| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.

Опширније...Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

Oпширније...Oпширније...
On-line апликација за подношење захтева за издавање визe Д

Израда On-line апликације за подношење захтева за издавање визe Д налази се у завршној фази и након њеног пуштања у рад подносиоци захтева за Д визу, по основу запошљавања, моћи ће да електронским путем попуне захтев и приложе потребна документа и доказ о уплаћеној такси, што ће странкама олакшати процедуру подношења захтева и допринети ефикасности самог поступка.
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији, 24. март 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Опширније...Oпширније...
22. годишњица од почетка НАТО агресије на Југославију 24.3.-10.6.1999

Данас је први дан од најтужнијих дана које је Србија (у то време још увек у Југославији) прошла. Нема оправдања за овај чин НАТО-а и његових чланова који су учествовали у „Милосрдном анђелу“ (?!)
https://twitter.com/SRBinCanada/status/1374679220622917633

Данас обележавамо 22. годишњицу почетка НАТО агресије на Федералну Републику Југославију.
Опраштамо, али никад нећемо заборавити.

Video: https://twitter.com/MFASerbia/status/1374636101701361670
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.

Фото: Димитрије Гол
Република Србија у месецу Франкофоније 2021

Република Србија као придружени члан ОИФ-а, заједно са читавом заједницом француског говорног подручја широм света, прославља "Република Србија у месецу Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика, Министарство културе и информисања Републике Србије припремило је обиман програм и Амбасада Републике Србије вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском.

Република Србија у месецу Франкофоније_2021.pdf


 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица.

Србија се, како је нагласио министар, на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције.

Селаковић је издвојио напоре Агенције за спречавање корупције, као независног државног органа, у заштити јавног интереса, изградњи индивидуалног и институционалног интегритета, јачању транспарентности и одговорности јавне управе.

„Снажно осуђујемо све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залажемо се за њихово потпуно искорењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН“, истакао је шеф српске дипломатије.

За ефикасну и успешну борбу против ових комплексних феномена, каже Селаковић, од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу.

Селаковић је захвалио јапанском амбасадору Хикихари на вештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, која је, како је истакао, важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.

„Давне 1970, када је Јапан први пут био домаћин овог скупа, показали смо снажну политичку вољу да на проблем укажемо. Данас морамо ту вољу и решеност да реафирмишемо и конкретизујемо опипљивим потезима“, рекао је шеф српске дипломатије.

08. март 2021. године
Промоција Републике Србије као повољне дестинације за пословање и инвестирање

Више детаља >>>


 


Oпширније...
Вакцинација против корона вируса у Србији

Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19.  Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

Грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су: „Фајзер-Бионтек“, кинеска „Синофарм“, руска „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“.

*21. фебруара у Србију је стигло  150.000 вакцина „АстраЗенека“, које су од 23. фебруара доступне на сваком пункту за вакцинацију. (Србија је прва земља на Балкану која има ову вакцину).

Србија уз Уједињене Арапске Емирате је трећа земља која на располагању има више од три вакцине.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју ревакцинација на милион становника наша земља је прва у Европи. После Србије су Малта и Исланд.
*Србија на милион становника има 181.000 вакцинисаних.Oпширније...
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

 

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

Фокус Радне групе је на унапређењу наставе и употребе француског језика, посебно имајући у виду да Република Србија има намеру да постане пуноправни члан ове организације, како је то рекао шеф српске дипломатије Никола Селаковић на Министарској конференцији Франкофоније, одржаној 25. новембра 2020. године.

Министар Селаковић је, поздрављајући учеснике данашњег састанка, истакао да је примарни циљ Радне групе да добра воља и спремност Србије за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније буде преточена у конкретне активности, како би наша земља што ефикасније и уз мерљиве резултате наставила пут ка пуноправном чланству.

На састанку је, између осталог, разматран и предлог мера за унапређење сарадње Србије са Међународном организацијом франкофоније које је формулисала Група франкофоних амбасадора у Србији.

У радној групи су представници Министарства спољних послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства омладине и спорта, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства заштите животне средине, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства за европске интеграције и Националне академије за јавну управу.


Београд,
26. фебруар 2021. године
Селаковић: Неумесан предлог извештаја Виоле фон Крамон

Предлог извештаја Европског парламента, усвојен пред његовим Спољнополитичким одбором, на недопустив и неумесан начин позива државе ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност наше јужне покрајине да промене мишљење.

Европска унија, иако већина њених чланица признаје самопроглашено Косово, као кровни политички ентитет годинама уназад настоји да макар формално задржи позицију статусне неутралности, а апел известиоца Европског парламента Виоле фон Крамон упућен групи од пет држава да признају самопроглашено „Косово“ јесте флагрантно одступање од досадашње политичке праксе Брисела.   

Подсећам да се и дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ одвија уз поштовање принципа статусне неутралности, и да је то предуслов да се до било каквих трајних и одрживих решења дође.

Сматрам да је, најблаже речено, недипломатски, а за преговарачки процес Београда и Приштине некорисно, то што је Спољнополитички одбор Европског парламента допустио да се лична лобистичка иницијатива госпође Виоле фон Крамон преточи у нешто што треба да буде званични документ институције ЕУ. 

Очекујем да институције ЕУ тиме што ће остати на позицији статусне неутралности дају шансу дијалогу Београда и Приштине, и да не буду део проблема, већ део решења када је реч о стабилизацији прилика на Западном Балкану.

https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/saopstenje-ministra-spoljnih-poslova-republiek-srbije-nikole-selakovica
Срећан Дан матерњег језика

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону покреће кампању за очување српског језика, поводом Међународног дана очувања матерњег језика 21. фебруара.

https://www.youtube.com/watch?v=lXhUUPBMZGY&feature=emb_title
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског


Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Опширније...


Oпширније...
Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде Џајлса Нормана и пожелео му добродошлицу, истакавши да на дужност у Београду ступа у години када Србија и Канада обележавају значајан јубилеј – 80 година од успостављања дипломатских односа.

Председник Вучић и амбасадор Норман су констатовали да је јубилеј уједно и прилика за јачање политичког дијалога и подстицај за развој партнерства и српско-канадских веза у свим областима.

Председник Вучић је изразио задовољство што се повећава прилив канадских инвестиција, јер то значи да се српско тржиште показало као добро место за улагање. Он је изразио наду да ће, осим рударства и енергетике, и друге привредне области бити занимљиве канадским привредницима. Такође је рекао да бисмо у Србији могли да користимо искуства Канаде у заштити животне средине.

Двојица саговорника су изразили наду да ће ускоро бити отворена директна ваздушна линија између Београда и Торонта, која би допринела не само унапређењу економских односа, већ и бољем повезивању грађана Србије и Kанаде. Они су, тим поводом, истакли да је и српска заједница, која живи на канадском тлу, важан мост између двеју земаља.

Председник Вучић је такође изразио захвалност за подршку коју Kанада пружа европском путу Србије, нагласивши да наша земља озбиљно приступа реформама, посебно у области владавине права.

Амбасадор Норман је поздравио залагање Србије да се до решења питања Косова и Метохије дође дијалогом.

Aмбасадор Норман je изразио уважавање за начин на који српске власти успешно одговорају на изазове пандемије. Tакође je упознао председника Вучића са плановима за производњу вакцинe, коју су развили канадски стручњаци.


Београд,
17. фебруар 2021. године
Илуминација Нијагариних водопада у бојама српске тробојке

Срећан Дан државности Србијо! 

Амбасада Србије Републике Србије - Тwitter - https://twitter.com/dejan_ralevic
Видео порука амбасаде Републике Србије поводом Дана државности!

Aмбасада Републике Србије у Отави -Youtube: https://www.youtube.com


Aмбасада Републике Србије у Отави -Twitter: https://twitter.com/SRBinCanada
Осветљавање Нијагариних водопада у бојама српске тробојке - Дан државности Србије

Линк за гледање уживо 15. фебруара, 2021 у 22:00 часа

https://www.cliftonhill.com/niagara-falls/livecam
Срећан Дан државности Републике Србије!

Порука Министарства спољних послова поводом Дана државности Републике Србије!

http://youtu.be/exMFGdvuetQ 
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА

Влада Србије је у фебруару 2021. усвојила нови, трећи пакет економских мера помоћи вредан 249 милијарди динара. Укупна вредност сва три пакета је 953 милијарде динара, односно приближно осам милијарди евра.

Овим пакетом мера, за разлику од прва два, укључена су и велика предузећа која такође трпе последице пандемије.

Како је навела председница Владе РС А. Брнабић, он ће помоћи да се смање негативне последице вируса корона, да људи сачувају радна места, да привреда не изгуби „кисеоник“, али и да грађани преживе ова тешка времена.

Наша земља је за досадашње економске мере за ублажавање последица COVID-19 добила похвале од ММФ-а, Светске банке и других институција. Србија тиме показује да је јака и стабилна држава и да грађани и привреда могу да рачунају на њу у најтежим тренуцима.

Председница Владе А. Брнабић и министар финансија Синиша Мали су на представљању ових мера истакли да се држава борила на два фронта – здравственом и привредном и да је на оба постигла феноменалне резултате.

Србија је у 2020. години имала пад БДП-а од само један одсто, што је био најбољи економски резултат у Европи.

Плате и пензије, као и запосленост, наставили су да расту. Просечна плата у новембру износила је 518 евра, док је инфлација остала стабилна и износила 1,6 одсто.

Прошле године регистровано је за 50.500 више запослених, док се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. Код нас је он и даље испод 60 одсто, то јест 56,8 одсто БДП-а.

Када је у питању буџет за 2021. годину, бројке из јануара су много боље него што се очекивало, јер је уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарде динара, остварен суфицит од 13,3 милијарде динара.

Током 2020. године, када је читава светска привреда трпела, наша индустријска производња је била за 0,4 одсто већа него у 2019. години. Порастао је и извоз, који је износио 17,5 милијарди евра, док је у 2019. години био 17,1 милијарду евра.

Трећим пакетом помоћи обухваћено је додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима, значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору.

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима. Мера која се тиче исплате минималца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршку у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, туристичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици. Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима.

Јануарске пензије су увећане за 5,9 одсто, по швајцарској формули, а 1,7 милиона пензионера добиће и једнократну помоћ од 50 евра и још 60 евра, као и остали пунолетни грађани.

Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.
 ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ

Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19. Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

У Србији, грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а у доступне су три вакцине – „Фајзер“, кинеска „Синофарм“ и руска „Спутњик Ве“.

Србија је и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника. Испред Србије је само Велика Британија.

Србија је на 5. месту у свету по броју укупно вакцинисаних, a на шестом месту у свету смо по броју издатих вакцина на 100 становника у протеклих седам дана.

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је добио потврду да ће Србија пре почетка марта обезбедити још милион вакцина против вируса корона.

Прве количине „Фајзерове“ вакцине у Србију су стигле 22. децембра.

Србија је од Кине добила милион доза „Синофарм“ вакцина које су стигле 16. јануара.

У Србију је 29. јануара стигло 40.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“. Током фебруара и марта очекује се да ће бити испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

9. фебруара у Србију је стигао и нови контингент од 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ из Русије.

Такође, јуче су у Србију стигли и руски експерти, који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне производња руских вакцина у Србији. Посетили су Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“.

Председник Вучић недавно је истакао да ће наша земља уложити у нове погоне, нову опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи код нас. Вакцина „Спутњик Ве“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

Дана 10. фебруара у Србију је стигло још 500.000 кинеске вакцине „Синофарм“.

Председник Србије Александар Вучић  изјавио је да је обезбеђено да 15. и 22. фебруара  стигне још 88.000 доза „Фајзер“.

До краја фебруара у Србију стиже и 120.000 до 150.000 „АстраЗенека“, за шта је потписан уговор и чека се званична потврда произвођача.

До краја фебруара Србија ће имати два милиона вакцина, којима ће бити вакцинисано милион грађана.

До сада вакцину је примило 636.119 људи (не рачунајући број ревакцинисаних,  иако је почела и масовна ревакцинација - 83.262), а пријавило се више од 950.000 хиљада. (подаци од 11. фебруара)

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом вакцину су примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….

Просечна старост имунизованих у Србији 65,4 године, а нешто је нижи проценат у великим градовима између 62,8 и 63 године.


*За 11. фебруар је било планирано да Србија Северној Македонији уручи 8.000 вакцина али је одложено за који дан услед неопходности набављања додатне техничке документације.Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.

Опширније...


 


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Опширније...Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

 

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезантативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години који ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. О детаљима конкрса можете прошитати на следећем линку:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs
Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.
Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Београд,
12. јануар 2021. године
Порука Министра Селаковића

Нека Србија и Република Српска наставе да живе у слози и љубави и нека се између нас нико више не дрзне да поставља баријере и препреке, тамо где треба да стоје мостови и испружене братске руке.

https://youtu.be/c_l11SbwAq8

https://twitter.com/mfaserbia

 
Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије

https://www.youtube.com/watch?v=9lBa_AWOSjY
Нове мере за улазак у Канаду
Од 7. јануара 2021 године, за све путнике старијe од 5 година који улазе у Канаду ваздушним саобраћајем, биће обавезан негативни ПЦР тест не старији од 72 сата.
 
Мера обавезног карантина у трајању од 14 дана и даље остаје на снази.


 

 Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

   

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/22942-2020-12-23-14-17-29?lang=cyr
Важно обавештење о мерама за спречавање и сузбијање
 
Више детаља - пдф документ
http://www.ottawa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/uredba-kovid.pdf

 Обавештење за улазак у Србију
За наше кућна изолација или негативан ПЦР тест, за странце обавезан негативан ПЦР тест

Страни држављани од 20. децембра неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 часова. За држављане Републике Србије је приликом уласка у земљу обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, уколико приликом уласка немају негативан ПЦР тест, саопштено је након седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19.
 


Он-лине Торонто српски филмски фестивал

Линк:

https://watch.eventive.org/serbianfilmfest/play/5fc943423d87df0063f3a842?fbclid=IwAR1tqKmtDHiIEd0FbhFAwASw_bp6ZLTVwLhfqOGsbY_yUlkobdMdfVvc6pE


 Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, 29. децембра 2020. године 9. децембар 2020. године

Удружење новинара Србије (УНС) под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ЗООМ апликације. Тема Десте конференције биће рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, као и да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.

У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом Десете јубиларне конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организације Срба из региона и дијаспоре са матичним државом.

Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организацијa могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра о.г.
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
Отворена књига жалости поводом смрти Његове светости Патријарха српског господина Иринеја

Поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, отворена је књига жалости Амбасаде Републике Србије у Отави.

 
Упокојио се Патријарх српски Иринеј

Упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј (Гавриловић). Црквена звона зазвонила су у Београду и много људи се окупило у храму Светог Саве у знак обележавања његове смрти у 90-тој години, деценију након што је постао патријарх.

Званични веб сајт Српске православне цркве: http://www.spc.rs
НОВЕ МЕРЕ ЗА ПУТНИКЕ У МЕЂУНАРОДНОМ САОБРАЋАЈУ ПРИЛИКОМ УЛАСКА У КАНАДУ

У циљу спречавања ширења вируса COVID 19,  канадска влада је усвојила нове заштитне мере које се тичу путника у међународном саобраћају.
Почев од 21. новембра 2020. године, сви путници у ваздушном саобраћају, чије је крајње одредиште Канада,  биће у обавези да пре укрцавања на лет пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу.
Преко "ArriveCAN" апликације, која је доступна као мобилна апликација или online, уведен је сигуран и једноставан начин да се помогне путницима да се придржавају безбедносних мера.

Путници који у Канаду улазе копненим или прекоморским путем од 21. новембра 2020. године, морају  доставити одређене информација путем наведене апликације. У року од 48 сати по доласку у Канаду, сви путници имају обавезу да потврде да  су стигли у место карантина или изолације, а током периода од 14 дана морају вршити свакодневну процену симптома COVID 19.
Казне за непоштовање мера крећу се од усмених упозорења до новчане казне у износу од 1000 канадских долара.


ОТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо вас да су од 22.05.2020. године отворени сви гранични прелази Републике Србије и исти функционишу у уобичајеном режиму. 

Укинута је забрана уласка у Р. Србију за све категорије домаћих и страних држављана. Свим лицима која улазе у Р. Србију није потребан негативни ПЦР тест на корона вирус, нити ће бити изречена мера самоизолације. 

Приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести КОВИД-19.

https://www.dijaspora.gov.rs/ulazak-u-srbiju-bez-ogranicenja/


Уметнички конкурс за децу ,,Домовина се брани лепотом и знањем“

https://www.dijaspora.gov.rs/umetnicki-konkurs-za-decu


Расписан конкурс Фонда за студије у иностранству

http://www.mos.gov.rs/vest/raspisan-konkurs-fonda-za-studije-u-inostranstvu4


Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

https://inovacije.srbijastvara.rs/


 Полагање венца поводом Дана примирја

Полагање венца поводом Дана примирја, чланови Амбасаде Србије - Марко Марковић, први саветник, Њ.Е. Дејан Ралевић, Амбасадор и Јелена Срдановић-Џелебџић, конзул, 11. новембар, 2020 у Отави
Видео снимак - Twetter

Да не заборавимо! Lest we forget! Da ne zaboravimo!
Међународно квиз такмичење ,,Знаменити Срби“

Пројекат „Знаменити Срби“ је  културна манифестација васпитнo-едукативног карактера која ће се одржати ове године и која има за циљ да окупи младе из Републике Србије, Pепублике Српске, региона, те српске дијаспоре са јединственим циљем, а то је очување српског културног идентитета.

https://www.dijaspora.gov.rs/medjunarodno-kviz-takmicenje-znameniti-srbi/


 


Oпширније...
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору, 08. јул 2020.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020

Обавештавамо вас да избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије неће бити организовани у Амбасади Републике Србије у Отави, будући да није испуњен услов из члана 52. Закона о избору народних посланика Р. Србије, који предвиђа да се бирачко место може отворити уколико се за гласање пријави најмање 100 лица са бирачким правом.
ОТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо вас да су од данас, 22.05.2020. године отворени сви гранични прелази Републике Србије и исти функционишу у уобичајеном режиму. 

Укинута је забрана уласка у Р. Србију за све категорије домаћих и страних држављана. Свим лицима која улазе у Р. Србију није потребан негативни ПЦР тест на корона вирус, нити ће бити изречена мера самоизолације. 

Приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести КОВИД-19.

https://www.dijaspora.gov.rs/ulazak-u-srbiju-bez-ogranicenja/
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ

Cаопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије:

"Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно вас упозоравамо да будете опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Молимо да будете опрезни коме остављате своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих".
НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68-20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посалнике Народне скупштине, донела је решење 11. маја о.г. о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роколник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја, 2020. (до поноћи, локално време у Р. Србији). Решење РИК и Роковник се могу наћи у следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php 


ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

Право да гласају имају само они држављани Р. Србије који имају пријављену адресуодносно пребивалиште у Р. Србији, као и важећу личну карту или пасош Р. Србије.

Да бисте остварили своје право да гласате, потребно је да:

 1. Прво проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак - овде 
 2. Уколико сте провером утврдили да сте уписани, потребно је читко попунити следећи формулар
 3. Уколико провером утврдите да нисте уписани, потребно је попунити следеће формуларе - формулар1 и формулар2

Читко попуњене и потписане формуларе са скенираном фотокопијом пасоша или личне карте можете доставити путем е-маила: consulare@serbianembassy.ca

Напомињемо да ће гласање бити могуће, односно да ће бити отворено бирачко место у Амбасади РС у Отави, само уколико се буде пријавило најмање 100 држављана са бирачким правом. 
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ

 

Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је обновило расписивање конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. 

Конкурси су отворени од 18. маја до 1. јуна ове године.  Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi
РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА COVID -19

18.5.2020

1. ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ КОЈИ ИМАЈУ ОДОБРЕН ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК ИЛИ СТАЛНО  НАСТАЊЕЊЕ У Р. СРБИЈИ И АКРЕДИТОВАНИ ЧЛАНОВИ ДИПЛОМАТСКИХ МИСИЈА И МЕЂУНАРОДНИХ МИСИЈА СА ЧЛАНОВИМА СВОЈИХ ПОРОДИЦА, МОГУ УЋИ У Р. СРБИЈУ:

а) Уз обавезно одређивање здравственог надзора у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), или друге мере здравственог надзора у складу са важећим прописима. Здравствени надзор у трајању од 14 дана може бити прекинут уколико на лични захтев и о сопственом трошку заинтересована лица добију негативан „PCR“ тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији;

б) Без одређивања мера здравственог надзора уколико поседују негативан „PCR“ тест на присуство вируса SARS-CoV-2 (COVID-19), не старији од 72 сата од момента издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, или ако су у иностранству боравила не дуже од 72 сата;

в) Деца до 12 година старости не морају да буду тестирана, уколико путују са родитељима, старатељима или лицимa из породичног домаћинства, који имају негативан горе наведени тест.

УКОЛИКО КОД НЕКОГ ОД НАВЕДЕНИХ ЛИЦА БУДУ УОЧЕНИ СИМПТОМИ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ КОВИД 19, БИЋЕ ОДМАХ УПУЋЕН У ОДГОВАРАЈУЋУ ЗДРАВСТВЕНУ УСТАНОВУ.

2.СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ КОЈИ НЕМАЈУ ОДОБРЕН БОРАВАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, МОГУ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ УЋИ УКОЛИКО:

а) Поседују негативан „PCR“ тест на присуство вируса SARS-CoV-2 (COVID-19), не старији од 72 сата од момнета издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, као и дозволу коју издаје радно тело Владе Р. Србије (Комисија), посредством амбасада и конзулата земаља, чији су држављани, а чије је седиште у Р. Србији. Више информација о овој процедури можете добити на е-маил info.covid-19@gov.rs.

- За прибављање горе наведене дозволе, Генералном конзулату Р. Србије у Торонту могу се обратити страни држављани, који путују заједно са члановима породице који су држављани Р. Србије.

- Дозволу могу добити и страни држављани без негативног теста, у случају транзита кроз Р. Србију или спајања породице (супружник, деца, родитељи), под условом када страни држављанин борави у заједничком домаћинству са члановима породице.

- Деца, страни држављани до 12 година старости не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2 (COVID-19), ако родитељ, старатељ или лица из породичног домаћинства,  које је у пратњи детета, поседују горе наведен негативан тест.

б) Страни привредници за горе поменуту дозволу обраћају се Привредној комори Србије.
СПЕЦИЈАЛНИ ЛЕТОВИ AIRSERBIA ЗА ПОВРАТАК У СРБИЈУ

7.5.2020

AirSerbia је покренула летове за повратак у Србију, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на ad-hoc бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију и који ће бити извршени уз плаћање надокнаде. AirSerbia је на свом веб сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересован путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.

Заинтересовани путници могу да се пријаве слањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу repatriation@airserbia.com. Регистрациони формулар се може наћи на линку www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije. Наглашавамо да није реч о летовима у оквиру редовног саобраћаја компаније, већ о специјалним летовима за које важе посебни услови превоза.

Сви наши држављани, заинтересовани за ове летове ОБАВЕЗНО се морају пријавити Амбасади РС у Отави ради добијања специјалних дозвола за транзит из Канаде до Србије, без које није могуће укрцавање на прекоокеански лет.

Тренутно, у плану су летови из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха ка Београду и то:

 • Париз, 11. мај (цена 295 EUR)
 • Франкфурт, 12 мај (цена 255 EUR)
 • Беч 13. мај (цена 155 EUR)
 • Франкфурт 14. мај (цена 255 EUR)
 • Цирих 15. мај (цена 225 EUR)

У наведене цене су урачунате све припадајуће таксе. Молимо да имате у виду следеће:

 • AirSerbia има право да лет помери за највише 48 сати од планираног датума путовања да би се пријавио довољан број путника
 • Путници ће најкасније 24 сата пре започињања путовања бити обавештени о тачном времену лета
 • Уплаћена средства су нерефундабилна. Рефундација уплаћених средстава је једино могућа у случају да се лет не реализује планираног датума, односно најкасније 48 сати од планираног датума путовања
 • Према тренутним информацијама, у Р. Србију дозвољен је улазак држављанима Р. Србије, као и страним држављанима са сталним или привременим боравком у Р. Србији
 • Путници имају могућност да са собом понесу један ручни пртљаг до 8 кг и један предати пртљаг до 23 кг. Додатни пртљаг од 23 кг се наплаћује 50 EUR.
 • Куповина карата се врши након слања регистрационог формулара и прве стране пасоша искључиво преко контакт центра АирСербиа.
 • На овом лету се не могу користити неискоришћене карте за отказане летове из редовног саобраћаја, које су отказане због разлога у вези са COVID-19
 • Сви путници ће пред лет добити заштитне маске које ће обезбедити AirSerbia. Путници маске морају носити током лета у циљу здравствене заштите.

За све додатне информације путници се могу јавити на следеће бројеве телефона:

 • за позиве из Француске: +33 1 78900459
 • за позиве из Немачке: +49 69 20756
 • за позиве из Аустрије: +43 720 775338
 • за позиве из Србије: +381 11 3112123

Напомињемо да се путници морају сами упознати са могућношћу уласка у поменуте земље, као и условима здравствене заштите који се примењују по доласку.
ИЗМЕНЕ У РАДУ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ У ОТАВИ

ИЗМЕНЕ У РАДУ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ У ОТАВИ

УСЛЕД ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ У КАНАДИ

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID19, конзуларно одељење Амбасаде РС у Отави, обавештава све држављане Р. Србије, који бораве на јурисдикционом подручју овог дипломатско-конзуларног представништва, да ће се, почев од 16.03.2020. године, рад са странкама у наредном периоду, до даљег, ограничити само на хитне и неодложне случајеве

Рад на пословима биометријске аквизиције, подношења захтева за нови пасош и уручења израђених путних исправа, такође се ограничава на хитне и неодложне случајеве. 

Моле се грађани, да нас искључиво у хитним случајевима, пре доласка у конзуларно одељење, контактирају путем e-mail-a: 

embassyserbiaottawa@gmail.com

Ова мера биће на снази све док траје опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге накнадно ћемо обавестити грађане путем ове интернет странице.

 ВЛАДА СРБИЈЕ: КОНТАКТИ И БРОЈЕВИ РАЧУНА ЗА УПУЋИВАЊЕ ДОНАЦИЈА И ПОМОЋИ

Имајући у виду велики број позива и предлога за достављање хуманитарне помоћи и за упућивање различитих донација за борбу против COVID-19, Влада Републике Србије отворила је и посебан мејл и телефоне намењене за сва питања и предлоге о донацијама, као и званичне рачуне за уплату донација.

Сви коју желе да упуте хуманитарну помоћ или имају питања у вези са потребама за упућивање помоћи, могу се обратити на електронску адресу ironfriendship@gov.rs и телефоне +381 64 8350 478 и +381 11 292 7499.

https://www.dijaspora.gov.rs/vlada-srbije-kontakti-i-brojevi-racuna-za-upucivanje-donacija-i-pomoc/
ПОЗИВ ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ У ИНОСТРАНСТВУ

Тачка повратка је платформа чија је мисија да српској дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са Србијом, те могућностима за пружање помоћи као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.

Више информација на сајту https://tackapovratka.rs/

 

 
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информаисања је поставило нове странице за становништво у Р. Србији и иностранству у области културе под називом - Коронавирус: дигитализација као подршка грађанима и привреди

http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/

Дигитална солидарност:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Претраживач културног наслеђа:

https://www.kultura.rs/

 

 

 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

19.03.2020.

 • Од сутра, 20.03.2020. године у 8 часова, биће затворена граница Р. Србије за путнички саобраћај.
 • НАЈНОВИЈА ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ЗАТВАРАЊУ АЕРОДРОМА НИКОЛА ТЕСЛА У БЕОГРАДУ У ЦИЉУ СУЗБИЈАЊА ШИРЕЊА ЗАРАЗЕ КОРОНА ВИРУСОМ COVID 19

За најновије информације о затварању међународног аеродрома "Никола Тесла" у Београду и о другим предузетим мерама за спречавање ширења заразе, молимо да се информишете преко доле наведног линка: 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyr

http://www.mfa.gov.rs/en/themes/covid173202019

16.3.2020.

 • Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 15.03.2020.г. донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести на територију Р. Србије, да, ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, надлежни органи Р. Србије привремено ће забранити улазак у Р. Србију свим страним држављанима.

Ове мере се неће примењивати на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;

5) лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији."

Држављани Р. Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије и то из Швајцарске Kонфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Kраљевине Шпаније, Савезне Републикe Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим лицима која долазе из других држава одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије.

Одлука је ступила на снагу 15.03.2020. године и остаје на снази до даљег.
ПРЕКИД ИЗБОРНИХ РАДЊИ

ПРЕКИД ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Услед епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, Републичка изборна комисија донела је решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање. О наставку изборног процеса обавестићемо накнадно.
ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 2020.

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Избори:

 1. гласање у иностранству
 2. обавештење за бираче са боравиштем у инострантву о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине - web сајт Министарства за државну управу и локалну самоуправу.ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

Право да гласају имају само они држављани Р. Србије који имају пријављену адресуодносно пребивалиште у Р. Србији, као и важећу личну карту или пасош Р. Србије.


Да бисте остварили своје право да гласате, потребно је да:

 1. Прво проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак - овде 
 2. Уколико сте провером утврдили да сте уписани, потребно је читко попунити следећи формулар
 3. Уколико провером утврдите да нисте уписани, потребно је попунити следеће формуларе - формулар1 и формулар2

Читко попуњене и потписане формуларе са скенираном фотокопијом пасоша или личне карте можете доставити путем е-маила: consulare@serbianembassy.ca

Напомињемо да ће гласање бити могуће, односно да ће бити отворено бирачко место у Амбасади РС у Отави, само уколико се буде пријавило најмање 100 држављана са бирачким правом. Захтев за гласање можете поднети најкасније 5 дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до 3. априла 2020. године.
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Постите веб сајт Владе Р. Србије ради детаљнијих и ажурних информација: www.srbija.gov.rs

Информација о поступку на граничним прелазима при уласку у РС:

https://covid19.rs

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/

У случају неодложних и неопходних путовања у Р. Србију, сва лица која су двојни држављани Р. Србије и Канаде, на граничним прелазима за улазак у Р. Србију, морају презентовати пасош Р. Србије. Напомињемо да ће се према најновијој одлуци о увођењу ванредног стања, за сва лица која допутују у Р. Србију примењивати обавезна мера самоизолације у трајању од 14, односно 28 дана, у зависности од одлуке Санитарне инспекције на самом граничном прелазу.

О неодложном путовању у Р. Србију потребно је претходно обавестити ову Амбасаду и доставити податке о лицима која путују и адреси планираног боравка у Р. Србији на e-mail: embassyserbiaottawa@gmail.com

 
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања је 31. јануара 2020. године, расписало:

1. Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела  српске књижевности у иностранству у      2020. години;
2. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних  делатности Срба у иностранству у     2020. години.

Текстови у вези са конкурсима и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs .  Рок за подношење конкурсних приајва је 16. март 2020. године.

За додатне информације, молимо да контактирате Министарство културе и информисања путем електронске поште:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs.
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ

          Обавештавамо вас да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону (МСП - УСДСР), расписало Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

         Конкурс ће бити отворен од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. 
За детаљније инфромације, молимо да кликнете на овај линк.
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о страницама. Одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Србије бр. 762019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу 02. новембра 2019. године.
Конзуларни дани у Ванкуверу и Едмонтону

 

КОНЗУЛАРНИ ДАНИ У ВАНКУВЕРУ И ЕДМОНТОНУ

Обавештавамо све заинтересоване да ће конзул Амбасаде Републике Србије из Отаве посетити:

 • ВАНКУВЕР и одржати конзуларне дане 4. и 5. НОВЕМБРА 2019. године, са почетком у 09:30 до 15:00 часова у просторијама почасног конзула Петра Владиковића, на адреси: 7411 Vantage Way, Delta, BC, V4G 1C9
 • ЕДМОНТОН, дана 7. НОВЕМБРА 2019. године, од 9:30 до 15:30 часова, у просторијама Цркве Свети Сава, на адреси: 12904 112 Street NW, Edmonton, AB, T5E 6J1

Потребно је да сви заинтересовани грађани унапред закажу термин преко Амбасаде РС у Отави. Посебно скрећемо пажњу да је неопходно, уколико постоји потреба за овером пуномоћја која се односе на давање наследничких изјава или се односе на промет непокретности (куповина, продаја, поклон...), претходно доставити текст пуномоћја у word формату, копију важећег пасоша ради идентификације и тачну адресу у Канади на: diaspora@serbianembassy.ca


 Одлуке о суфинансирању пројеката од Министарства спољних послова

Обавештавамо вас да су 19. јуна о.г. донете Одлуке о Суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf


 

 

 Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

 

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује


К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2019. години

 

Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.

Конкурс преводи 2019 - формулар СРБ.doc

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-


 


Oпширније...
К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

На основу члана 76. Закона о култури („Службени гласник РС“, број 72/09, 13/16 и 30/16-испр.) и Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе  („Службени гласник РС“, брoj: 105/16, 112/17), а у складу са Законом о буџету Републике Србије („Службени гласник РС“, број: 95/18)

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
СЕКТОР ЗА САВРЕМЕНО СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ

Расписује
К О Н К У Р С
за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству.

Општи циљ конкурса је: подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).

Програмски приоритети конкурса су:

- Очување српског националног, културног и језичког  идентитета;

- Јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона;

- Програми намењени деци и малолетницима;

- Истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностраснтву, а посебно у земаљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи) у циљу јачање капацитета, умрежавања и професионализације рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, а посебно у наведеним земљама, укључености деце и младих и мултукултуралности. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценског стваралаштва, књижевности и издаваштва, уметничке музике, изворног, народног и аматерског стваралаштва, културне делатности за децу и младе и научне, истраживачке и едукативне делатности у култури, истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 120.000,00 динара.

Формулар

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini

 


Oпширније...
Предавање проф. Далибора Соколовићна на Универзитету Отава

Словеначка истраживачка група Универзитета у Отави, Одељење за савремене језике и књижевности
Универзитет у Отави у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Отави, Х. Е. Амбасадор Михаило Папазоглу:

Јавно предавање "Два века независности Србије и језичко'-културно наслеђе"
проф. Далибор Соколовић, Филозофски одсек
Универзитет у Београду

Постер (кликните за више детаља - енглески)


 Комеморативни скуп поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата

Комеморативни скуп поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата, где су се Канада и Србија борили као савезници, Њ. Е. Јим Ватсон, градоначелник града Отава и Њ. Е. Михаилом Папазоглу, амбасадор Републике Србије, четвртак, 26. јула 2018.


Oпширније...
Конкурс за финансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018
Обавештавамо вас да је Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе расписало КОНКУРС за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. Години.
 

Све детаље конкурса, као и пријавне формуларе можете наћи на следећој страници:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2018--godiniВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Влада Сент Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.
 

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.18/2018 од 09. марта 2018. године и ступила је на снагу 09. марта 2018. године.
 

 ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Влада Републике Колумбије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској  години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.
 

 Вести
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
On-line апликација за подношење захтева за издавање визe Д
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији, 24. март 2021.
22. годишњица од почетка НАТО агресије на Југославију 24.3.-10.6.1999
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у месецу Франкофоније 2021
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Промоција Републике Србије као повољне дестинације за пословање и инвестирање
Вакцинација против корона вируса у Србији
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Селаковић: Неумесан предлог извештаја Виоле фон Крамон
Срећан Дан матерњег језика
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде
Илуминација Нијагариних водопада у бојама српске тробојке
Видео порука амбасаде Републике Србије поводом Дана државности!
Осветљавање Нијагариних водопада у бојама српске тробојке - Дан државности Србије
Срећан Дан државности Републике Србије!
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Порука Министра Селаковића
Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије
Нове мере за улазак у Канаду
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Важно обавештење о мерама за спречавање и сузбијање
Обавештење за улазак у Србију
Он-лине Торонто српски филмски фестивал
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, 29. децембра 2020. године 9. децембар 2020. године
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Отворена књига жалости поводом смрти Његове светости Патријарха српског господина Иринеја
Упокојио се Патријарх српски Иринеј
НОВЕ МЕРЕ ЗА ПУТНИКЕ У МЕЂУНАРОДНОМ САОБРАЋАЈУ ПРИЛИКОМ УЛАСКА У КАНАДУ
Полагање венца поводом Дана примирја
Да не заборавимо! Lest we forget! Da ne zaboravimo!
Међународно квиз такмичење ,,Знаменити Срби“
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору, 08. јул 2020.
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020
ОТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ
НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ
РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА COVID -19
СПЕЦИЈАЛНИ ЛЕТОВИ AIRSERBIA ЗА ПОВРАТАК У СРБИЈУ
ИЗМЕНЕ У РАДУ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ У ОТАВИ
ВЛАДА СРБИЈЕ: КОНТАКТИ И БРОЈЕВИ РАЧУНА ЗА УПУЋИВАЊЕ ДОНАЦИЈА И ПОМОЋИ
ПОЗИВ ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ У ИНОСТРАНСТВУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
ПРЕКИД ИЗБОРНИХ РАДЊИ
ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 2020.
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша
Конзуларни дани у Ванкуверу и Едмонтону
Одлуке о суфинансирању пројеката од Министарства спољних послова
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години
Предавање проф. Далибора Соколовићна на Универзитету Отава
Комеморативни скуп поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата
Конкурс за финансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018
ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Архива вести