| |     latinica | english  
Насловна
Држављанство

Питања држављанства Републике Србије регулисана су Законом о држављанству и Законом о изменама Закона о држављанству. 


ПРИЈЕМ ИСЕЉЕНИКА У ДРЖАВЉАНСТВО

Исељеник (лице које се иселило из Републике Србије са намером да стално живи у иностранству) и његов потомак могу бити примљени у држављанство Републике Србије под условом да је подносилац захтева навршио 18 година живота, да му није одузета пословна способност и да поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом. (Члан 18. Закона о држављанству)

Потребна документа:

  1. Попуњен захтев за пријем у држављанство Републике Србије (формулар Drzavljanstvo-iseljenik-clan 18.doc). Потпис подносиоца захтева мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  2. Изјава да се Република Србија сматра својом државом (формулар Drzavljanstvo-Izjava.doc). Потпис подносиоца изјаве мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  3. Потписана изјава да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави податке неопходне за поступак одлучивања (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc). Уколико се уз захтев подноси дата изјава, у том случају није потребно подносити документа под тачком 7.
  4. Оригинал канадског извода из матичне књиге рођених. Такође, уз извод се доставља оверен превод истог на српски језик. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
  5. Оригинал канадског извода из матичне књиге венчаних, са преводом документа на српски језик. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
  6. IMM 100 Record of Landing (Landing Paper) - документ који сте добили приликом усељења у Канаду пре 2002. године
  7. Извод из матичне књиге рођених за претке који су рођени у Републици Србији и имали држављанство Републике Србије. Ова документа се не подносе уколико подносилац захтева потпише изјаву да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави неопходне податке за поступак одлучивања и попуни формулар под тачком 3.
  8. Фотокопије старих пасоша и других докумената којима подносилац захтева располаже.
  9. Фотокопије докумената који могу бити доказ српског порекла за претке
  10. Доказ о боравку у Канади (копија Permanent Residence Card) уколико подносилац није канадски држављанин.
  11. Доказ о канадском држављанству (Certificate of Canadian Citizenship) уколико је подносилац канадски држављанин.
  12. Фотокопија пасоша
  13. Контакт подаци (телефон, e-mail адреса)
  14. повратна коверта са плаћеном поштарином (достављање поштом)
  15. конзуларна такса 317 CAD (начини плаћања

Уколико је малолетно лице обухваћено захтевом родитеља:

  • Захтев и изјаву потписује родитељ.
  • Изјава о сагласности другог родитеља (формулар Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc).
  • Дете узраста од 14 до навршених 18 година потписује изјаву (формулар Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc) да је сагласно са поднетим захтевом родитеља за стицање држављанства.
  • За дете рођено у Канади потребно је доставити оригинал извода из матичне књиге рођених легализован у надлежној провинцијској канцеларији за легализацију докумената (списак канцеларија).  Такође, уз извод се доставља превод истог на српски језик. 

Напомене:

  • Уколико захтев подноси породица (супружници и њихова малолетна деца) плаћа се укупна такса за целу породицу у износу од 317 CAD.
  • не примамо фотокопије израђене камером телефона, већ само оне израђене на фотокопир машини, у природној величини, без исецања, увећања или умењења величине
  • Сваки документ на енглеском језику мора имати превод на српски језик. 
  • Време потребно да се захтев реши од стране Министарства унутрашњих послова је око годину и по дана.

ПРИЈЕМ У ДРЖАВЉАНСТВО ПРИПАДНИКА СРПСКОГ НАРОДА

Припадник српског народа, који нема пребивалиште на територији Републике Србије, може бити примљен у држављанство Републике Србије под условом да је навршио 18 година живота, није му одузета пословна способност и поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом. (Члан 23. Закона о држављанству)

Потребна документа:

  1. Попуњен захтев за пријем у држављанство (формулар drzavljanstvo-clan 23-stav1.doc,. Потпис подносиоца захтева мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  2. Изјава да се Република Србију сматра својом државом (формулар Drzavljanstvo-Izjava.doc). Потпис подносиоца изјаве мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  3. За лица рођена у бившој републици СФРЈ – Извод из матичне књиге рођених (Родни лист) и Уверење о држављанству (Домовница, Увјерење о држављанству), не старији од годину дана. Уколико поседујете и држављанство Канаде, приложити и доказ о канадском држављанству (фотокопија картице о натурализацији), преведен на српски језик
  4. За лица рођена у Р. Србији - Потписана изјава да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави податке неопходне за поступак одлучивања (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc).
  5. За лица рођена у Канади - оригинал канадског извода из матичне књиге рођених. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.Такође, уз извод се доставља оверен превод истог на српски језик. Уз то, доказ о канадском држављанству – Certificate of Canadian Citizenship, преведен на српски језик
  6. Уколико сте у браку:
    1. за лица рођена у Канади - оригинал канадског извода из матичне књиге венчаних, са преводом на српски језик. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
    2. За лица рођена на територији бивше СФРЈ - оригинални Вјенчани лист, не старији од годину дана. Уколико сте брак склопили у Канади, а нисте га пријавили у држави рођења, потребноје да претходно извршите пријаву брака, како би се констатација склапања брака видела у напомени Извода из матичне књиге рођених.
  7. Доказ о боравку у Канади (Permanent Residence картица или радна дозвола) уколико подносилац није држављанин Канаде.
  8. Фотокопија пасоша.
  9. повратна коверта са плаћеном поштарином (достављање поштом)
  10. контакт број телефона и e-mail адреса
  11. конзуларна такса у износу од 317 CAD (начини плаћања) 

Уколико је малолетно лице укључено у Захтев за пријем у држављанство Р. Србије:

  • Захтев за пријем детета и Изјаву да Републику Србију сматра својом државом потписује родитељ.
  • Сагласност другог родитеља за пријем детета у држављанство Р. Србије (формулар Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc)
  • Уколико је малолетно дете старије од 14 година, потребно је да потпише Изјаву да је сагласно са подношењем захтева (формулар Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc
  • За дете рођено у Канади потребно је доставити оригинал извода из матичне књиге рођених оверен печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada. Такође, уз извод се доставља превод истог на српски језик. 

Конзуларна такса износи 317 CAD и плаћа се дебитном картицом или Money Order-ом који гласи на Embassy of Serbia. Такса је неповратна.

Напомене:

  • Уколико захтев подноси породица (супружници и њихова малолетна деца) плаћа се укупна такса за целу породицу у износу од 317 CAD.
  • не примамо фотокопије израђене камером телефона, већ само оне израђене на фотокопир машини, у природној величини, без исецања, увећања или умењења величине 
  • Сваки документ на енглеском језику мора имати превод на српски језик. 
  • Време потребно да се захтев реши од стране Министарства унутрашњих послова је око годину  дана

ПРИЈЕМ У ДРЖАВЉАНСТВО Р. СРБИЈЕ – ИЗБЕГЛА, ПРОГНАНА ИЛИ РАСЕЉЕНА ЛИЦА

Лице рођено у другој републици раније СФРЈ, које је имало држављанство те републике или је држављанин друге државе настале на територији раније СФРЈ, које као избегло, прогнано или расељено лице борави у Канади, може бити примљено у држављанство Републике Србије под условом да је навршило 18 година живота, није му одузета пословна способност и ако поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом. (Члан 23. став 2. Закона о држављанству).

Потребна документа:

  1. Попуњен захтев за пријем у држављанство (формулар drzavljanstvo-clan 23-stav2.doc). Потпис подносиоца захтева мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  2. Изјава да се Република Србију сматра својом државом (формулар Drzavljanstvo-Izjava.doc). Потпис подносиоца изјаве мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  3. За лица рођена у бившој Републици СФРЈ – Извод из матичне књиге рођених (Родни лист) и Уверење о држављанству (Домовница, Увјерење о држављанству), не старији од годину дана. Уколико поседујете и држављанство Канаде, приложити и доказ о канадском држављанству (картица о натурализацији), преведен на српски језик
  4. За лица рођена у Р. Србији - потписана изјава да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави податке неопходне за поступак одлучивања (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc).
  5. За лица рођена у Канади - оригинал канадског извода из матичне књиге рођених. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada. Такође, уз извод се доставља оверен превод истог на српски језик. Уз то, доказ о канадском држављанству – Certificate of Canadian Citizenship, преведен на српски језик
  6. Уколико сте у браку:
    1. за лица рођена у Канади - оригинал канадског извода из матичне књиге венчаних, са преводом документа на српски језик. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
    2. За лица рођена на територији бивше СФРЈ - оригинални Вјенчани лист, не старији од годину дана. Уколико сте брак склопили у Канади, а нисте га пријавили у држави рођења, потребноје да претходно извршите пријаву брака, како би се констатација склапања брака видела у напомени Извода из матичне књиге рођених.
  7. Копија избегличке легитимације
  8. Доказ о боравку у Канади (Permanent Residence картица или радна дозвола) уколико подносилац није држављанин Канаде
  9. Фотокопија пасоша
  10. повратна коверта са плаћеном поштарином (достављање поштом)
  11. контакт број телефона и e-mail адреса
  12. конзуларна такса у износу од 103 CAD (начини плаћања) 

Уколико је малолетно лице укључено у Захтев за пријем у држављанство Р. Србије:

  1. Захтев за пријем детета и Изјаву да Републику Србију сматра својом државом потписује родитељ.
  2. Сагласност другог родитеља за пријем детета у држављанство Р. Србије (формулар Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc)
  3. Уколико је малолетно дете старије од 14 година, потребно је да потпише Изјаву да је сагласно са подношењем захтева (формулар Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc

Напоменa:

  • Уколико захтев подноси породица (супружници и њихова малолетна деца) плаћа се укупна такса за целу породицу у износу од 103 CAD.
  • не примамо фотокопије израђене камером телефона, већ само оне израђене на фотокопир машини, у природној величини, без исецања, увећања или умењења величине 
  • Сваки документ на енглеском језику мора имати превод на српски језик. 
  • Време потребно да се захтев реши од стране Министарства унутрашњих послова је око годину дана.

УТВРЂИВАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА

Лице које је навршило 23 године, рођено у иностранству, чија су оба родитеља у моменту рођења били држављани Р. Србије, или лице рођено у Србији чији је један родитељ у тренутку његовог рођења био држављанин Србије а други страни држављанин, може поднети захтев за утврђивање држављанства Р. Србије (Члан 44. Закона о држављанству)

Потребна документа:

  1. Попуњен захтев за утврђивање држављанства (формулар drzavljanstvo-utvrdjivanje.doc). Потпис подносиоца захтева мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади.
  2. Попуњен формулар (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo-utvrdjivanje.doc) који је изјава да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави податке неопходне за поступак одлучивања. Уколико се уз захтев подноси дата изјава, у том случају није потребно подносити документа под тачкама 3, 5, 6 и 7.
  3. Доказ да лице није уписано у евиденцију држављана Републике Србије на територији Републике Србије, и то по месту рођења подносиоца захтева и по месту рођења или пребивалишта његових родитеља у моменту рођења подносиоца захтева. Овај доказ није потребно подносити уколико се потпише изјава да се наведени доказ прибави службеним путем (тачка 2.).
  4. За рођене у Канади - оригинал канадског извода из матичне књиге рођених. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of CanadaТакође, уз извод се доставља превод истог на српски језик. 
  5. За рођене у Републици Србији - Извод из матичне књиге рођених издат од стране надлежног органа Републике Србије. Овај документ није потребно подносити уколико се потпише изјава да се наведени документ прибави службеним путем (тачка 2.).
  6. Оригинал уверења о држављанству Републике Србије за родитеље, не старије од годину дана. Ова документа није потребно подносити уколико се потпише изјава да се подаци о држављанству Србије за родитеље прибаве службеним путем (тачка 2.).
  7. Извод из матичне књиге венчаних за родитеље издат од стране надлежног органа Републике Србије, уколико је брак склопљен у Р. Србији. Овај документ није потребно подносити уколико се потпише изјава да се наведени податак прибави службеним путем (тачка 2.). Уколико је брак склопљен у Канади, доставити Marriage Certificate, са преводом на српски језик. Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
  8. Фотокопија канадског пасоша.
  9. повратна коверта са плаћеном поштарином (достављање поштом)
  10. контакт број телефона и e-mail адреса
  11. конзуларна такса у износу од 101 CAD (начини плаћања) 

Напомена:

  • Сваки документ на енглеском језику мора имати превод на српски језик. 
  • не примамо фотокопије израђене камером телефона, већ само оне израђене на фотокопир машини, у природној величини, без исецања, увећања или умењења величине 

УПИС У ЕВИДЕНЦИЈЕ ДРЖАВЉАНА Р. СРБИЈЕ

Лице старије од 18 година, рођено у иностранству, чији је један родитељ у тренутку његовог рођења био држављанин Републике Србије, стиче пореклом држављанство Републике Србије ако до навршене 23 године живота поднесе захтев за упис у евиденцију држављана. (Члан 10. Закона о држављанству)

Потребна документа:

  1. Попуњен захтев за упис у евиденцију држављана (ZahtevZaUpis.doc) и Захтев за пријаву рођења (PrijavaRodjenja.doc). Потпис подносиоца захтева мора бити оверен од стране јавног бележника (Notary Public), уколико се исти не подноси лично у Амбасади
  2. Попуњен формулар (ZUP.doc), који је изјава да надлежан орган у Републици Србији службеним путем прибави податке неопходне за поступак одлучивања.
  3. Оригинал канадског извода из матичне књиге рођених (Statement of Live Birth). Оргинали извода из матичних књига, да би били признати у Р. Србији, морају бити оверени печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada. Такође, уз извод се доставља превод истог на српски језик. 
  4. конзуларна такса у износу од 119 CAD (начини плаћања) 
  5. контакт број телефона и e-mail адреса
  6. повратна коверта са плаћеном поштарином (достављање поштом)

Напомена:

  • Сваки документ на енглеском језику мора имати превод на српски језик.
  • Уколико су родитељи склопили брак у Канади, а нису га пријавили у Р. Србији, доставити и канадски Marriage Certificate за родитеље оверен печатом апостил. Овера печатом APOSTILLE врши се у Global Affairs of Canada или у провинцијским канцеларијама за легализацију докумената. Списак овлашћених канцеларија за оверу апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.
  • не примамо фотокопије израђене камером телефона, већ само оне израђене на фотокопир машини, у природној величини, без исецања, увећања или умењења величине 
  • Оригинална документа која се Амбасади посаљу за ову процедуру неће бити враћена подносиоцу захтева, већ задржана од стране надлежног матичара у Србији.

Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конзуларна надлежност
Заказивање термина
еУправа
Плаћање и ценовник
Пребивалиште
Путне исправе
Овера докумената
Матичне књиге
Држављанство
Царина
Издавање виза
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Конзуларне услуге за држављане Црне Горе