом прославе 100 година српске православне цркве  Св. Никола у Хамилтону, 23. октобра, 2017 - видео 


Председник Александар Вучић и Андрев Леслие, парламентарни секретар министaрства иностраних послова Канаде, разговарали о стабилности региона, јачању улоге цивилног друштва и проширењу економских веза између Канаде и Србије - ВИДЕО


Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Џастин Трудо, Премијер Канаде, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016 Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Мишел Жан, Генерални секретар, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016

Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Стефан Дион, 75 година од успостављања дипломатских односа, Отава, 15. новембар, 2016


Г. Геоф Реган, Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП, г. Џорџ Фуреј и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор, 75 година од успостављања дипломатских односа , Отава, 15. новембар, 2016


Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Њ.Е. Михаило Папазоглу, амбасадор и Кристиа Фреленд, министар спољних послова Канаде на пријему поводом прославе 150-то година Дана Канаде, 1. јула 2018. године у Отави


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Комеморација 75 година од успостављања дипломатских односа између  Канаде и Србије - 1941 - 2016


Групна фотографија снимљена поводом љубазношћу Састанак са шефова мисија Европске групе чији је домаћин г. Стефан Дион, министар спољних послова, 17. јуна 2016


Њ. Е. Михајло Папазоглу са бившим премијером г.  Брајаном Малрунијем, Ридо клуб, Отава, јуни 2018 


Њ. Е. Михајло Папазоглу са бившим премијером г.  Жан Кретиеном, Ридо клуб, Отава, септембар 2016 


 

 

Премијер Канаде, Стивен Харпер и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије на обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата за Велику Британију и земље Комонвелта, 4. август 2014.   Амбасадор Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети председнику Доњег дома канадског парламента, господину Ендру Ширу, 28. октобар 2014.

 

 

 

 

 

Њ.Е. Роберт Николсон, Министар спољних послова Канаде и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави 70-тог Српског дана и Видовдана у Нијагари, 28. јуна 2015. године.   Бивши Министар спољних послова Канаде, Џон Берд и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави Дана државности Канаде, 1. јул 2014.
 

   

     

             

                   
Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу са генералним секретаром Међународне организације франкофоније, Микаел Жан, на Дипломатском балу, 9. децембар 2014.  

Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети градоначелнику Отаве, господину Џим Вотсону, којом приликом је уручио заставу Србије, 19. август 2014.
 

Церемонија уручивања ратификационог инструмента o Протоколy који се односи на Амандмане Конвенције о међународном цивилном ваздухопловству, на слици Њ. Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор и ИЦАО Генерални секретар гђа. Фанг Лиу, Монтреал, 26. септембар, 2018

Амбасадор Папазоглу са генералним секретаром Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИЦАО), господином Рајмондом Бенџамином, на прослави 70. годишњице потписивања Конвенције о међународном ваздушном саобраћају (Чикашка конвенција), у седишту ИКАО-а у Монтреалу, 5. децембар 2014.

Потписивање Писма пријатељства, градоначелник Нијагаре Џим Диодати и градоначелник Краљева Томислав Илић са Њ.Е. Михаилом Папазоглу, 26. октобар, 2015 у Нијагари

Српска академска мрежа у Канади - Јачање везе Србије и Канаде (pdf)
Још не верујем у сопствену биографију
Интервју: Ана Соколовић, композиторка из Монтреала

Dobro jutro Srbijo- 14.04.2020
Интервју Амбасадора Републике Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу

TANJUG - 12.04.2020
Интервју Амбасадора Републике Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу

Youtube - 10.04.2020
Интервју Амбасадора Републике Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу

Srpska zastava na Nijagarinim vodopadima
Ovakvo priznanje NIJEDNA DRŽAVA u Kanadi nije dobila: U susret Danu državnosti Srbije, Nijagarini vodopadi u bojama naše trobojke!
Српска тробојка на Нијагари
Србија се развија у снажног лидера у региону
НЕ САМО О ПОСЛУ: МИЛА МАЛРУНИ :
Дирнута сам пажњом Србије
Главчић: Желео бих јачу конкуренцију
GENERAL LUIS MEKENZI: Zbog djelovanja lobista i PR agencija, Srbi označeni kao jedini krivci u ratovima
General Mekenzi: U Srebrenici nije bilo genocida
Liberali pobednici: Uprkos nizu skandala, Trudo osvojio DRUGI MANDAT na izborima u Kanadi
Džastin Trudo se na današnjim izborima u Kanadi bori za politički opstanak

Srpkinji koja već šezdeset godina živi u Kanadi Milici Mili Pivnički Malruni

Mila Pivnički Malruni: U meni su pomireni istok i zapad
Канадски музеј српског наслеђа
Dan Nikole Tesle proglašen i u Kanadi 
Дан Николе Тесле у Едмонтону
Dan Nikole Tesle proglašen i u Kanadi
Дан независности Канаде 
Торонто је шампион! Канада има првог НБА првака, Вориорси у спектактлу за памћење нису могли да преживе још једну повреду!
Србија уз сјајну подршку са трибина боља од Канаде у Отави
Bременска разлика највећи проблем
Очи у очи са којотом
Културна дипломатија против „црвених линија”
Muzika spojila Kanadu i Srbiju
KONCERT PRIJATELJSTVA Mladi kanadski i srpski virtuozi svirali u Beogradskoj filharmoniji
Рвање са француским речима у Квебеку
U Srbiji pronađen fosil neandertalca
Proslava Dana državnosti Republike Srbije u Torontu
Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede
Отава: Амбасадор Папазоглу – „Србија и Канада као савезници на правој страни историје"
General Mekenzi i Skot Tejlor gosti Diplomatske akademije
General Mekenzi: Prva žrtva bila srpska, a poslednja kanadski vojnik
ON JE ČOVEK KOJI JE ZAŠTITIO SRBE! Kanadski general OTVORIO JE VATRU na Hrvate da bi odbranio SRPSKE CIVILE!
General Mekenzi i Skot Tejlor gosti Diplomatske akademije
СКОТ ТАИЛОР: На челу Војске Косова, биће криминалаца који су починили МОНСТРУОЗНЕ ЗЛОЧИНЕ!!
Генерал Луис Мекензи и новинар Сkот Тeилор из Канаде говорили су поводом обиљежавања века од краја Првог светског рата у част српско-канадских веза
Стогодишњица конзулата Србије у Монтреалу
OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA U MONTREALU: Obeležena stogodišnjica prvog počasnog konzulata Srbije u Kanadi
У Отави откривена спомен-плоча
 MСП
Отава: Спомен-плоча о канадско-српском савезништву у холу Градске куће 
Сећање на Србина и Канађанина, прву и последњу жртву Великог рата
Kanadski Srbin nagradjen za doprinos u oblasti nuklearne energije
СРПСКЕ ВИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ у престоници Канаде 
Да и Краљево убрза развој
Solaris Media Ambasadorka Čaba: KANADSKE KOMPANIJE SU VRLO ZAINTERESOVANE ZA PRIVATIZACIJU RTB-a BOR
Radio Televizija Bor Ambasadorka Kanade Keti Caba u poseti RTB-a Bor
Stalno unapređivanje ekonomskih odnosa između Srbije i Kanade misija je udruženja CANSEE
Stana Katić ne zaboravlja poreklo: Glumica u haljini sa našim etno motivima
Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji

Dacic sa novom ambasadorkom Kanade

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Srpkinja postala blago Kvebeka - Ana Sokolovic, kompozitorka iz Montreala

 

Mihajlo Pupin - spasao suzenje

Mihajlo Pupin - spasao suzenje 2 deo

Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - clanak "Investicije od milijardu dolara"
Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - intervju
Dijaspora od koristi i sebi i Srbiji
Nismo zaboravili korene - Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor
72. Srpski dan u Nijagari - Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije u Kanadi 

KANADSKI AMBASADOR: "Naša vrata su i dalje otvorena za Srbe, ali samo ako spadate u OVU kategoriju"

Цвијановићева у Канади о јачању привредних веза и потреби успостављања представништва Српске

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Дачић са шефом дипломатије Канаде и српским кокусом
Канадски медији: Србија ће подржати Канаду у СБУН
Dačić u Kanadi o ukidanju viza Dačić u Kanadi o ukidanju viza 
Dačić sa šefom diplomatije Kanade i srpskim kokusom
Dačić u Kanadi: Poboljšati vizni režim

Karadjordjevići u Kanadi prikupili sredstva za inkubatore u Srbiji 

Kejt Midlton u kaputu kreatorke srpskog porekla 
ПОСЛЕ ЂОКОВИЋА УМЕТНИЦА СРПСКОГ ПОРЕКЛА насликала и Раонића 

Хамилтон добио Теслин булевар

Хамилтон први у Канади има Булевар Николе Тесле

Kaнда: Отворен Булевар Николе Тесле у Хамилтону

Интервју са Њ. Е. Михаилом Папазоглу - Калгари
                                 

Кaнaђaни мaсовно посетили, a послaници и подржaли српски фестивaл

Кaнaђaни одушевљени српским фестивaлом

 
 

 
 
 
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору, 08. јул 2020.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


 


ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020

Обавештавамо вас да избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије неће бити организовани у Амбасади Републике Србије у Отави, будући да није испуњен услов из члана 52. Закона о избору народних посланика Р. Србије, који предвиђа да се бирачко место може отворити уколико се за гласање пријави најмање 100 лица са бирачким правом.


 


ОТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо вас да су од данас, 22.05.2020. године отворени сви гранични прелази Републике Србије и исти функционишу у уобичајеном режиму. 

Укинута је забрана уласка у Р. Србију за све категорије домаћих и страних држављана. Свим лицима која улазе у Р. Србију није потребан негативни ПЦР тест на корона вирус, нити ће бити изречена мера самоизолације. 

Приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести КОВИД-19.

https://www.dijaspora.gov.rs/ulazak-u-srbiju-bez-ogranicenja/Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова