| |     latinica | english  
Насловна
Остале конзуларне услуге

ПРИБАВЉАЊЕ УВЕРЕЊА О НЕКАЖЊАВАЊУ

Амбасада Р. Србије у Отави може прибавити Уверење о некажњавању само за држављане Р. Србије. Држављани других држава морају контактирати своју амбасаду у Београду ради прибављања овог документа.

За прибављање Уверења о некажњавању посредством Амбасаде Р. Србије у Отави, потребно је да  доставите следеће:

  1. попуњен формулар zahtevUverenjeONekaznjavanju.doc, са наведеним свим адресама у Србији на којима сте имали пријављено пребивалиште у току периода за који је потврда потребна
  2. фотокопију пасоша
  3. Certified Check или Money Order који гласи на Embassy of Serbia у износу од 62 CAD за конзуларну таксу
  4. повратну коверту са плаћеном поштарином (препорука: канадска пошта, опција Registered Domestic) (достављање поштом)
  5. број Вашег телефона за контакт

Уверење о некажњавању издаје Министарство унутрашњих послова Р. Србије на српском језику. 

Од предаје захтева до уручења обично је потребно месец до месец и по дана. Обзиром да је ово уверење најчешће потребно за регулисање боравка у Канади и да је процедура временски захтевна, Амбасада може издати потврду о предатом захтеву на енглеском језику, којом образлаже процедуру прибављања и која је прихваћена од стране канадских органа као доказ да сте у поступку.


ИЗДАВАЊЕ ПОТВРДЕ О ВОЗАЧКОЈ ДОЗВОЛИ СРБИЈЕ ЗА УПОТРЕБУ У КАНАДИ

Приликом прибављања возачке дозволе у Канади, обично је неопходно да доставите доказ о положеном возачком испиту у Р. Србији. У ту сврху Амбасада издаје потврду на енглеском језику, која садржи све податке са ваше возачке дозволе. За издавање ове потврде потребноје да нам доставите:

  1. oригиналну српску возачку дозволу
  2. конзуларну таксу у износу од 81 CAD (начини плаћања)
  3. повратну коверту са плаћеном поштарином, адресирану на вашу кућну адресу, уколико захтев шаљете поштом (достављање поштом)
  4. број вашег мобилног телефона за контакт

ИЗДАВАЊЕ СПРОВОДНИЦЕ

За пренос урне у Р. Србију потребно је да ова Амбасада изда Спроводницу и поред тога, да припреми Death Certificate на прописани начин, како бисте могли да пријавите чињеницу смрти у матичним књигама у Србији. Зато је потребно да нам доставите:

  1. Попуњен захтев породице (sprovodnica_formular.doc)
  2. Оригинални извод из матичне књиге умрлих (Certificate of Death), по могућству Long Form. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
  3. Важећи пасош Србије преминуле особе. Уколико преминули није поседовао важећи  српски пасош, потребно је доставити документ са фотографијом који може послужити за идентификацију (лична карта, возачка дозвола, истекли пасош Р. Србије, СРЈ или СФРЈ),
  4. Дозвола канадских власти за транспорт посмртних остатака у Републику Србију уколико се посмртни остаци преносе у сандуку (Вurial /Тransit permit),
  5. Потврда да особа која се преноси није умрла од заразне болести
  6. Сертификат издат од погребног предузећа да посмртни остаци нису већ били сахрањивани, да су припремљени за транспорт у складу са међународним прописима (у херметички затвореном поцинкованом сандуку)
  7. Сертификат погребног предузећа да је особа идентификована и да сандук не садржи ништа друго осим посмртних остатака
  8. Медицински извештај о узроку смрти
  9. План превоза (flight itinerary), место преласка државне границе Републике Србије и место у које се преминули преноси као и име особе која путује у пратњи посмртних остатака/урне,
  10. Конзуларни трошкови износе 10 CAD за спроводницу и 70 CAD за надоверу Death Certificate-а  (начини плаћања)
  11. Ако се захтев шаље поштом, треба приложити адресиран повратни коверат са плаћеном поштарином.(достављање поштом)

Важне напомене

  • Ако преминуло лице није држављанин Републике Србије, потребно је приложити страни идентификациони документ и потврду да је обезбеђено гробно место  за сахрану у Републици Србији.
  • Уколико се посмртни остаци само преносе преко територије Републике Србије, поред горе наведеног, потребно је да постоји претходно издата спроводница земље где ће посмртни остаци бити сахрањени.
  • Документа под редним бројевима 5, 6 и 7 нису потребни уколико се преноси урна. У том случчају треба доставити Потврду о кремацији.
  • Време чекања на надоверу у канадском Министарству спољних послова је тренутно 9 недеља. Уколико живите у Алберти или Британској Колумбији, можете оверити и у једној од њихових локалних провинцијских канцеларија (списак провинцијских канцеларија) где је време надовере знатно краће.

УВЕРЕЊЕ О ЖИВОТУ

Ради остваривања права из социјалног осигурања Амбасада може издати потврду о животу држављанину Републике Србије који борави на конзуларном подручју Амбасаде Р. Србије у Отави.

За издавање потврде је потребно следеће:

  • лично присутво. Уколико се захтев не подноси доласком у Амбасаду, потребно је да захтев буде потписан пред Нотарy Публиц
  • попуњен формулар захтева за издавање потврде о животу (захтев на српском и енглеском)
  • важећи пасош Р.Србије или други важећи идентификациони документ Р.Србије (лична карта, возачка дозвола)
  • конзуларни трошкови у износу од 4 долара се плаћају у готовини или Money Order-ом који гласи на Embassy of Serbia
  • повратна коверта са плаћеном поштарином уколико се захтев шаље поштом. (достављање поштом)

ОСТАВИНЕ У ИНОСТРАНСТВУ

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

ПОМОЋ ПРИТВОРЕНИМ И ОСУЂЕНИМ ЛИЦИМА

ПОСЛОВИ ПРЕЛЕТА АВИОНА

За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Амбасаде.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конзуларна надлежност
Заказивање термина
еУправа
Плаћање и ценовник
Пребивалиште
Путне исправе
Овера докумената
Матичне књиге
Држављанство
Царина
Издавање виза
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Конзуларне услуге за држављане Црне Горе