| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт
 
Радно време:
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама):
09:00 - 13:00 часова  

Адреса:
21 Blackburn Avenue
OTAVA Ontario
K1N 8A2
KANADA
Локација/Мапа  

Телефон:  + 1613 / 233-62-89, 233-6280
Факс:       + 1613 / 233-78-50  

Е-маил: diplomat@serbianembassy.ca
Веб сајт: http://www.ottawa.mfa.gov.rs
 

Драги посетиоци,
Драги канадски пријатељи,
Драги сународници,


Као велику част сам прихватио дипломатску мисију амбасадора Републике Србије у Канади као професионални и лични изазов. Част ми је да службујем у Г7 / Г8 земљи, земљи која је ослонац демократског и слободног света, пионир мултикултурализма, која је шест пута била чланица Савета безбедности УН, чије је глобално економско присуство и политичко ангажовање  у међународној заједници опште признато.

Обе земље, и Србија и Канада, су се бориле раме уз раме као савезници у Првом и Другом светском рату. Били смо на правој страни историје, платили велику цену и претрпели велике људске и материјалне губитке. Слични изазови постоје и данас.
Данас, Србија испуњава своју улогу лидера у промовисању стабилности у региону Западног Балкана и Југо-источне Европе и истовремено даје свој допринос светском миру учествујући у шест УН и две ЕУ међународне мировне мисије.

Cа јасним програмом за пуноправно чланство у ЕУ 2020 године, које обухвата структурне, политичке и економске реформе, као и дубоке промене у српском друштву, ми желимо трансформацију наших потенцијала у капацитете.

Српска економија се опоравља споро али сигурно, и недавно склопљен пословни договор о извозу кола из Србије за Канаду, преко Застава-Фиата у оквиру Фиат-Крајслер пројекта, је уједначио нашу економску и привредну размену. Са друге стране, већи број канадских инвеститора је већ присутна на српском тржишту, посебно из сектора канадске експертизе - рударства, енергетике и пољопривреде. Они су добро познати по стручности и пословном интегритету. Мој задатак је да њихов број увећам, као и да отворим врата за српске привреднике у Канади, посебно у домену информатичких технологија и производње хране.

Ја сам поносан што могу да Вас поздравим у име више од 150.000 представника српске заједнице у Канади. Жеља за бољим животом или тешка времена су их довели овде. Шанса за успех, могућност да се у Канади живи од свог рада, поштено ради и заради, као и отворено друштво их је задржало. Они су међу вама или су ваши први суседи.

Драги пријатељи,
Савезништво нас је спајало кроз историју,
Модерна времена и глобализација су нас учиниле суседима,
Заједнички интерес родио је партнерство,
Нека га будућност потврди.

Живела Србија, живела Канада!


 


Предаја акредитива Михаила Папазоглуа у Отави


Папазоглу предао акредитиве

Нови амбасадор републике Србије у Канади Михаило Папазоглу предао је акредитиве Дејвиду Џонстону, федералном представнику монарха-краљице Елизабете друге у Ридо Холу у Отави. Амбасадор Папазоглу пренео је поздраве руководства Србије и потврдио спремност Србије за јачање билатералних односа. Он је, такође, нагласио значај успостављања конкретних корака у сарадњи две државе у решењу визног режима, како се не би стално кретало од почетка.
Амбасадор Папазоглу је истакао да је акценат у односу између две земље на економској сарадњи, и објаснио да је извоз Фијата избалансирао економску размену између Канаде и Србије. Он је Џонстона подсетио да су Канада и Србија биле савезеници у оба светска рата и то на правој страни, а на будућности је да да печат тој сарадњи. Амбасадор Србије поново је упутио позив Канади да узме учешће на међународној донаторској конференцији коју заједно организују Србија и Босна и Херцеговина 16. јула у Бриселу. Иначе, до краја године, очекује се посета министра иностраних послова Канаде Џона Берда Србији.
Званични представник краљице Елизабете ИИ Дејвид Џонстон честитао је амбасадору Папазоглу на првој дипломатској мисији у улози амбасадора.
- Сигуран сам да ће ваше богато дипломатско искуство као и то што говорите енглески и француски бити ваше предности на дужности овде у Канади. Надам се да ћете наћи начина да са нама Канађанима поделите ваше знање о српској култури, а сигуран сам да ћете у нама имати заинтересовану публику за нова сазнања, рекао је Џонстон приликом предаје акредитива новог амбасадора Србије.

Порука народу Србије

Џонстон је замолио амбасадора Папазоглуа да пренесе симпатије и добре жеље народу Србије у моменту када се суочава са последицама трагичних поплава у земљи.
- Снажна повезаност наша два народа стварају основу за успостављање веза и односа на економском, образовном и културном плану и ја са задовољством очекујем њихово унапређење у наредним годинама, истакао је приликом предаје акредитива амбасадора Папазоглуа.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive


Честитка Премијера Канаде Џастина Трудоа поводом прославе 100 година српске православне цркве  Св. Никола у Хамилтону, 23. октобра, 2017 - видео 


Председник Александар Вучић и Андрев Леслие, парламентарни секретар министaрства иностраних послова Канаде, разговарали о стабилности региона, јачању улоге цивилног друштва и проширењу економских веза између Канаде и Србије - ВИДЕО


Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Џастин Трудо, Премијер Канаде, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016 Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Мишел Жан, Генерални секретар, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016

Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Стефан Дион, 75 година од успостављања дипломатских односа, Отава, 15. новембар, 2016


Г. Геоф Реган, Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП, г. Џорџ Фуреј и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор, 75 година од успостављања дипломатских односа , Отава, 15. новембар, 2016


Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Њ.Е. Михаило Папазоглу, амбасадор и Кристиа Фреленд, министар спољних послова Канаде на пријему поводом прославе 150-то година Дана Канаде, 1. јула 2017. године у Отави


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Комеморација 75 година од успостављања дипломатских односа између  Канаде и Србије - 1941 - 2016


Групна фотографија снимљена поводом љубазношћу Састанак са шефова мисија Европске групе чији је домаћин часног Степхане Дион , министар спољних послова , 17. јуна 2016


Њ. Е. Михајло Папазоглу са бившим премијером г.  Жан Кретиеном,  Отава, септембар 2016 


 

 

Премијер Канаде, Стивен Харпер и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије на обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата за Велику Британију и земље Комонвелта, 4. август 2014.   Амбасадор Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети председнику Доњег дома канадског парламента, господину Ендру Ширу, 28. октобар 2014.

 

 

 

 

 

Њ.Е. Роберт Николсон, Министар спољних послова Канаде и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави 70-тог Српског дана и Видовдана у Нијагари, 28. јуна 2015. године.   Бивши Министар спољних послова Канаде, Џон Берд и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави Дана државности Канаде, 1. јул 2014.
 

   

     

             

                   
Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу са генералним секретаром Међународне организације франкофоније, Микаел Жан, на Дипломатском балу, 9. децембар 2014.  

Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети градоначелнику Отаве, господину Џим Вотсону, којом приликом је уручио заставу Србије, 19. август 2014.
 

Церемонија уручивања ратификационог инструмента Мултилатералног споразума о комерцијалним правима у вандредном саобраћају у Европи, на слици гђа Марина Гавански, Њ. Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор и Генерални секретар гђа. Фанг Лиу, Монтреал, 21. март, 2017

Амбасадор Папазоглу са генералним секретаром Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИКАО), господином Рајмондом Бенџамином, на прослави 70. годишњице потписивања Конвенције о међународном ваздушном саобраћају (Чикашка конвенција), у седишту ИКАО-а у Монтреалу, 5. децембар 2014.

Потписивање Писма пријатељства, градоначелник Нијагаре Џим Диодати и градоначелник Краљева Томислав Илић са Њ.Е. Михаилом Папазоглу, 26. октобар, 2015 у Нијагари

 

 

 
 
 
Вести
Да и Краљево убрза развој
Solaris Media Ambasadorka Čaba: KANADSKE KOMPANIJE SU VRLO ZAINTERESOVANE ZA PRIVATIZACIJU RTB-a BOR
Radio Televizija Bor Ambasadorka Kanade Keti Caba u poseti RTB-a Bor
Stalno unapređivanje ekonomskih odnosa između Srbije i Kanade misija je udruženja CANSEE
Stana Katić ne zaboravlja poreklo: Glumica u haljini sa našim etno motivima
Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji

Dacic sa novom ambasadorkom Kanade

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Srpkinja postala blago Kvebeka - Ana Sokolovic, kompozitorka iz Montreala

 

Mihajlo Pupin - spasao suzenje

Mihajlo Pupin - spasao suzenje 2 deo

Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - clanak "Investicije od milijardu dolara"
Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - intervju
Dijaspora od koristi i sebi i Srbiji
Nismo zaboravili korene - Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor
72. Srpski dan u Nijagari - Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije u Kanadi 

KANADSKI AMBASADOR: "Naša vrata su i dalje otvorena za Srbe, ali samo ako spadate u OVU kategoriju"

Цвијановићева у Канади о јачању привредних веза и потреби успостављања представништва Српске

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Дачић са шефом дипломатије Канаде и српским кокусом
Канадски медији: Србија ће подржати Канаду у СБУН
Dačić u Kanadi o ukidanju viza Dačić u Kanadi o ukidanju viza 
Dačić sa šefom diplomatije Kanade i srpskim kokusom
Dačić u Kanadi: Poboljšati vizni režim

Karadjordjevići u Kanadi prikupili sredstva za inkubatore u Srbiji 

Kejt Midlton u kaputu kreatorke srpskog porekla 
ПОСЛЕ ЂОКОВИЋА УМЕТНИЦА СРПСКОГ ПОРЕКЛА насликала и Раонића 

Хамилтон добио Теслин булевар

Хамилтон први у Канади има Булевар Николе Тесле

Kaнда: Отворен Булевар Николе Тесле у Хамилтону

Интервју са Њ. Е. Михаилом Папазоглу - Калгари
                                 

Кaнaђaни мaсовно посетили, a послaници и подржaли српски фестивaл

Кaнaђaни одушевљени српским фестивaлом


ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Сент Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.18/2018 од 09. марта 2018. године и ступила је на снагу 09. марта 2018. године.
 

 

 


ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  Влада Републике Колумбије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској  години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

Конкурс за финансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018.

Обавештавамо вас да је Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе расписало КОНКУРС за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. Години.

Све детаље конкурса, као и пријавне формуларе можете наћи на следећој страници:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2018--godini


Србија и Канада позивају на прекид сукоба у Украјини

Tanjug | 01. септембар 2014.

После састанка шефова дипломатија Србије и Канаде Ивице Дачића и бившег министра Џона Берда изражена је заједничка забринутост за светски мир и упућн позив на хитан прекид сукоба у Украјини

Србија и Канада деле забринутост за светски мир и позивају на хитан прекид сукоба у Украјини и покретање дијалога, саопштено је данас после састанка министара спољних послова двеју држава Ивице Дачића и Џона Берда.

Берд је, на заједничкој конференцији за новинаре после разговора с Дачићем, изразио задовољство због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао Београд да настави да спроводи реформе како би ускладио своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

"Од кључног је значаја да се међународна заједница успротиви руској агресији. Канада очекује наставак сарадње с партнерима, укључујући Србију, како би се јасно ставило до знања да су напори Москве за дестабилизацију истока Украјине неприхватљив начин понашања према сувереној и независној држави", изјавио је Берд.

Шеф српске дипломатије је поновио да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из разлога својих економских интереса и могућих ризика за своје грађане није учествовала у санкцијама према Русији, као ни у руским санкцијама према ЕУ.

Дачић је констатовао да Украјина и Русија имају "чудан однос" према санкцијама, јер Украјина је, према његовим речима, подржала санкције према Русији али их није спровела у дело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривредних производа.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић.

Берд је поздравио потписивање Бриселског споразума и охрабрио Београд да настави с процесом нормализације односа с Приштином и конструктивном улогом у региону.

Двојица министара заложили су се за унапређење билатералних односа, посебно у области привреде и најавили да ће Берд данас са министром трговине Расимом Љајићем потписати споразум о заштити инвестиција.

Берд је поручио да Канада подржава демократску и економску трансформацију Србије, која је, по његовој оцени, остварила охрабрујући напредак, као и европски пут Србије, која ће уласком у ЕУ постати још атрактивнија за канадске инвеститоре.

Канада је, према његовим речима, заинтересована за потенцијале Србије, првенствено у области фармацеутске индустрије, рударства, информационих технологија, пољопривреде.

Берд је назвао пројекат "Београд на води", који му је јуче представио градоначелник Синиша Мали, показатељем светле будућности не само главног града, већ и целе Србије.

Дачић је подсетио да у Србији послује више од 50 канадских компанија, да се процењује да канадске инвестиције достижу неколико стотина милиона долара, али да је билатерална трговинска размена свега 40 милиона долара, што, како је рекао, треба појачати.

"Постоји велика заинтересованост канадских компанија за учешће у нашем енергетском сектору. Најдаље се одмакло када је реч о хидроелектрани Бистрица, разговара се и о Бродареву, а веома је значајно и улагање у РТБ Бор", казао је он.

Дачић је напоменуо да је Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатије Србији после 13 година, што је, како је истакао, од великог значаја за билатералне односе.

Он је казао да је канадског колегу информисао о жељи Србије да приступи ЕУ, о спровођењу реформи, дијалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да развија односе и са земљама које нису чланице ЕУ.

Дачић је поздравио одлуку Канаде да почне да издаје вишекратне визе на 10 година и изразио наду да би наредних година, како се Србија буде приближавала ЕУ, могла да уследи и либерализација визног режима.

ВУЧИЋ: УНАПРЕДИТИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом и током сусрета истакао да две земље имају изузетно добре односе, али да је неопходно унапређивање даље сарадње, посебно на пољу економије.

Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Потписивање данашњег Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања додатно ће допринети унапређењу привредне сарадње две земаља и подстаћи нова улагања канадских компанија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

НИКОЛИЋ: ПУНО ТОГА СПАЈА СРБИЈУ И КАНАДУ

Председник Републике Србије Томислав Николић је, током данашњег разговора са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, констатовао да су билатерални односи између две земље изванредни, али да нажалост број посета на највишем нивоу не прати тај тренд.

Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је председник Србије.

"Изузетно ценимо Вашу подршку у евроинтеграцијама Србије, а посебно солидарност коју сте показали током катастрофалних поплава", нагласио је председник и додао да је посебно значајно учешће Канаде на донаторској конференцији у Бриселу, током које је та земља издвојила 500 хиљада долара.

 


Синиша Мали представио канадском шефу дипломатије „Београд на води”

Градоначелник Синиша Мали угостио је данас у обновљеном здању Београдске задруге министра спољних послова Канаде Џона Берда, коме је представио пројекат „Београд на води”.

Синиша Мали показује мастер план "Београда на води" Џону Берду и сарадницима
 

- Драго ми је да сам данас имао прилку да у Београдској задруги угостим Џона Берда, који је први пут у нашој престоници и који је изразио жељу да се упозна са пројектом и види реконструисану зграду. Поручио сам му - када следећи пут дођете надам се да ћете бити у прилици да се уверите како се пројекат реализује на обали реке Саве – истакао је градоначелник и додао да пројекат „Београд на води” привлачи велику пажњу како домаће тако и међународне јавности.

Од краја јуна, од када је отворена реновирана зграда Београдске задруге, мастер план пројекта видело је више од 40.000 људи. 

Догађају је присуствовао и канадски амбасадор у Београду Роман Вашчук.  

Ово је прва посета шефа канадске дипломатије нашој земљи од 2001.године.  

Канадска делегација ће се у наставку вишедневне посете састати и са највишим државним званичницима Србије.


 


Канађани заинтересовани да улажу у енергетику

Србија и Канада желе да унапреде сарадњу, нарочито у енергетици и рударству у које је Отава највише заинтересована да инвестира, рекли су у Београду шефови дипломатија две земље Ивица Дачић и Џон Берд. Србија и Канада имају добре односе, али је неопходно унапређивање сарадње, посебно на пољу економије, рекао премијер Вучић.

Велики број канадских компанија ради у Србији - више од 50, и та земља је највише заинтересована за инвестирање у енергетском сектору и то у хидроелектране, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Бердом.

Припремила Марија Савић Стаменић


LINK ZA SNIMAK >>>


Министар Дачић је рекао да се највише одмакло у вези с хидроелектраном Бистрица, а разговара се о Бродареву и о улагању у РТБ Бор.

Дачић је истакао да је, и поред тога што је Канада последњих година уложила више стотина милиона долара у Србију, спољнотрговинска размена веома мала и износи нешто више од 40 милиона долара, те ће сарадњу подстаћи споразум о заштити инвестиција који ће данас потписати две земље.

Шеф канадске дипломатије истакао је да ће тај споразум осигурати безбедно пословање канадских компанија.

Када је реч о ситуацији у Украјини, Србија и Канада деле забринутост за светски мир и позивају на хитан прекид сукоба у тој земљи и покретање дијалога, саопштено је после састанка министара спољних послова двеју држава.

Дачић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из разлога својих економских интереса и могућих ризика за своје грађане није учествовала у санкцијама према Русији, као ни у руским санкцијама према ЕУ.

Дачић је констатовао да Украјина и Русија имају "чудан однос" према санкцијама, јер Украјина је, према његовим речима, подржала санкције према Русији али их није спровела у дело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривреде.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић.
Шеф канадске дипломатије изразио је задовољство због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао је Србију да настави да усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Берд је поручио да Канада подржава Србију на путу евроинтеграција и оценио да ће уласком у ЕУ она постати још атрактивнија за канадске инвеститоре.

Дачић је напоменуо да је Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатије Србији после 13 година, што је, како је истакао, од великог значаја за билатералне односе.

Шеф српске дипломатије је рекао да је канадског колегу информисао о жељи Србије да приступи ЕУ, о спровођењу реформи, дијалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да разбија односе и са земљама које нису чланице ЕУ.

Министра спољних послова Канаде примио је и председник Владе Србије Александар Вучић и током сусрета истакао да две земље имају изузетно добре односе, али да је неопходно унапређивање даље сарадње, посебно на пољу економије.

Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Потписивање данашњег Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања додатно ће допринети унапређењу привредне сарадње две земаља и подстаћи нова улагања канадских компанија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић упознао је министра Берда и са економским реформама и предстојећим мерама које Влада Србије планира да спроведе и обавестио канадског министра о напретку Србије у процесу европских интеграција.

Премијер је захвалио на помоћи коју је Канада упутила Србији за поплављена подручја. Министар Берд је изјавио да односе две земаља треба јачати на највишем политичком и економском нивоу, додавши да Канада разуме спољно-политичку позицију Србије у односу на ЕУ и Русију, посебно у контексту украјинске кризе.

Председник Републике Србије Томислав Николић је, током данашњег разговора са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, констатовао да су билатерални односи између две земље изванредни, али да нажалост број посета на највишем нивоу не прати тај тренд, преноси Танјуг.

Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је председник Србије.

"Изузетно ценимо Вашу подршку у евроинтеграцијама Србије, а посебно солидарност коју сте показали током катастрофалних поплава", нагласио је председник и додао да је посебно значајно учешће Канаде на донаторској конференцији у Бриселу, током које је та земља издвојила 500 хиљада долара.

Николић је истакао, да економска сарадња две земље треба значајно да се унапреди и да Србија има бројне погодности за инвеститоре из Канаде.

Србија је заузела принципијелан став око украјинске кризе да неће уводити санкције Русији, али подржава територијални интегритет Украјине, подвукао је председник Николић.

Министар спољних послова Канаде Џон Берд је изразио спремност да се оснаже билатерални односи две земље, а нарочито у делу економије. Србија има огроман потенцијал за канадске инвестиције, посебно у области рударства и производње лекова. Српска заједница у Канади је веома значајна и то је веома важна спона између две земље, истакао је Берд.

Канадски министар је током ове посете Србији обишао поплављена подручја и најавио могућност упућивања новог контингента помоћи.


http://www.exitfest.org/en


3th - 9th, August 2015


http://www.gucafestival.rs/

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade

 

ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Сент Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

 

 

Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова