| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid.

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.

Selaković je istakao da, naspram tvrdnji političara iz Prištine o 20.000 silovanih Albanki, stoje podaci Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, koje imaju informacije o 912 silovanih osoba, među koje, međutim, nisu ubrojane Srpkinje žrtve nasilja.

Opširnije...Opširnije...
Selaković - Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.

Ministar je podsetio i da je sadašnji predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini više puta pretio ujedinjenjem samoproglašenog Kosova i Albanije, kao i da mu je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta.

Kako je ukazao, krajnje je vreme da albanski lideri u Prištini pokažu odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza, ali i iskrenu posvećenost postizanju kompromisnog rešenja i izgradnji međusobnog poverenja.

Opširnije...Opširnije...
On-line aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje viza D

Izrada On-line aplikacije za podnošenje zahteva za izdavanje viza D nalazi se u završnoj fazi i nakon njenog puštanja u rad podnosioci zahteva za D vizu, po osnovu zapošljavanja, moći će da elektronskim putem popune zahtev i prilože potrebna dokumenta i dokaz o uplaćenoj taksi, što će strankama olakšati  proceduru podnošenja zahteva i doprineti efikasnosti samog postupka.
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, 24.3.2021

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelјi, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavlјeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.

Objasniti to, ni danas, 22 godine posle agresije, nije moguće, ne postoji, i pored sveg truda, univerzalno opravdanje, nema razloga, nema smisla, a ostala su samo, kao večni greh, imena.Opširnije...
22. godišnjica od početka NATO agresije na Jugoslaviju 24.3.-10.6.1999

Danas je prvi dan od najtužnijih dana koje je Srbija (u to vreme još uvek Jugoslavija) prošla. Nema opravdanja za ovaj čin NATO-a i njegovih članova koji su učestvovali u "Milosrdnom anđelu" (?!)
https://twitter.com/SRBinCanada/status/1374679220622917633

Danas obeležavamo 22. godišnjicu početka NATO agresije na Federalnu Republiku Jugoslaviju.
Opraštamo, ali nikad nećemo zaboraviti.

Video: https://twitter.com/MFASerbia/status/1374636101701361670
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.

„Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika, ne preti, ali i ne zaboravlja, spremna je na razgovore, ali ne i poniženje. Srbija, baš kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namera, politika, predumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

„Nemamo prava da to prećutimo“, poručio je predsednik Srbije i istakao da imamo obavezu da budemo pobednici bez krvi i rata, najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu, obrazovanju i svemu ostalom što čini razvoj i napredak.

„Želimo isto i drugima da se bave sobom i budu uspešni, jer smo svesni da je zločin alatka gubitnika, a pobednicima to nije potrebno, oni pamte, ali opraštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u istom začaranom krugu. Mi Srbi to više nećemo da budemo, hoćemo budućnost, u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Znamo šta se dešavalo i to nazivamo pravim imenom,“ zaključio je predsednik Vučić.

Foto: Dimitrije Gol
Republika Srbija u mesecu Frankofonije 2021

Republika Srbija kao pridruženi član OIF-a, zajedno sa čitavom zajednicom francuskog govornog područja širom sveta, proslavlja "Republika Srbija u mesecu Frankofonije". Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pripremilo je obiman program i Ambasada Republike Srbije vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom.

Republika Srbija u mesecu Frankofonije_2021.pdf


 Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija kao cilj postavila suzbijanje visokotehnološkog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i ilegalne migracije u „Drugoj nacionalnoj proceni pretnji od teškog i organizovanog kriminala“ iz 2019. godine.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je naša zemlja blagovremeno uspostavila normativni i institucionalni okvir kojim je uredila sprečavanje zloupotrebe u toj oblasti, kao i da je osnovano Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, posebno odeljenje suda i posebna policijska jedinica.

Srbija se, kako je naglasio ministar, na planu borbe protiv korupcije vodi postulatima Konvencije UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Konvencije UN za borbu protiv korupcije.

Selaković je izdvojio napore Agencije za sprečavanje korupcije, kao nezavisnog državnog organa, u zaštiti javnog interesa, izgradnji individualnog i institucionalnog integriteta, jačanju transparentnosti i odgovornosti javne uprave.

„Snažno osuđujemo sve forme terorizma, uključujući ekstremizam i radikalizam, i zalažemo se za njihovo potpuno iskorenjivanje, sprovodeći tu i relevantne rezolucije i konvencije UN i Globalne antiterorističke strategije UN“, istakao je šef srpske diplomatije.

Za efikasnu i uspešnu borbu protiv ovih kompleksnih fenomena, kaže Selaković, od presudne važnosti je izgradnja kapaciteta naših društava i država, uz razmenu iskustava na regionalnom i globalnom nivou.

Selaković je zahvalio japanskom ambasadoru Hikihari na veštini vođenja pregovora na usaglašavanju Kjoto deklaracije i njenom usvajanju, koja je, kako je istakao, važan pokazatelj posvećenosti kreiranju i očuvanju institucionalnog okvira za prevenciju kriminala kao jednog od glavnih preduslova u promociji ciljeva održivog razvoja.

„Davne 1970, kada je Japan prvi put bio domaćin ovog skupa, pokazali smo snažnu političku volju da na problem ukažemo. Danas moramo tu volju i rešenost da reafirmišemo i konkretizujemo opipljivim potezima“, rekao je šef srpske diplomatije.

08. mart 2021. godine
Promocija Republike Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje i investiranje

Opširnije...


 
Opširnije...
Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji
 
Srbija već više od mesec dana vakciniše svoje stanovništvo u borbi protiv Kovida-19.  Masovna vakcinacija počela je 19. januara.
 
Građani se prijavljuju putem eUprave ili telefonski – putem kontakt centra, nakon čega dobijaju poruku o terminu vakcinacije.
 
Građani mogu da izaberu vakcinu koju žele da prime, a dostupne su: „Fajzer-Biontek“, kineska „Sinofarm“, ruska „Sputnjik Ve“ i „AstraZeneka“.
 
*21. februara u Srbiju je stiglo  150.000 vakcina „AstraZeneka“, koje su od 23. februara dostupne na svakom punktu za vakcinaciju. (Srbija je prva zemlja na Balkanu koja ima ovu vakcinu).
 
Srbija uz Ujedinjene Arapske Emirate je treća zemlja koja na raspolaganju ima više od tri vakcine.
 
Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema broju revakcinacija na milion stanovnika naša zemlja je prva u Evropi. Posle Srbije su Malta i Island.
*Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih.

 

 


Opširnije...
Održan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije

 

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije danas je održan prvi sastanak interresorne Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, čiji je predsednik ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Odluka o obrazovanju Radne grupe je usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, 18. februara 2021. godine, a cilj njenog osnivanja je određivanje ciljeva Srbije u okviru saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, kao i njihovo efikasno i oročeno ispunjavanje.

Fokus Radne grupe je na unapređenju nastave i upotrebe francuskog jezika, posebno imajući u vidu da Republika Srbija ima nameru da postane punopravni član ove organizacije, kako je to rekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković na Ministarskoj konferenciji Frankofonije, održanoj 25. novembra 2020. godine.

Ministar Selaković je, pozdravljajući učesnike današnjeg sastanka, istakao da je primarni cilj Radne grupe da dobra volja i spremnost Srbije za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije bude pretočena u konkretne aktivnosti, kako bi naša zemlja što efikasnije i uz merljive rezultate nastavila put ka punopravnom članstvu.

Na sastanku je, između ostalog, razmatran i predlog mera za unapređenje saradnje Srbije sa Međunarodnom organizacijom frankofonije koje je formulisala Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji.

U radnoj grupi su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva za evropske integracije i Nacionalne akademije za javnu upravu.


Beograd,
26. februar 2021. godine
Selaković: Neumesan predlog izveštaja Viole fon Kramon

Predlog izveštaja Evropskog parlamenta, usvojen pred njegovim Spoljnopolitičkim odborom, na nedopustiv i neumesan način poziva države EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine da promene mišljenje.

Evropska unija, iako većina njenih članica priznaje samoproglašeno Kosovo, kao krovni politički entitet godinama unazad nastoji da makar formalno zadrži poziciju statusne neutralnosti, a apel izvestioca Evropskog parlamenta Viole fon Kramon upućen grupi od pet država da priznaju samoproglašeno „Kosovo“ jeste flagrantno odstupanje od dosadašnje političke prakse Brisela.   

Podsećam da se i dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU odvija uz poštovanje principa statusne neutralnosti, i da je to preduslov da se do bilo kakvih trajnih i održivih rešenja dođe.

Smatram da je, najblaže rečeno, nediplomatski, a za pregovarački proces Beograda i Prištine nekorisno, to što je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dopustio da se lična lobistička inicijativa gospođe Viole fon Kramon pretoči u nešto što treba da bude zvanični dokument institucije EU. 

Očekujem da institucije EU time što će ostati na poziciji statusne neutralnosti daju šansu dijalogu Beograda i Prištine, i da ne budu deo problema, već deo rešenja kada je reč o stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

https://mfa.gov.rs/lat/mediji/saopstenja/saopstenje-ministra-spoljnih-poslova-republiek-srbije-nikole-selakovica
Srećan Dan maternjeg jezika

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokreće kampanju za očuvanje srpskog jezika, povodom Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara.

https://www.youtube.com/watch?v=lXhUUPBMZGY&feature=emb_title
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Opsirnije...


 


Opširnije...
Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade Džajlsa Normana i poželeo mu dobrodošlicu, istakavši da na dužnost u Beogradu stupa u godini kada Srbija i Kanada obeležavaju značajan jubilej – 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednik Vučić i ambasador Norman su konstatovali da je jubilej ujedno i prilika za jačanje političkog dijaloga i podsticaj za razvoj partnerstva i srpsko-kanadskih veza u svim oblastima.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što se povećava priliv kanadskih investicija, jer to znači da se srpsko tržište pokazalo kao dobro mesto za ulaganje. On je izrazio nadu da će, osim rudarstva i energetike, i druge privredne oblasti biti zanimljive kanadskim privrednicima. Takođe je rekao da bismo u Srbiji mogli da koristimo iskustva Kanade u zaštiti životne sredine.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će uskoro biti otvorena direktna vazdušna linija između Beograda i Toronta, koja bi doprinela ne samo unapređenju ekonomskih odnosa, već i boljem povezivanju građana Srbije i Kanade. Oni su, tim povodom, istakli da je i srpska zajednica, koja živi na kanadskom tlu, važan most između dveju zemalja.

Predsednik Vučić je takođe izrazio zahvalnost za podršku koju Kanada pruža evropskom putu Srbije, naglasivši da naša zemlja ozbiljno pristupa reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Ambasador Norman je pozdravio zalaganje Srbije da se do rešenja pitanja Kosova i Metohije dođe dijalogom.

Ambasador Norman je izrazio uvažavanje za način na koji srpske vlasti uspešno odgovoraju na izazove pandemije. Takođe je upoznao predsednika Vučića sa planovima za proizvodnju vakcine, koju su razvili kanadski stručnjaci.


Beograd,
17. februar 2021. godine
Iluminacija Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke

Srećan Dan državnosti Srbijo!

Ambasada Republike Srbije u Otavi -Twitter:  https://twitter.com/dejan_ralevic
Video poruka ambasade Republike Srbije povodom Dana državnosti!

Аmbasada Republike Srbije u Otavi -Youtube: https://www.youtube.com


Аmbasada Republike Srbije u Otavi -Twitter: https://twitter.com/SRBinCanada
Osvetljavanje Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke - Dan drzavnosti Srbije

Link za gledanje uživo 15. februara, 2021 u 22:00 časa

https://www.cliftonhill.com/niagara-falls/livecam
Srećan Dan državnosti Republike Srbije!
Poruka Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana državnosti Republike Srbije!

http://youtu.be/exMFGdvuetQ 


 НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА

Влада Србије је у фебруару 2021. усвојила нови, трећи пакет економских мера помоћи вредан 249 милијарди динара. Укупна вредност сва три пакета је 953 милијарде динара, односно приближно осам милијарди евра.

Овим пакетом мера, за разлику од прва два, укључена су и велика предузећа која такође трпе последице пандемије.

Како је навела председница Владе РС А. Брнабић, он ће помоћи да се смање негативне последице вируса корона, да људи сачувају радна места, да привреда не изгуби „кисеоник“, али и да грађани преживе ова тешка времена.

Наша земља је за досадашње економске мере за ублажавање последица COVID-19 добила похвале од ММФ-а, Светске банке и других институција. Србија тиме показује да је јака и стабилна држава и да грађани и привреда могу да рачунају на њу у најтежим тренуцима.

Председница Владе А. Брнабић и министар финансија Синиша Мали су на представљању ових мера истакли да се држава борила на два фронта – здравственом и привредном и да је на оба постигла феноменалне резултате.

Србија је у 2020. години имала пад БДП-а од само један одсто, што је био најбољи економски резултат у Европи.

Плате и пензије, као и запосленост, наставили су да расту. Просечна плата у новембру износила је 518 евра, док је инфлација остала стабилна и износила 1,6 одсто.

Прошле године регистровано је за 50.500 више запослених, док се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. Код нас је он и даље испод 60 одсто, то јест 56,8 одсто БДП-а.

Када је у питању буџет за 2021. годину, бројке из јануара су много боље него што се очекивало, јер је уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарде динара, остварен суфицит од 13,3 милијарде динара.

Током 2020. године, када је читава светска привреда трпела, наша индустријска производња је била за 0,4 одсто већа него у 2019. години. Порастао је и извоз, који је износио 17,5 милијарди евра, док је у 2019. години био 17,1 милијарду евра.

Трећим пакетом помоћи обухваћено је додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима, значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору.

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима. Мера која се тиче исплате минималца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршку у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, туристичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици. Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима.

Јануарске пензије су увећане за 5,9 одсто, по швајцарској формули, а 1,7 милиона пензионера добиће и једнократну помоћ од 50 евра и још 60 евра, као и остали пунолетни грађани.

Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.
 ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ

Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19. Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

У Србији, грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а у доступне су три вакцине – „Фајзер“, кинеска „Синофарм“ и руска „Спутњик Ве“.

Србија је и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника. Испред Србије је само Велика Британија.

Србија је на 5. месту у свету по броју укупно вакцинисаних, a на шестом месту у свету смо по броју издатих вакцина на 100 становника у протеклих седам дана.

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је добио потврду да ће Србија пре почетка марта обезбедити још милион вакцина против вируса корона.

Прве количине „Фајзерове“ вакцине у Србију су стигле 22. децембра.

Србија је од Кине добила милион доза „Синофарм“ вакцина које су стигле 16. јануара.

У Србију је 29. јануара стигло 40.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“. Током фебруара и марта очекује се да ће бити испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

9. фебруара у Србију је стигао и нови контингент од 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ из Русије.

Такође, јуче су у Србију стигли и руски експерти, који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне производња руских вакцина у Србији. Посетили су Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“.

Председник Вучић недавно је истакао да ће наша земља уложити у нове погоне, нову опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи код нас. Вакцина „Спутњик Ве“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

Дана 10. фебруара у Србију је стигло још 500.000 кинеске вакцине „Синофарм“.

Председник Србије Александар Вучић  изјавио је да је обезбеђено да 15. и 22. фебруара  стигне још 88.000 доза „Фајзер“.

До краја фебруара у Србију стиже и 120.000 до 150.000 „АстраЗенека“, за шта је потписан уговор и чека се званична потврда произвођача.

До краја фебруара Србија ће имати два милиона вакцина, којима ће бити вакцинисано милион грађана.

До сада вакцину је примило 636.119 људи (не рачунајући број ревакцинисаних,  иако је почела и масовна ревакцинација - 83.262), а пријавило се више од 950.000 хиљада. (подаци од 11. фебруара)

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом вакцину су примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….

Просечна старост имунизованих у Србији 65,4 године, а нешто је нижи проценат у великим градовима између 62,8 и 63 године.


*За 11. фебруар је било планирано да Србија Северној Македонији уручи 8.000 вакцина али је одложено за који дан услед неопходности набављања додатне техничке документације.Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.

Predsednik Srbije zahvalio je na pismu-čestitki američkom predsedniku Džou Bajdenu povodom predstojećeg Dana državnosti, u kome se pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i „Kosova“ kao posledice.

Opsirnije...


 


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.

Opsirnije...Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekta u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini koji će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine. O detaljima konkursa možete pogledati na sledećem linku:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.

„Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Kada je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ove godine će se u Srbiji čak šest autoputeva raditi u isto vreme, a s tim u vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti autoput od naše granice do Sofije, nakon čega će moći autoputem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje.

Vučić je naglasio da je u 2020, tzv. godini korone, naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra neto, a bruto tri milijarde, što znači da su mnoge strane kompanije poput Tojo tajersa, Bojsena, ZTF-a, Brosea i u godini krize ulagale u Srbiji.

Predsednik je rekao da Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, kao i da će već u februaru, zbog januarskog povećanja, taj prosek biti 535 ili 536 evra, kao i da je samo u Beogradu u poslednjih sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili za 40 odsto.

Kaže da smo pre bili četvrti po platama u regionu, dok smo danas i zvanično prvi, kao i da će razlika u odnosu na druge zemlje sve brže da se povećava, a ističe da u Srbiji zaposlenost raste, kao i da nam se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evropske zemlje. To ilustruje podacima da je u Italiji javni dug skočio na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 odsto.

Predsednik Srbije najavio je da će do Sretenja, 15. februara, biti donet dodatni paket pomoći privredi, a kako je objasnio, to će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća, što je, kako je rekao, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Vučić je rekao da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miliona dolara.

Takođe, naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju, a dodao je da bi simbolično, penzioneri do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što su, prema rečima predsednika, sitnice, ali pokazuju deo brige države da se izbori za zdravlje.

Predsednik je najavio da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik V vakcine i ukazao da je kineska vakcina izuzetno kvalitetna, ali da je verovatno i najskuplja, te da je zato pisao kineskom predsedniku i zamolio za popust za našu zemlju.
Vučić je zahvalio Amerikancima što su odlučili da prodaju vakcinu našoj zemlji i napomenuo da je niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio sem Srbije.

Istakao je da se naša država oslanjala na sebe i sopstvene snage i da je naš državni vrh negde predosećao da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.

Predsednik je odbacio tvrdnje o lošim rezultatima Srbije u borbi protiv korone i naveo da naša zemlja ima najmanju smrtnost od korone u regionu.

On je izneo podatke da je Slovenija na 100.000 stanovnika imala 144 smrtna slučaja, Severna Makedonija 126, BiH 123, Burgarska 115, Crna Gora 115, Mađarska 110, Hrvatska 107, Rumunija 85, a Srbija 51.
"Stopa smrtnosti u regionu je: Bugarska 3,9. Bih 3,7, Mađarska 3,11, Severna Makedonija 3,03, Rumunija 2,48. Slovenija 2,15, Hrvatska 1,99, a Crna Gora, 1,4, a Srbija 1,0. To se vidi na grafikonima i tu nema laži, nema prevare", istakao je predsednik.

On je rekao da će se država boriti za vakcine, te da je jedino Srbija, na Zapadnom Balkanu, dobila značajne količine cepiva, uz nešto malo koje je dobila Albanija, a dodao je da se za jedan dan, od kada je počela prijava građana za vakcinaciju, prijavilo čak 63.000 ljudi.

Vučić je izrazio uverenje da nas čeka bolja godina od prethodne, a veruje i da će, uz vakcinaciju građana, biti pobeđen korona virus.

Beograd,
12. januar 2021. godine

 Poruka Ministra Selakovića

Neka Srbija i Republika Srpska nastave da žive u slozi i ljubavi i neka se između nas niko više ne drzne da postavlja barijere i prepreke, tamo gde treba da stoje mostovi i ispružene bratske ruke.

https://youtu.be/c_l11SbwAq8

https://twitter.com/mfaserbia
Nove mere za ulazak u Kanadu

Od 7. januara 2021. godine, za sve putnike starije od 5 godina koji ulaze u Kanadu vazdušnim saobraćajem, biće obavezan negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

Mera obaveznog karantina u trajanju od 14 dana i dalje ostaje na snazi.


 Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

  

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

„Srbija ostaje na kursu pobedničke politike – politike stabilnosti“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da naša zemlja ostaje na putu evropskih integracija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD.

Prema rečima predsednika, Srbija nastavlja sa pobedničkom politikom, u kojoj je ona na prvom mestu, odnosno politikom zbog koje će naša zemlja i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta.

Preduslov toga, napomenuo je predsednik, jeste obračun sa kriminalnim grupama, ali i još veća ulaganja u policiju i vojsku.

„Srbija je u 2020. godini zemlja sa najvećim rastom u Evropi“, ukazao je predsednik Republike na godišnjoj konferenciji za medije i dodao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, kao i da se Srbiji do kraja sledeće ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na „investicioni“, čime bi se naša zemlja izjednačila po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU.

Kao najveći uspeh 2020. godine, Vučić je naveo to što će Srbija završiti sa najvišom stopom rasta u Evropi, koja se, kako je rekao, očekuje da će biti od minus 0,75 odsto do minus jedan.

„Ponosan sam što sam predsednik zemlje koja je šampion u Evropi po BDP-u“, istakao je Vučić i dodao da je tim uspehom Srbije bila zadovoljna i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Taj rezultat, smatra predsednik Vučić, ohrabriće Srbiju da ubrza svoj evropski put, ali čuvajući prijatelje koji Srbiji nisu okrenuli leđa kada joj je bilo najteže, a to su Rusija i Kina.

Predsednik je istakao da će biti nastavljeno privlačenje stranih investitora, zatim da će se raditi na ulaganju u poljoprivredu, pre svega prehrambenu industriju, obnovu mehanizacije, te digitalizaciju poljoprivrede.

Predsednik Republike takođe je ukazao da je cilj da plate u javnom sektoru pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, pri čemu bi u Beogradu iznosile skoro 700 evra.

Vučić je podsetio da će plate zdravstvenih radnika od 1. januara biti povećane za pet odsto, dok će ostalima u javnom sektoru zarade biti povećane za 3,5 odsto i dodatno od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto. Napomenuo je da će minimalna zarada biti povećana za 6,6 odsto, a penzije od 1. januara za 5,9 odsto, uz plan da do kraja 2021. prosečna penzija bude 270 evra.
Predsednik je posebno istakao ulaganja u zdravstvo, podsetivši da su otvorene dve nove kovid bolnice i da se nastavlja sa obnavljanjem i gradnjom zdravstvenih objekata u celoj Srbiji i naglasio da je Srbija ubedljivo prva u regionu po broju hospitalizovanih na 100.000 stanovnika i da baš zbog toga ima malu smrtnost, kao i da je Srbija ove godine bila među prve tri zemlje u regionu po broju urađenih PCR testova.

Govoreći o turizmu, predsednik je rekao da će se naredne godine raditi na razvoju Podunavlja, od Apatina do Kladova, da će se razvijati Ovčarsko-kablarska klisura, kao i naši planinski centri.

U oblasti kulture i informisanja, Vučić je rekao da je za sledeću godinu važna implementacija medijske strategije, završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, a najavio je ulaganja u muzeje, a posebno je istakao premeštanje Muzeja istorije u zgradu železničke stanice. Naveo je i da će sledeće godine biti završeno podno grejanje u Hramu Svetog Save.

Istakao je da će država nastaviti da brine i o našim građanima na KiM, da niko ne može da zabrani Srbiji da pomaže svom narodu, niti da će Srbija odustati od pomoći našem narodu.

Srbija je, kako je naglasio, spremna da šalje lekove i vakcine i albanskom stanovništvu i istakao da će u i narednom periodu naša zemlja voditi politku mira u regionu i da će se truditi da sarađuje i sa Zagrebom, Sarajevom, Podgoricom i ostalima.
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu, Beograd, 24. decembar 2020. Preds

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primela je danas prva vakcinu protiv korona virusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serum „Torlak“.

Brunabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijera i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujem u nju, ali i u naše institucije - Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.

Predsednica Vlade je, ističući da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i bude prva koja će otvoriti put za sve građane, prenela da je sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem postigla dogovor o tome da njih dvoje prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma "Fajzer-Biontek", a u najskorije vreme se očekuju i one od kineskog "Sinofarma", kao i određene količine ruske "Sputnjik V".

Ona je izrazila uverenje da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", a nakon toga i "Moderninu".

Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i odobrenja relevantnih međunarodnih agencija, a naravno proći će i sve naše agencije i institute, ukazala je premijerka.

Prema njenim rečima, pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu će primiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar jer se trudimo da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije.

Brnabić je istakla da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu "Fajzer–Biontek", a treća koja je počela masovnu imunizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske.

Uradili smo veliku stvar i ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva, poručila je predsednica Vlade.

Ona je precizirala da će naša zemlja u januaru dobiti još 16.000 doza vakcine konzorcijuma „Fajzer-Biontek“, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno približno dva miliona doza.

Imamo dinamiku isporuka „Fajzerovih“ vakcina i kako varira njihova prozvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji, već i svim zemljama sveta. Očekivali smo 10.000 doza od „Fajzer–Bionteka“ u decembru, a stiglo je 4.870 doza, objasnila je premijerka.

Srbija je pokazala da može da se bori i da uspe u tome ako svi rade timski, poručila je Brnabić i ipak apelovala na sve da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba odmah i gotova, već da nastave da poštuju sve mere.

Da budemo sigurni i pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo ne kao pobedu, već kao početak kraja, zaključila je predsednica Vlade.

Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina „Fajzer-Biontek“.

Pored nabavke vakcine među prvim državama u svetu, čak pre zemalja EU, Srbija je jedna od retkih država koje su u rekordnom roku napravile i otvorile dve Kovid bolnice. Bolnice kapaciteta 930 mesta u Batajnici, odnosno 500 mesta u Kruševcu, umnogome doprinose povećanju kapaciteta i jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona i praktično, prema rečima predsednika Vučića, predstavljaju spomenik budućnosti i govore o delima koja je država preduzela za kratko vreme.

Takođe, podsećanja radi, u Srbiji su ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila velika, te je od 2016. godine obnovljeno 80 domova zdravlja i ambulanti, a u toku su radovi na šest velikih domova zdravlja. Tako, više od 200 miliona evra uloženo je u obnovu, izgradnju i opremanje bolnica i više od 300 miliona u obnovu klinika i specijalizovanih bolnica, a na mnogima su radovi već završeni, poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova, KBC Zemun, KBC „Dragiša Mišović“.

Apsolutni prioritet Vlade Srbije jeste uspešan završetak započetih projekata zdravstvene infrastrukture, ali se ogromna pažnja posvećuje i zdravstvenim radnicima, kojima su do 2020. godine povećane plate i to za 56,8% lekarima specijalistima, 66,9% medicinskim sestrama, a značajna sredstva ulažu se i u edukaciju zdravstvenih kadrova, kao i u opremu i uslove u kojima rade.

Poput drugih zemalja, i Srbija se ove godine suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, a svi činioci u državi bili su fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očuvanja života i zdravlja građana. Sa tim izazovima, Srbija se bolje suočila, nego mnoge bogatije i razvijenije države Evrope i sveta.

 
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/22942-2020-12-23-14-17-29?lang=lat
Obaveštenje za ulazak u Srbiju
Za naše kućna izolacija, ili negativan PCR test, za strance obavezan negativan PCR test

Strani državljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova. Za državljane Republike Srbije je prilikom ulaska u zemlju obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ukoliko prilikom ulaska nemaju negativan PCR test, saopšteno je nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Vise detalja:
https://www.dijaspora.gov.rs/za-nase-kucna-izolacija-ili-negativan-pcr-test-za-strance-obavezan-negativan-pcr-test/


 

 Online Toronto srpski festival 17-27 decembra, 2020

Link:
https://watch.eventive.org/serbianfilmfest/play/5fc943423d87df0063f3a842?fbclid=IwAR1tqKmtDHiIEd0FbhFAwASw_bp6ZLTVwLhfqOGsbY_yUlkobdMdfVvc6pEDeseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, 29. decembra 2020. godine

Udruženje novinara Srbije (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće 29. decembra 2020. godine Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Deste konferencije biće rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, kao i da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.

U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom Desete jubilarne konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.

Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra o.g.SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravilima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temu za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tvorevine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenta o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Svetom Evropom i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.
Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja

Povodom smrti Njegove svetosti Arhiepiskopa pećkog Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, otvorena je knjiga žalosti Ambasade Republike Srbije u Otavi. 

 
Upokojio se Patrijarh srpski Irinej

Upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović). Crkvena zvona zazvonila su u Beogradu i mnogi ljudi su se okupili u hramu Svetog Save u znak obeležavanja njegove smrti u 90-oj godini, deceniju nakon što je postao patrijarh.

Zvanični web sajt Srpske pravoslavne crkve: http://www.spc.rs
Polaganje venca povodom Dana Primirja

Polaganje venca povodom Dana primirja, clanovi Ambasade Srbije - Marko Markovic, prvi savetnik, Nj.E. Dejan Ralevic, Ambasador i Jelena Srdanovic-Dzelebdzic, konzul, 11. novembar, 2020 u Otavi
Video snimak - Twetter


Да не заборавимо! Lest we forget! Da ne zaboravimo!
Međunarodno kviz takmičenje ,,Znameniti Srbi“

Projekat „Znameniti Srbi“ je  kulturna manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera koja će se održati ove godine i koja ima za cilj da okupi mlade iz Republike Srbije, Pepublike Srpske, regiona, te srpske dijaspore sa jedinstvenim ciljem, a to je očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/medjunarodno-kviz-takmicenje-znameniti-srbi/


 


Opširnije...
ODLUKA o sufinansiranju projekata za dijasporu, 08. jul 2020

Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020

Obaveštavamo vas da izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije neće biti organizovani u Ambasadi R. Srbije u Otavi, budući da nije ispunjen uslov iz člana 52. Zakona o izboru narodnih poslanika R. Srbije, koji predviđa da se biračko mesto može otvoriti ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 lica sa biračkim pravom.
OTVORENI SVI GRANIČNI PRELAZI REPUBLIKE SRBIJE

Obaveštavamo vas da su od danas, 22.05.2020. godine otvoreni svi granični prelazi Republike Srbije i isti funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u R. Srbiju za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Svim licima koja ulaze u R. Srbiju nije potreban negativni PCR test na korona virus, niti će biti izrečena mera samoizolacije.

Prilikom pasoške kontrole uručivaće se pismeno obaveštenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti KOVID-19.

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/ulazak-u-srbiju-bez-ogranicenja/
VAŽNO UPOZORENJE-LAŽNI SAJT ZA GLASANJE

Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije:

"Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno vas upozoravamo da budete oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Molimo da budete oprezni kome ostavljate svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih".
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68-20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne posalnike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja, 2020 (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji). Rešenje RIK i Rokovnik se mogu naći u sledećem linku:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php 


 

PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE

Pravo da glasaju imaju samo oni državljani R. Srbije koji imaju prijavljenu adresu, odnosno prebivalište u R. Srbiji, kao i važeću ličnu kartu ili pasoš R. Srbije.

Da biste ostvarili svoje pravo da glasate, potrebno je da:

 1. Prvo proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak - ovde
 2. Ukoliko ste proverom utvrdili da ste upisani, potrebno je čitko popuniti sledeći formular - formular
 3. Ukoliko proverom utvrdite da niste upisani, potrebno je popuniti sledeće formulare - formular1 i formular2

Čitko popunjene i potpisane formulare, sa skeniranom fotokopijom pasoša R. Srbije ili lične karte, potrebno je da dostavite putem e-maila na sledeću adresu: consulare@serbianembassy.ca.

Napominjemo da će glasanje biti moguće, odnosno da će biti otvoreno biračko mesto u Ambasadi RS u Otavi, samo ukoliko se bude prijavilo najmanje 100 državljana sa biračkim pravom. 
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA DIJASPORU

 

Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je obnovilo raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. 
 
Konkursi su otvoreni od 18. maja do 1. juna ove godine.  Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU USLED PANDEMIJE KORONA VIRUSA COVID -19

18.5.2020

1. DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE, STRANI DRŽAVLJANI KOJI IMAJU ODOBREN PRIVREMENI BORAVAK ILI STALNO  NASTANJENJE U R. SRBIJI I AKREDITOVANI ČLANOVI DIPLOMATSKIH MISIJA I MEĐUNARODNIH MISIJA SA ČLANOVIMA SVOJIH PORODICA, MOGU UĆI U R. SRBIJU:
 
a) Uz obavezno određivanje zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), ili druge mere zdravstvenog nadzora u skladu sa važećim propisima. Zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana može biti prekinut ukoliko na lični zahtev i o sopstvenom trošku zainteresovana lica dobiju negativan „PCR“ test, izdat od strane referentne laboratorije u R. Srbiji;
 
b) Bez određivanja mera zdravstvenog nadzora ukoliko poseduju negativan „PCR“ test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 72 sata od momenta izdavanja od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze, ili ako su u inostranstvu boravila ne duže od 72 sata;
 
c) Deca do 12 godina starosti ne moraju da budu testirana, ukoliko putuju sa roditeljima, starateljima ili licima iz porodičnog domaćinstva, koji imaju negativan gore navedeni test.
 
UKOLIKO KOD NEKOG OD NAVEDENIH LICA BUDU UOČENI SIMPTOMI ZARAZNE BOLESTI KOVID 19, BIĆE ODMAH UPUĆEN U ODGOVARAJUĆU ZDRAVSTVENU USTANOVU.
 
 
2.STRANI DRŽAVLJANI KOJI NEMAJU ODOBREN BORAVAK U REPUBLICI SRBIJI, MOGU U REPUBLIKU SRBIJU UĆI UKOLIKO:
 
a) Poseduju negativan „PCR“ test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 72 sata od momneta izdavanja od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze, kao i dozvolu koju izdaje radno telo Vlade R. Srbije (Komisija), posredstvom ambasada i konzulata zemalja, čiji su državljani, a čije je sedište u R. Srbiji. Više informacija o ovoj proceduri možete dobiti na e-mail info.covid-19@gov.rs.
 
 • Za pribavljanje gore navedene dozvole, Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu mogu se obratiti strani državljani, koji putuju zajedno sa članovima porodice koji su državljani R. Srbije.
 • Dozvolu mogu dobiti i strani državljani bez negativnog testa, u slučaju tranzita kroz R. Srbiju ili spajanja porodice (supružnik, deca, roditelji), pod uslovom kada strani državljanin boravi u zajedničkom domaćinstvu sa članovima porodice.
 • Deca, strani državljani do 12 godina starosti ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ako roditelj, staratelj ili lica iz porodičnog domaćinstva,  koje je u pratnji deteta, poseduju gore naveden negativan test.
b) Strani privrednici za gore pomenutu dozvolu obraćaju se Privrednoj komori Srbije.SPECIJALNI LETOVI AIRSERBIA ZA POVRATAK U SRBIJU

7.5.2020

AirSerbia je pokrenula letove za povratak u Srbiju, koje će samostalno organizovati. Reč je o specijalnim letovima koji će biti organizovani na ad-hoc bazi u cilju vraćanja naših državljana u Republiku Srbiju i koji će biti izvršeni uz plaćanje nadoknade. AirSerbia je na svom web sajtu otvorila posebnu stranicu REPATRIJACIJE na kojoj zainteresovan putnici mogu dobiti više informacija o datumima letova, cenama i uslovima putovanja. 

Zainteresovani putnici mogu da se prijave slanjem popunjenog formulara i skenirane prve stranice pasoša na adresu repatriation@airserbia.com. Registracioni formular se može naći na linku www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije. Naglašavamo da nije reč o letovima u okviru redovnog saobraćaja kompanije, već o specijalnim letovima za koje važe posebni uslovi prevoza. 

Svi naši državljani, zainteresovani za ove letove OBAVEZNO se moraju prijaviti Ambasadi RS u Otavi radi dobijanja specijalnih dozvola za tranzit iz Kanade do Srbije, bez koje nije moguće ukrcavanje na prekookeanski let.

Trenutno, u planu su letovi iz Pariza, Frankfurta, Beča i Ciriha ka Beogradu i to:

 • Pariz, 11. maj (cena 295 EUR)
 • Frankfurt, 12 maj (cena 255 EUR)
 • Beč 13. maj (cena 155 EUR)
 • Frankfurt 14. maj (cena 255 EUR)
 • Cirih 15. maj (cena 225 EUR)

U navedene cene su uračunate sve pripadajuće takse. Molimo da imate u vidu sledeće:

 • AirSerbia ima pravo da let pomeri za najviše 48 sati od planiranog datuma putovanja da bi se prijavio dovoljan broj putnika
 • Putnici će najkasnije 24 sata pre započinjanja putovanja biti obavešteni o tačnom vremenu leta
 • Uplaćena sredstva su nerefundabilna. Refundacija uplaćenih sredstava je jedino moguća u slučaju da se let ne realizuje planiranog datuma, odnosno najkasnije 48 sati od planiranog datuma putovanja
 • Prema trenutnim informacijama, u R. Srbiju dozvoljen je ulazak državljanima R. Srbije, kao i stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u R. Srbiji
 • Putnici imaju mogućnost da sa sobom ponesu jedan ručni prtljag do 8 kg i jedan predati prtljag do 23 kg. Dodatni prtljag od 23 kg se naplaćuje 50 EUR. 
 • Kupovina karata se vrši nakon slanja registracionog formulara i prve strane pasoša isključivo preko kontakt centra AirSerbia.
 • Na ovom letu se ne mogu koristiti neiskorišćene karte za otkazane letove iz redovnog saobraćaja, koje su otkazane zbog razloga u vezi sa COVID-19
 • Svi putnici će pred let dobiti zaštitne maske koje će obezbediti AirSerbia Putnici maske moraju nositi tokom leta u cilju zdravstvene zaštite.

Za sve dodatne informacije putnici se mogu javiti na sledeće brojeve telefona:

 • za pozive iz Francuske: +33 1 78900459
 • za pozive iz Nemačke: +49 69 20756
 • za pozive iz Austrije: +43 720 775338
 • za pozive iz Srbije: +381 11 3112123

Napominjemo da se putnici moraju sami upoznati sa mogućnošću ulaska u pomenute zemlje, kao i uslovima zdravstvene zaštite koji se primenjuju po dolasku.
Vlada Srbije: kontakti i brojevi računa za upućivanje donacija i pomoći

Imajući u vidu veliki broj poziva i predloga za dostavljanje humanitarne pomoći i za upućivanje različitih donacija za borbu protiv COVID-19, Vlada Republike Srbije otvorila je i poseban mejl i telefone namenjene za sva pitanja i predloge o donacijama, kao i zvanične račune za uplatu donacija.

Svi koju žele da upute humanitarnu pomoć ili imaju pitanja u vezi sa potrebama za upućivanje pomoći, mogu se obratiti na elektronsku adresu ironfriendship@gov.rs i telefone +381 64 8350 478 i +381 11 292 7499.

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/vlada-srbije-kontakti-i-brojevi-racuna-za-upucivanje-donacija-i-pomoc/
Poziv državljanima Republike Srbije koji su zdravstveni radnici u inostranstvu

Tačka povratka je platforma čija je misija da srpskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.

Više informacija na sajtu https://tackapovratka.rs/

 
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informisanja je postavilo nove stranice za stanovništvo u R. Srbiji i inostranstvu u oblasti kulture pod nazivom - Koronavirus: digitalizacija kao podrška građanima i privredi.

http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/

Digitalna solidarnost:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

 

Pretraživač kulturnog nasleđa:

https://kultura.rs/

 

 
VAŽNO OBAVEŠTENJE

19.03.2020.

 • Od sutra, 20.03.2020. godine u 8 časova, biće zatvorena granica R. Srbije za putnički saobraćaj.
 • NAJNOVIJA ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU AERODROMA NIKOLA TESLA U BEOGRADU U CILJU SUZBIJANJA ŠIRENJA ZARAZE KORONA VIRUSOM - COVID 19

Za najnovije informacije o zatvaranju medjunarodnog aerodorma Nikola Tesla u Beogradu i o drugim preduzetim merama za suzbijanje zaraze korona virusom - COVID - 19, molimo da se povežete na dole navedne linkove:

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyr

http://www.mfa.gov.rs/en/themes/covid173202019

16.03.2020.

 • Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R. Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije, nadležni organi R. Srbije privremeno će zabraniti ulazak u R. Srbiju svim stranim državljanima.

Ove mere se neće primenjivati na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R. Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R. Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;

5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem;

7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji."

Državljani R. Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim licima koja dolaze iz drugih država određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije.

Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg
PREKID IZBORNIH RADNJI

 

Usled epidemiološke situacije izazvane korona virusom, Republička izborna komisija donela je rešenje o prekidu izbornih radnji za vreme dok traje vanredno stanje. O nastavku izbornog procesa obavestićemo naknadno.
9.4.2020

Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji su raspisani za 26. april 2020.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Izbori: 
9.4.2020

Pravo da glasaju imaju samo oni državljani R. Srbije koji imaju prijavljenu adresu, odnosno prebivalište u R. Srbiji, kao i važeću ličnu kartu ili pasoš R. Srbije.

Da biste ostvarili svoje pravo da glasate, potrebno je da:

 1. Prvo proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak - ovde
 2. Ukoliko ste proverom utvrdili da ste upisani, potrebno je čitko popuniti sledeći formular - formular
 3. Ukoliko proverom utvrdite da niste upisani, potrebno je popuniti sledeće formulare - formular1 i formular2

Čitko popunjene i potpisane formulare, sa skeniranom fotokopijom pasoša R. Srbije ili lične karte, potrebno je da dostavite putem e-maila na sledeću adresu: consulare@serbianembassy.ca.

Napominjemo da će glasanje biti moguće, odnosno da će biti otvoreno biračko mesto u Ambasadi RS u Otavi, samo ukoliko se bude prijavilo najmanje 100 državljana sa biračkim pravom. Zahtev za glasanje možete podneti najkasnije 5 dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 3. aprila 2020. godine.
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informaisanja je postavilo nove stranice za stanovništvo u R. Srbiji i inostranstvu u oblasti kulture pod nazivom - Koronavirus: digitalizacija kao podrška građanima i privredi.

http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/

Digitalna solidarnost:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

 

Pretraživač kulturnog nasleđa:

https://kultura.rs/

 
 KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Postite veb sajt Vlade R. Srbije radi detaljnijih i ažurnih informacija: www.srbija.gov.rs

Informacija o postupku na graničnim prelazima pri ulasku u RS:

https://covid19.rs
https://covid19.rs/algoritam1/
https://covid19.rs/algoritam2/

U slučaju neodložnih i neophodnih putovanja u R. Srbiju, sva lica koja su dvojni državljani R. Srbije i Kanade, na graničnim prelazima za ulazak u R. Srbiju, moraju prezentovati pasoš R. Srbije. Napominjemo da će se prema najnovijoj odluci o uvođenju vanrednog stanja, za sva lica koja doputuju u R. Srbiju primenjivati obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14, odnosno 28 dana, u zavisnosti od odluke Sanitarne inspekcije na samom graničnom prelazu.

O neodložnom putovanju u R. Srbiju potrebno je prethodno obavestiti ovu Ambasadu i dostaviti podatke o licima koja putuju i adresi planiranog boravka u R. Srbiji na e-mail: embassyserbiaottawa@gmail.com.

 
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU

          Obaveštavamo vas da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu (MSP - USDSR), raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države u Srba u regionu.

        Konkurs će biti otvoren od 20. januara do 10. februara 2020. godine. 

Za detaljnije informacije, molimo da kliknete na ovaj link.


 Predavanje prof. Dalibor Sokolović na Univerzitetu Otava

Slovenačka istraživačka grupa Univerziteta u Otavi, Odeljenje za savremene jezike i književnosti
Univerzitet u Otavi u sarađenju sa Ambasadom Republike Srbije u Otavi, H. E. Ambasador Mihailo Papagoglu:

Javno predavanje "Dva veka nezavisnosti Srbije i jezicko-kulturno nasleđe"
prof. Dalibor Sokolović, Filozofski odsek
Univerzitet u Beogradu

Poster (kliknite za više detalja - engleski)

 Komemorativni skup povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata

Komemorativni skup povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, gde su se Kanada i Srbija borili kao saveznici, NJ. E. Jim Vatson, gradonačelnik grada Otava i NJ. E. Mihailom Papazoglu, ambasador Republike Srbije, četvrtak, 26. jula 2018.

Uvećanu verziju pogledati OVDE


 Vesti
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković - Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
On-line aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje viza D
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, 24.3.2021
22. godišnjica od početka NATO agresije na Jugoslaviju 24.3.-10.6.1999
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u mesecu Frankofonije 2021
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Promocija Republike Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje i investiranje
Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji
Održan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije
Selaković: Neumesan predlog izveštaja Viole fon Kramon
Srećan Dan maternjeg jezika
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade
Iluminacija Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke
Video poruka ambasade Republike Srbije povodom Dana državnosti!
Osvetljavanje Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke - Dan drzavnosti Srbije
Srećan Dan državnosti Republike Srbije!
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Poruka Ministra Selakovića
Nove mere za ulazak u Kanadu
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu, Beograd, 24. decembar 2020. Preds
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Obaveštenje za ulazak u Srbiju
Online Toronto srpski festival 17-27 decembra, 2020
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, 29. decembra 2020. godine
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Upokojio se Patrijarh srpski Irinej
Polaganje venca povodom Dana Primirja
Да не заборавимо! Lest we forget! Da ne zaboravimo!
Međunarodno kviz takmičenje ,,Znameniti Srbi“
ODLUKA o sufinansiranju projekata za dijasporu, 08. jul 2020
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020
OTVORENI SVI GRANIČNI PRELAZI REPUBLIKE SRBIJE
VAŽNO UPOZORENJE-LAŽNI SAJT ZA GLASANJE
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA DIJASPORU
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU USLED PANDEMIJE KORONA VIRUSA COVID -19
SPECIJALNI LETOVI AIRSERBIA ZA POVRATAK U SRBIJU
Vlada Srbije: kontakti i brojevi računa za upućivanje donacija i pomoći
Poziv državljanima Republike Srbije koji su zdravstveni radnici u inostranstvu
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
VAŽNO OBAVEŠTENJE
PREKID IZBORNIH RADNJI
9.4.2020
9.4.2020
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Predavanje prof. Dalibor Sokolović na Univerzitetu Otava
Komemorativni skup povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata
Arhiva vesti