| |     ћирилица | english  
Naslovna
Ostale konzularne usluge

PRIBAVLJANJE UVERENJA O NEKAŽNJAVANJU

Ambasada R. Srbije u Otavi može pribaviti Uverenje o nekažnjavanju samo za državljane R. Srbije. Državljani drugih država moraju kontaktirati svoju ambasadu u Beogradu radi pribavljanja ovog dokumenta.

Za pribavljanje Uverenja o nekažnjavanju posredstvom Ambasade R. Srbije u Otavi, potrebno je da  dostavite sledeće:

  1. popunjen formular zahtevUverenjeONekaznjavanju.doc, sa navedenim svim adresama u Srbiji na kojima ste imali prijavljeno prebivalište u toku perioda za koji je potvrda potrebna
  2. fotokopiju pasoša
  3. Konzularna taksa od 62 CAD (načini plaćanja)
  4. povratnu kovertu sa plaćenom poštarinom (dostavljanje poštom)
  5. broj Vašeg telefona za kontakt

Uverenje o nekažnjavanju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova R. Srbije na srpskom jeziku. 

Od predaje zahteva do uručenja obično je potrebno mesec do mesec i po dana. Obzirom da je ovo uverenje najčešće potrebno za regulisanje boravka u Kanadi i da je procedura vremenski zahtevna, Ambasada može izdati potvrdu o predatom zahtevu na engleskom jeziku, kojom obrazlaže proceduru pribavljanja i koja je prihvaćena od strane kanadskih organa kao dokaz da ste u postupku.


IZDAVANJE POTVRDE O VOZAČKOJ DOZVOLI SRBIJE ZA UPOTREBU U KANADI

Prilikom pribavljanja vozačke dozvole u Kanadi, obično je neophodno da dostavite dokaz o položenom vozačkom ispitu u R. Srbiji. U tu svrhu Ambasada izdaje potvrdu na engleskom jeziku, koja sadrži sve podatke sa vaše vozačke dozvole. Za izdavanje ove potvrde potrebnoje da nam dostavite:

  1. originalnu srpsku vozačku dozvolu
  2. konzularnu taksu u iznosu od 81 CAD (načini plaćanja)
  3. povratnu kovertu sa plaćenom poštarinom (dostavljanje poštom)
  4. broj vašeg mobilnog telefona za kontakt

IZDAVANjE SPROVODNICE

Za prenos urne ili sanduka u R. Srbiju potrebno je da ova Ambasada izda Sprovodnicu i pored toga, da pripremi Death Certificate na propisani način, kako biste mogli da prijavite činjenicu smrti u matičnim knjigama u Srbiji. Zato je potrebno da nam dostavite:

  1. Popunjen zahtev porodice preminulog (sprovodnica_formular.doc)
  2. Originalni izvod iz matične knjige umrlih (Certificate of Death), po mogućstvu Long Form. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.   
  3. Važeći pasoš Srbije preminule osobe. Ukoliko preminuli nije posedovao važeći  srpski pasoš, potrebno je dostaviti dokument sa fotografijom koji može poslužiti za identifikaciju (lična karta, vozačka dozvola, istekli pasoš R. Srbije, SRJ ili SFRJ),
  4. Dozvola kanadskih vlasti za transport posmrtnih ostataka u Republiku Srbiju, ukoliko se posmrtni ostaci prenose u sanduku (Burial /Transit permit),
  5. Potvrda da osoba koja se prenosi nije umrla od zarazne bolesti
  6. Sertifikat izdat od pogrebnog preduzeća da posmrtni ostaci nisu već bili sahranjivani, da su pripremljeni za transport u skladu sa međunarodnim propisima (u hermetički zatvorenom pocinkovanom sanduku)
  7. Sertifikat pogrebnog preduzeća da je osoba identifikovana i da sanduk ne sadrži ništa drugo osim posmrtnih ostataka
  8. Medicinski izveštaj o uzroku smrti
  9. Plan prevoza (flight itinerary), mesto prelaska državne granice Republike Srbije i mesto i naziv groblja u koje se preminuli prenosi kao i ime osobe koja putuje u pratnji posmrtnih ostataka/urne,
  10. Konzularni troškovi iznose 10 CAD za sprovodnicu i 70 CAD za nadoveru Death Certificate-a (načini plaćanja)
  11. Ako se zahtev šalje poštom, treba priložiti adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom (dostavljanje poštom).

Važne napomene:

  • Ako preminulo lice nije državljanin Republike Srbije, potrebno je priložiti strani identifikacioni dokument i potvrdu da je obezbeđeno grobno mesto  za sahranu u Republici Srbiji.
  • Ukoliko se posmrtni ostaci samo prenose preko teritorije Republike Srbije, pored gore navedenog, potrebno je da postoji prethodno izdata sprovodnica zemlje gde će posmrtni ostaci biti sahranjeni.
  • dokumenta pod rednim brojevima 5, 6 i 7 nisu potrebni ukoliko se prenosi urna. U tom slučaju treba dostaviti Potvrdu o kremaciji
  • Vreme čekanja na nadoveru u kanadskom Ministrstvu spoljnih poslova je trenutno 9 nedelja. Ukoliko živite u Alberti ili Britanskoj Kolumbiji, možete nadoveriti u jednoj od njihovih lokalnih provincijskih kancelarija (spisak provincijskih kancelarija), gde je vreme nadovere znatno kraće.

UVERENJE O ŽIVOTU

Radi ostvarivanja prava iz socijalnog osiguranja Ambasada može izdati potvrdu o životu državljaninu Republike Srbije koji boravi na konzularnom području Ambasade R. Srbije u Otavi.

Za izdavanje potvrde je potrebno sledeće:

  • lično prisutvo. Ukoliko se zahtev ne podnosi dolaskom u Ambasadu, potrebno je da zahtev bude potpisan pred Notary Public
  • popunjen formular zahteva za izdavanje potvrde o životu (zahtev na srpskom i engleskom)
  • važeći pasoš R.Srbije ili drugi važeći identifikacioni dokument R.Srbije (lična karta, vozačka dozvola)
  • konzularni troškovi u iznosu od 4 CAD  (načini plaćanja)
  • povratna koverta sa plaćenom poštarinom ukoliko se zahtev šalje poštom (dostavljanje poštom).

OSTAVINE U INOSTRANSTVU

SOCIJALNI SPORAZUMI

POMOĆ PRITVORENIM I OSUĐENIM LICIMA

POSLOVI PRELETA AVIONA


Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Zakazivanje termina
eUprava
Prebivalište
Plaćanje i cenovnik
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Izdavanje vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge