| |     ћирилица | english  
Naslovna
Kontakt

Radno vreme (Praznici):
ponedeljak - petak: 9:00 - 17:00 
konzularno odeljenje: 9:30 - 14:00

Adresa:
21 Blackburn Avenue
Ottawa, ON, K1N 8A2
Lokacija

Telefoni:
+1 (613) 233-6289, 233-6280
Faks: +1 (613) 233-7850
 
e-mail Ambasade:
pitanja državljanstva:

 

Dragi posetioci,
Dragi kanadski prijatelji,
Dragi sunarodnici,

Kao veliku čast sam prihvatio diplomatsku misiju ambasadora Republike Srbije u Kanadi kao profesionalni i lični izazov. Čast mi je da službujem u G7 / G8 zemlji, zemlji koja je oslonac demokratskog i slobodnog sveta, pionir multikulturalizma, koja je šest puta bila članica Saveta bezbednosti UN, čije je globalno ekonomsko prisustvo i političko angažovanje  u međunarodnoj zajednici opšte priznato.

Obe zemlje, i Srbija i Kanada, su se borile rame uz rame kao saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu. Bili smo na pravoj strani istorije, platili veliku cenu i pretrpeli velike ljudske i materijalne gubitke. Slični izazovi postoje i danas.

Danas, Srbija ispunjava svoju ulogu lidera u promovisanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i Jugo-istočne Evrope i istovremeno daje svoj doprinos svetskom miru učestvujući u šest UN i dve EU međunarodne mirovne misije.

Sa jasnim programom za punopravno članstvo u EU 2020 godine, koje obuhvata strukturne, političke i ekonomske reforme, kao i duboke promene u srpskom društvu, mi želimo transformaciju naših potencijala u kapacitete.

Srpska ekonomija se oporavlja sporo ali sigurno, i nedavno sklopljen poslovni dogovor o izvozu kola iz Srbije za Kanadu, preko Zastava-Fiata u okviru Fiat-Krajsler projekta, je ujednačio našu ekonomsku i privrednu razmenu. Sa druge strane, veći broj kanadskih investitora je već prisutna na srpskom tržištu, posebno iz sektora kanadske ekspertize - rudarstva, energetike i poljoprivrede. Oni su dobro poznati po stručnosti i poslovnom integritetu. Moj zadatak je da njihov broj uvećam, kao i da otvorim vrata za srpske privrednike u Kanadi, posebno u domenu informatičkih tehnologija i proizvodnje hrane.

Ja sam ponosan što mogu da Vas pozdravim u ime više od 150.000 predstavnika srpske zajednice u Kanadi. Želja za boljim životom ili teška vremena su ih doveli ovde. Šansa za uspeh, mogućnost da se u Kanadi živi od svog rada, pošteno radi i zaradi, kao i otvoreno društvo ih je zadržalo. Oni su među vama ili su vaši prvi susedi.

Dragi prijatelji,

Savezništvo nas je spajalo kroz istoriju,
Moderna vremena i globalizacija su nas učinile susedima,
Zajednički interes rodio je partnerstvo,
Neka ga budućnost potvrdi.

Živela Srbija, živela Kanada!

Predaja akreditiva Mihaila Papazoglua u Otavi

 

Papazoglu predao akreditive

Novi ambasador republike Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu predao je akreditive Dejvidu Džonstonu, federalnom predstavniku monarha-kraljice Elizabete druge u Rido Holu u Otavi. Ambasador Papazoglu preneo je pozdrave rukovodstva Srbije i potvrdio spremnost Srbije za jačanje bilateralnih odnosa. On je, takođe, naglasio značaj uspostavljanja konkretnih koraka u saradnji dve države u rešenju viznog režima, kako se ne bi stalno kretalo od početka.

Ambasador Papazoglu je istakao da je akcenat u odnosu između dve zemlje na ekonomskoj saradnji, i objasnio da je izvoz Fijata izbalansirao ekonomsku razmenu između Kanade i Srbije. On je Džonstona podsetio da su Kanada i Srbija bile savezenici u oba svetska rata i to na pravoj strani, a na budućnosti je da da pečat toj saradnji. Ambasador Srbije ponovo je uputio poziv Kanadi da uzme učešće na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koju zajedno organizuju Srbija i Bosna i Hercegovina 16. jula u Briselu. Inače, do kraja godine, očekuje se poseta ministra inostranih poslova Kanade Džona Berda Srbiji.

Zvanični predstavnik kraljice Elizabete II Dejvid Džonston čestitao je ambasadoru Papazoglu na prvoj diplomatskoj misiji u ulozi ambasadora.

" Siguran sam da će vaše bogato diplomatsko iskustvo kao i to što govorite engleski i francuski biti vaše prednosti na dužnosti ovde u Kanadi. Nadam se da ćete naći načina da sa nama Kanađanima podelite vaše znanje o srpskoj kulturi, a siguran sam da ćete u nama imati zainteresovanu publiku za nova saznanja", rekao je Džonston prilikom predaje akreditiva novog ambasadora Srbije.

Poruka narodu Srbije

Džonston je zamolio ambasadora Papazoglua da prenese simpatije i dobre želje narodu Srbije u momentu kada se suočava sa posledicama tragičnih poplava u zemlji.
"Snažna povezanost naša dva naroda stvaraju osnovu za uspostavljanje veza i odnosa na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu i ja sa zadovoljstvom očekujem njihovo unapređenje u narednim godinama", istakao je prilikom predaje akreditiva ambasadora Papazoglua.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive


 

Komemorativni skup održan je 21. novembra 2018. povodom obeležavanja 100. godišnjice prvog počasnog konzulata Srbije u Montrealu. Na inicijativu ambasade Srbije u Kanadi u Montrealu otvorena je spomen ploča koja podseća da je Kraljevina Srbija još 1918. godine u ratnim uslovima otvorila počasni konzulat i Antu V. u pokrajini Kvebek. Seferović je imenovan za prvog konzula.

Izvestaj - kliknuti OVDE

SLIKE


Veća verzija, kliknuti OVDE

Komemotaritvni skup povodom obilježavanja 100. godišnjice završetva Prvog svetskog rata, gde su se Kanada i Srbija borili kao saveznici, Nj. E. Džim Vatson, gradonačelnik grada Otava i Nj. E. Mihailo Papazoglu, ambasador Republike Srbije, 26. jula, 2018, Ottawa.


Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Komemoracija 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Kanade i Srbije 


 

 

 

 

 

 

 

   

Premijer Kanade, Stiven Harper i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije na obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata za Veliku Britaniju i zemlje Komonvelta, 4. avgust 2014   Ministar spoljnih poslova Kanade, Džon Berd i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije, na proslavi Dana državnosti Kanade, 1. jul 2014 

 

                                                                                                                            
                                                             
                 
     
 

 


Opširnije...
Kontakt
Kontakt
Praznici
Počasni konzuli