| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време (Празници):
понедељак - петак: 9:00 - 17:00 
конзуларно одељење: 9:30 - 14:00

Адреса:
21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Локација

Телефони:
+1 (613) 233-6289, 233-6280
Факс: +1 (613) 233-7850
 
e-mail Амбасаде:
diplomat@serbianembassy.ca
конзуларно одељење:
consulare@serbianembassy.ca
питања држављанства:

Драги посетиоци,
Драги канадски пријатељи,
Драги сународници,


Као велику част сам прихватио дипломатску мисију амбасадора Републике Србије у Канади као професионални и лични изазов. Част ми је да службујем у Г7 / Г8 земљи, земљи која је ослонац демократског и слободног света, пионир мултикултурализма, која је шест пута била чланица Савета безбедности УН, чије је глобално економско присуство и политичко ангажовање  у међународној заједници опште признато.

Обе земље, и Србија и Канада, су се бориле раме уз раме као савезници у Првом и Другом светском рату. Били смо на правој страни историје, платили велику цену и претрпели велике људске и материјалне губитке. Слични изазови постоје и данас.
Данас, Србија испуњава своју улогу лидера у промовисању стабилности у региону Западног Балкана и Југо-источне Европе и истовремено даје свој допринос светском миру учествујући у шест УН и две ЕУ међународне мировне мисије.

Cа јасним програмом за пуноправно чланство у ЕУ 2020 године, које обухвата структурне, политичке и економске реформе, као и дубоке промене у српском друштву, ми желимо трансформацију наших потенцијала у капацитете.

Српска економија се опоравља споро али сигурно, и недавно склопљен пословни договор о извозу кола из Србије за Канаду, преко Застава-Фиата у оквиру Фиат-Крајслер пројекта, је уједначио нашу економску и привредну размену. Са друге стране, већи број канадских инвеститора је већ присутна на српском тржишту, посебно из сектора канадске експертизе - рударства, енергетике и пољопривреде. Они су добро познати по стручности и пословном интегритету. Мој задатак је да њихов број увећам, као и да отворим врата за српске привреднике у Канади, посебно у домену информатичких технологија и производње хране.

Ја сам поносан што могу да Вас поздравим у име више од 150.000 представника српске заједнице у Канади. Жеља за бољим животом или тешка времена су их довели овде. Шанса за успех, могућност да се у Канади живи од свог рада, поштено ради и заради, као и отворено друштво их је задржало. Они су међу вама или су ваши први суседи.

Драги пријатељи,
Савезништво нас је спајало кроз историју,
Модерна времена и глобализација су нас учиниле суседима,
Заједнички интерес родио је партнерство,
Нека га будућност потврди.

Живела Србија, живела Канада!


 Предаја акредитива Михаила Папазоглуа у Отави


Папазоглу предао акредитиве

Нови амбасадор републике Србије у Канади Михаило Папазоглу предао је акредитиве Дејвиду Џонстону, федералном представнику монарха-краљице Елизабете друге у Ридо Холу у Отави. Амбасадор Папазоглу пренео је поздраве руководства Србије и потврдио спремност Србије за јачање билатералних односа. Он је, такође, нагласио значај успостављања конкретних корака у сарадњи две државе у решењу визног режима, како се не би стално кретало од почетка.
Амбасадор Папазоглу је истакао да је акценат у односу између две земље на економској сарадњи, и објаснио да је извоз Фијата избалансирао економску размену између Канаде и Србије. Он је Џонстона подсетио да су Канада и Србија биле савезеници у оба светска рата и то на правој страни, а на будућности је да да печат тој сарадњи. Амбасадор Србије поново је упутио позив Канади да узме учешће на међународној донаторској конференцији коју заједно организују Србија и Босна и Херцеговина 16. јула у Бриселу. Иначе, до краја године, очекује се посета министра иностраних послова Канаде Џона Берда Србији.
Званични представник краљице Елизабете ИИ Дејвид Џонстон честитао је амбасадору Папазоглу на првој дипломатској мисији у улози амбасадора.
- Сигуран сам да ће ваше богато дипломатско искуство као и то што говорите енглески и француски бити ваше предности на дужности овде у Канади. Надам се да ћете наћи начина да са нама Канађанима поделите ваше знање о српској култури, а сигуран сам да ћете у нама имати заинтересовану публику за нова сазнања, рекао је Џонстон приликом предаје акредитива новог амбасадора Србије.

Порука народу Србије

Џонстон је замолио амбасадора Папазоглуа да пренесе симпатије и добре жеље народу Србије у моменту када се суочава са последицама трагичних поплава у земљи.
- Снажна повезаност наша два народа стварају основу за успостављање веза и односа на економском, образовном и културном плану и ја са задовољством очекујем њихово унапређење у наредним годинама, истакао је приликом предаје акредитива амбасадора Папазоглуа.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive


Самит ПДАЦ-а у Торонту, Mинистар рударства Републике Србије, г. Александар Антић и Mинистар природних ресурса у Канади г. Амарјеет Сохи, 3. - 6. март 2019. године


Комеморативни скуп oдржан 21. новембра, 2018. год. поводом обележавања 100. годишњице првог почасног Конзулата Србије у Монтреалу. На иницијативу Амбасаде Србије у Канади у Монтреалу је свечано откривена спомен-плоча која подсећа да је Краљевина Србија, 1918. године, још у ратним условима, у провинцији Квебек отворила почасни конзулат и Анту В. Сеферовића поставила за првог конзула. 

Извештај - кликнути ОВДЕ

СЛИКЕ


Већа верзија, кликнути ОВДЕ

Комеморативни скуп поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата, где су се Канада и Србија борили као савезници, Њ. Е. Јим Ватсон, градоначелник града Отава и Њ. Е. Михаилом Папазоглу, амбасадор Републике Србије, четвртак, 26. јула 2018.


Честитка Премијера Канаде Џастина Трудоа поводом прославе 100 година српске православне цркве  Св. Никола у Хамилтону, 23. октобра, 2017 - видео 


Председник Александар Вучић и Андрев Леслие, парламентарни секретар министaрства иностраних послова Канаде, разговарали о стабилности региона, јачању улоге цивилног друштва и проширењу економских веза између Канаде и Србије - ВИДЕО


Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Џастин Трудо, Премијер Канаде, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016 Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Мишел Жан, Генерални секретар, Самит франкофоније у Антананариву, Мадагаскар, новембар 2016

Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП и Стефан Дион, 75 година од успостављања дипломатских односа, Отава, 15. новембар, 2016


Г. Геоф Реган, Њ. Е. Ивица Дачић, ППВ и МСП, г. Џорџ Фуреј и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор, 75 година од успостављања дипломатских односа , Отава, 15. новембар, 2016


Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Њ.Е. Михаило Папазоглу, амбасадор и Кристиа Фреленд, министар спољних послова Канаде на пријему поводом прославе 150-то година Дана Канаде, 1. јула 2018. године у Отави


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Комеморација 75 година од успостављања дипломатских односа између  Канаде и Србије - 1941 - 2016


Групна фотографија снимљена поводом љубазношћу Састанак са шефова мисија Европске групе чији је домаћин г. Стефан Дион, министар спољних послова, 17. јуна 2016


Њ. Е. Михајло Папазоглу са бившим премијером г.  Брајаном Малрунијем, Ридо клуб, Отава, јуни 2018 


Њ. Е. Михајло Папазоглу са бившим премијером г.  Жан Кретиеном, Ридо клуб, Отава, септембар 2016 


 

 

Премијер Канаде, Стивен Харпер и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије на обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата за Велику Британију и земље Комонвелта, 4. август 2014.   Амбасадор Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети председнику Доњег дома канадског парламента, господину Ендру Ширу, 28. октобар 2014.

 

 

 

 

 

Њ.Е. Роберт Николсон, Министар спољних послова Канаде и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави 70-тог Српског дана и Видовдана у Нијагари, 28. јуна 2015. године.   Бивши Министар спољних послова Канаде, Џон Берд и Њ.Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор Републике Србије, на прослави Дана државности Канаде, 1. јул 2014.
 

   

     

             

                   
Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу са генералним секретаром Међународне организације франкофоније, Микаел Жан, на Дипломатском балу, 9. децембар 2014.  

Амбасадор Р.Србије, Њ.Е. Михаило Папазоглу у куртоазној посети градоначелнику Отаве, господину Џим Вотсону, којом приликом је уручио заставу Србије, 19. август 2014.
 

Церемонија уручивања ратификационог инструмента o Протоколy који се односи на Амандмане Конвенције о међународном цивилном ваздухопловству, на слици Њ. Е. Михаило Папазоглу, Амбасадор и ИЦАО Генерални секретар гђа. Фанг Лиу, Монтреал, 26. септембар, 2018

Амбасадор Папазоглу са генералним секретаром Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИЦАО), господином Рајмондом Бенџамином, на прослави 70. годишњице потписивања Конвенције о међународном ваздушном саобраћају (Чикашка конвенција), у седишту ИКАО-а у Монтреалу, 5. децембар 2014.

Потписивање Писма пријатељства, градоначелник Нијагаре Џим Диодати и градоначелник Краљева Томислав Илић са Њ.Е. Михаилом Папазоглу, 26. октобар, 2015 у Нијагари

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede
Отава: Амбасадор Папазоглу – „Србија и Канада као савезници на правој страни историје"
General Mekenzi i Skot Tejlor gosti Diplomatske akademije
General Mekenzi: Prva žrtva bila srpska, a poslednja kanadski vojnik
ON JE ČOVEK KOJI JE ZAŠTITIO SRBE! Kanadski general OTVORIO JE VATRU na Hrvate da bi odbranio SRPSKE CIVILE!
General Mekenzi i Skot Tejlor gosti Diplomatske akademije
СКОТ ТАИЛОР: На челу Војске Косова, биће криминалаца који су починили МОНСТРУОЗНЕ ЗЛОЧИНЕ!!
Генерал Луис Мекензи и новинар Сkот Тeилор из Канаде говорили су поводом обиљежавања века од краја Првог светског рата у част српско-канадских веза
Стогодишњица конзулата Србије у Монтреалу
OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA U MONTREALU: Obeležena stogodišnjica prvog počasnog konzulata Srbije u Kanadi
У Отави откривена спомен-плоча
 MСП
Отава: Спомен-плоча о канадско-српском савезништву у холу Градске куће 
Сећање на Србина и Канађанина, прву и последњу жртву Великог рата
Kanadski Srbin nagradjen za doprinos u oblasti nuklearne energije
СРПСКЕ ВИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ у престоници Канаде 
Да и Краљево убрза развој
Solaris Media Ambasadorka Čaba: KANADSKE KOMPANIJE SU VRLO ZAINTERESOVANE ZA PRIVATIZACIJU RTB-a BOR
Radio Televizija Bor Ambasadorka Kanade Keti Caba u poseti RTB-a Bor
Stalno unapređivanje ekonomskih odnosa između Srbije i Kanade misija je udruženja CANSEE
Stana Katić ne zaboravlja poreklo: Glumica u haljini sa našim etno motivima
Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji

Dacic sa novom ambasadorkom Kanade

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Srpkinja postala blago Kvebeka - Ana Sokolovic, kompozitorka iz Montreala

 

Mihajlo Pupin - spasao suzenje

Mihajlo Pupin - spasao suzenje 2 deo

Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - clanak "Investicije od milijardu dolara"
Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador - intervju
Dijaspora od koristi i sebi i Srbiji
Nismo zaboravili korene - Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor
72. Srpski dan u Nijagari - Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije u Kanadi 

KANADSKI AMBASADOR: "Naša vrata su i dalje otvorena za Srbe, ali samo ako spadate u OVU kategoriju"

Цвијановићева у Канади о јачању привредних веза и потреби успостављања представништва Српске

Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Дачић са шефом дипломатије Канаде и српским кокусом
Канадски медији: Србија ће подржати Канаду у СБУН
Dačić u Kanadi o ukidanju viza Dačić u Kanadi o ukidanju viza 
Dačić sa šefom diplomatije Kanade i srpskim kokusom
Dačić u Kanadi: Poboljšati vizni režim

Karadjordjevići u Kanadi prikupili sredstva za inkubatore u Srbiji 

Kejt Midlton u kaputu kreatorke srpskog porekla 
ПОСЛЕ ЂОКОВИЋА УМЕТНИЦА СРПСКОГ ПОРЕКЛА насликала и Раонића 

Хамилтон добио Теслин булевар

Хамилтон први у Канади има Булевар Николе Тесле

Kaнда: Отворен Булевар Николе Тесле у Хамилтону

Интервју са Њ. Е. Михаилом Папазоглу - Калгари
                                 

Кaнaђaни мaсовно посетили, a послaници и подржaли српски фестивaл

Кaнaђaни одушевљени српским фестивaлом

 
 

 
 
 
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
 
Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије
расписује
К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2019. години
 

 

Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

 

Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

 

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.

 

Конкурс преводи 2019 - формулар СРБ.doc

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-

Oпширније...
К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

На основу члана 76. Закона о култури („Службени гласник РС“, број 72/09, 13/16 и 30/16-испр.) и Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе  („Службени гласник РС“, брoj: 105/16, 112/17), а у складу са Законом о буџету Републике Србије („Службени гласник РС“, број: 95/18)

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
СЕКТОР ЗА САВРЕМЕНО СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ

Расписује
К О Н К У Р С
за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству.

Општи циљ конкурса је: подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).

Програмски приоритети конкурса су:

- Очување српског националног, културног и језичког  идентитета;

- Јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона;

- Програми намењени деци и малолетницима;

- Истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностраснтву, а посебно у земаљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи) у циљу јачање капацитета, умрежавања и професионализације рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, а посебно у наведеним земљама, укључености деце и младих и мултукултуралности. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценског стваралаштва, књижевности и издаваштва, уметничке музике, изворног, народног и аматерског стваралаштва, културне делатности за децу и младе и научне, истраживачке и едукативне делатности у култури, истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 120.000,00 динара.

Формулар

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini

 

Oпширније...
Предавање проф. Далибора Соколовићна на Универзитету Отава

Словеначка истраживачка група Универзитета у Отави, Одељење за савремене језике и књижевности
Универзитет у Отави у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Отави, Х. Е. Амбасадор Михаило Папазоглу:

Јавно предавање "Два века независности Србије и језичко'-културно наслеђе"
проф. Далибор Соколовић, Филозофски одсек
Универзитет у Београду

Постер (кликните за више детаља - енглески)


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова