| |     ћирилица | english  
Naslovna
Državljanstvo

Pitanja državljanstva Republike Srbije regulisana su Zakonom o državljanstvu i Zakonom o izmenama Zakona o državljanstvu.



PRIJEM ISELjENIKA U DRŽAVLjANSTVO

Iseljenik (lice koje se iselilo iz Republike Srbije sa namerom da stalno živi u inostranstvu) i njegov potomak mogu biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je podnosilac zahteva navršio 18 godina života, da mu nije oduzeta poslovna sposobnost i da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 18. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:

  1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije (formular Drzavljanstvo-iseljenik-clan 18.doc). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  2. Izjava da se Republika Srbija smatra svojom državom (formular Drzavljanstvo-Izjava.doc). Potpis podnosioca izjave mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  3. Potpisana izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc). Ukoliko se uz zahtev podnosi data izjava, u tom slučaju nije potrebno podnositi dokumenta pod tačkom 7.
  4. Original kanadskog izvoda iz matične knjige rođenih. Takođe, uz izvod se dostavlja overen prevod istog na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
  5. Original kanadskog izvoda iz matične knjige venčanih, sa prevodom dokumenta na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
  6. IMM 100 Record of Landing (Landing Paper) - dokument koji ste dobili prilikom useljenja u Kanadu pre 2002. godine
  7. Izvod iz matične knjige rođenih za pretke koji su rođeni u Republici Srbiji i imali državljanstvo Republike Srbije. Ova dokumenta se ne podnose ukoliko podnosilac zahteva potpiše izjavu da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi neophodne podatke za postupak odlučivanja i popuni formular pod tačkom 3.
  8. Fotokopije starih pasoša i drugih dokumenata kojima podnosilac zahteva raspolaže. Ne primamo fotografije dokumenata izradjene kamerom telefona
  9. Fotokopije dokumenata koji mogu biti dokaz srpskog porekla za pretke. Ne primamo fotografije dokumenata izradjene kamerom telefona
  10. Dokaz o boravku u Kanadi (kopija Permanent Residence Card) ukoliko podnosilac nije kanadski državljanin.
  11. Dokaz o kanadskom državljanstvu (Certificate of Canadian Citizenship) ukoliko je podnosilac kanadski državljanin.
  12. Fotokopija pasoša
  13. Povratna koverta (dostavljanje poštom),
  14. kontakt broj telefona i e-mail adresa
  15. Konzularna taksa 317 CAD (načini plaćanja)

Ukoliko je maloletno lice obuhvaćeno zahtevom roditelja:

  • Zahtev i izjavu potpisuje roditelj.
  • Izjava o saglasnosti drugog roditelja (formular Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc).
  • Dete uzrasta od 14 do navršenih 18 godina potpisuje izjavu (formular Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc) da je saglasno sa podnetim zahtevom roditelja za sticanje državljanstva.
  • Za dete rođeno u Kanadi potrebno je dostaviti original izvoda iz matične knjige rođenih legalizovan u nadležnoj provincijskoj kancelariji za legalizaciju dokumenata (spisak kancelarija) ili Ministarstvu spoljnih poslova Kanade - odeljenje za legalizaciju JLAC-Global Affairs of Canada . Takođe, uz izvod se dostavlja prevod istog na srpski jezik.  

Napomene:

  • Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 317 CAD.
  • ne primamo fotokopije izradjene kamerom telefona, već samo one izrađene na fotokopir mašini, u prirodnoj veličini, bez isecanja, uvećanja ili umanjenja veličine
  • Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik. 
  • Vreme potrebno da se zahtev reši od strane Ministarstva unutrašnjih poslova je oko godinu dana.


PRIJEM U DRŽAVLjANSTVO PRIPADNIKA SRPSKOG NARODA 

Pripadnik srpskog naroda, koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije, može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je navršio 18 godina života, nije mu oduzeta poslovna sposobnost i podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 23. stav 1. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:

  1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo (formular drzavljanstvo-clan 23-stav1.doc, Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  2. Izjava da se Republika Srbiju smatra svojom državom (formular Drzavljanstvo-Izjava.doc). Potpis podnosioca izjave mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  3. Za lica rođena u bivšoj republici SFRJ - izvod iz matične knjige rođenih (Rodni list) i Uverenje o državljanstvu (Domovnica, Uvjerenje o državljanstvu), ne stariji od godinu dana. Ukoliko posedujete državljanstvo Kanade, priložiti i dokaz o kanadskom državljanstvu (fotokopija kartice o thaturalizaciji) preveden na srpski jezik
  4. Za lica rođena u R. Srbiji - Potpisana izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc).
  5. Za lica rođena u Kanadi - original kanadskog izvoda iz matične knjige rođenih. Takođe, uz izvod se dostavlja overen prevod istog na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of CanadaUz to, dokaz o kanadskom državljanstvu – Certificate of Canadian Citizenship, preveden na srpski jezik
  6. Ukoliko ste u braku:
    1. za lica rođena u kanadi - original kanadskog izvoda iz matične knjige venčanih, sa prevodom dokumenta na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
    2. Za lica rođena na teritoriji bivše SFRJ - originalni Vjenčani list, ne stariji od godinu dana. Ukoliko ste brak sklopili u Kanadi, a niste ga prijavili u državi rođenja, potrebno je da prethodno izvršite prijavu braka, kako bi se konstatacija sklapanja braka videla u napomeni Izvoda iz matične knjige rođenih.
  7. Dokaz o boravku u Kanadi (Permanent Residence kartica ili radna dozvola) ukoliko podnosilac nije državljanin Kanade.
  8. Fotokopija pasoša
  9. Povratna koverta (dostavljanje poštom),
  10. kontakt broj telefona i e-mail adresa
  11. Konzularna taksa iznosi 317 CAD (načini plaćanja)

Ukoliko je maloletno lice uključeno u Zahtev za prijem u državljanstvo R. Srbije:

  • Zahtev za prijem deteta i Izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom potpisuje roditelj.
  • Saglasnost drugog roditelja za prijem deteta u državljanstvo R. Srbije (formular Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc)
  • Ukoliko je maloletno dete starije od 14 godina, potrebno je da potpiše Izjavu da je saglasno sa podnošenjem zahteva (formular Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc)
  • Za dete rođeno u Kanadi potrebno je dostaviti original izvoda iz matične knjige rođenih overen pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada. Uz izvod se dostavlja prevod istog na srpski jezik. 

Napomene:

  • Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 317 CAD. Ukolik je dete starije od 18 godine, podnosi se poseban zahtev i placa se posebna taksa.
  • ne primamo fotokopije izradjene kamerom telefona, već samo one izrađene na fotokopir mašini, u prirodnoj veličini, bez isecanja, uvećanja ili umanjenja veličine
  • Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik. 
  • Vreme potrebno da se zahtev reši od strane Ministarstva unutrašnjih poslova je oko godinu dana


PRIJEM U DRŽAVLjANSTVO R. SRBIJE – IZBEGLA, PROGNANA ILI RASELjENA LICA

Lice rođeno u drugoj republici ranije SFRJ, koje je imalo državljanstvo te republike ili je državljanin druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ, koje kao izbeglo, prognano ili raseljeno lice boravi u Kanadi, može biti primljeno u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je navršilo 18 godina života, nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 23. stav 2. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:

  1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo (formular drzavljanstvo-clan 23-stav2.doc). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  2. Izjava da se Republika Srbiju smatra svojom državom (formular Drzavljanstvo-Izjava.doc). Potpis podnosioca izjave mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  3. Za lica rođena u bivšoj Republici SFRJ – Izvod iz matične knjige rođenih (Rodni list) i Uverenje o državljanstvu (Domovnica, Uvjerenje o državljanstvu), ne stariji od godinu dana. Ukoliko posedujete i državljanstvo Kanade, priložiti i dokaz o kanadskom državljanstvu (kartica o naturalizaciji), preveden na srpski jezik
  4. Za lica rođena u R. Srbiji - potpisana izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo.doc).
  5. Za lica rođena u Kanadi - original kanadskog izvoda iz matične knjige rođenih. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada. Uz to, dokaz o kanadskom državljanstvu – Certificate of Canadian Citizenship, preveden na srpski jezik
  6. Ukoliko ste u braku:
    1. za lica rođena u Kanadi - original kanadskog izvoda iz matične knjige venčanih, sa prevodom dokumenta na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
    2. Za lica rođena na teritoriji bivše SFRJ - originalni Vjenčani list, ne stariji od godinu dana. Ukoliko ste brak sklopili u Kanadi, a niste ga prijavili u državi rođenja, potrebno je da prethodno izvršite prijavu braka, kako bi se konstatacija sklapanja braka videla u napomeni Izvoda iz matične knjige rođenih.
  7. Kopija izbegličke legitimacije
  8. Dokaz o boravku u Kanadi (Permanent Residence kartica ili radna dozvola) ukoliko podnosilac nije državljanin Kanade
  9. Fotokopija pasoša
  10. Povratna koverta (dostavljanje poštom),
  11. kontakt broj telefona i e-mail adresa
  12. Konzularna taksa iznosi 103 CAD (načini plaćanja)

Ukoliko je maloletno lice uključeno u Zahtev za prijem u državljanstvo R. Srbije:

  1. Zahtev za prijem deteta i Izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom potpisuje roditelj.
  2. Saglasnost drugog roditelja za prijem deteta u državljanstvo R. Srbije (formular Drzavljanstvo-IzjavaRoditelja-Prijem.doc)
  3. Ukoliko je maloletno dete starije od 14 godina, potrebno je da potpiše Izjavu da je saglasno sa podnošenjem zahteva (formular Drzavljanstvo-IzjavaDeteta-Prijem.doc).

Napomene:

  • Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 103 CAD.
  • ne primamo fotokopije izradjene kamerom telefona, već samo one izrađene na fotokopir mašini, u prirodnoj veličini, bez isecanja, uvećanja ili umanjenja veličine
  • Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik. 
  • Vreme potrebno da se zahtev reši od strane Ministarstva unutrašnjih poslova je oko godinu dana.

UTVRĐIVANjE DRŽAVLjANSTVA

Lice koje je navršilo 23 godine, rođeno u inostranstvu, čija su oba roditelja u momentu rođenja bili državljani R. Srbije, ili lice rođeno u Srbiji čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja bio državljanin Srbije a drugi strani državljanin, može podneti zahtev za utvrđivanje državljanstva R. Srbije (Član 44. Zakona o državljanstvu).

Potrebna dokumenta:

  1. Popunjen zahtev za utvrđivanje državljanstva (formular drzavljanstvo-utvrdjivanje.doc). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi.
  2. Popunjen formular (ZUP.Obrazac.drzavljanstvo-utvrdjivanje.doc) koji je izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja. Ukoliko se uz zahtev podnosi data izjava, u tom slučaju nije potrebno podnositi dokumenta pod tačkama 3, 5, 6 i 7.
  3. Dokaz da lice nije upisano u evidenciju državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Srbije, i to po mestu rođenja podnosioca zahteva i po mestu rođenja ili prebivališta njegovih roditelja u momentu rođenja podnosioca zahteva. Ovaj dokaz nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni dokaz pribavi službenim putem (tačka 2.).
  4. Za rođene u Kanadi - original kanadskog izvoda iz matične knjige rođenih. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada. Takođe, uz izvod se dostavlja prevod istog na srpski jezik. 
  5. Za rođene u Republici Srbiji - Izvod iz matične knjige rođenih izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije. Ovaj dokument nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni dokument pribavi službenim putem (tačka 2.).
  6. Original uverenja o državljanstvu Republike Srbije za roditelje, ne starije od godinu dana. Ova dokumenta nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se podaci o državljanstvu Srbije za roditelje pribave službenim putem (tačka 2.).
  7. Izvod iz matične knjige venčanih za roditelje izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije, ukoliko je brak sklopljen u R. Srbiji. Ovaj dokument nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni podatak pribavi službenim putem (tačka 2.). Ukoliko je brak sklopljen u Kanadi, dostaviti Marriage Certificate, sa prevodom na srpski jezik. Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
  8. Fotokopija kanadskog pasoša.
  9. Povratna koverta (dostavljanje poštom),
  10. kontakt broj telefona i e-mail adresa
  11. Konzularna taksa iznosi 101 CAD (načini plaćanja)

Napomena:

  • Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik. 
  • ne primamo fotokopije izradjene kamerom telefona, već samo one izrađene na fotokopir mašini, u prirodnoj veličini, bez isecanja, uvećanja ili umanjenja veličine

UPIS U EVIDENCIJE DRŽAVLJANA R. SRBIJE

Lice starije od 18 godina, rođeno u inostranstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja bio državljanin Republike Srbije, stiče poreklom državljanstvo Republike Srbije ako do navršene 23 godine života podnese zahtev za upis u evidenciju državljana. (Član 10. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:

  1. Popunjen zahtev za upis u evidenciju državljana (ZahtevZaUpis.doc) i Zahtev za prijavu rođenja (PrijavaRodjenja.doc). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public), ukoliko se isti ne podnosi lično u Ambasadi 
  2. Popunjen formular (ZUP.doc), koji je izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja. 
  3. Original kanadskog izvoda iz matične knjige rođenih (Statement of Live Birth). Orginali izvoda iz matičnih knjiga, da bi bili priznati u R. Srbiji, moraju biti overeni pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada. Takođe, uz izvod se dostavlja prevod istog na srpski jezik.  
  4. Konzularni troškovi iznose 119 CAD (načini plaćanja)
  5. Povratna koverta (dostavljanje poštom), kontakt broj telefona i e-mail adresa
  6. kontakt podaci (broj telefona, e-mail adresa)

Napomena:

  • Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik. 
  • Ukoliko su roditelji sklopili brak u Kanadi, a nisu ga prijavili u R. Srbiji, dostaviti i kanadski Marriage Certificate za roditelje overen pečatom apostil. Overa pečatom APOSTILLE vrši se u Global Affairs of Canada ili u provincijskim kancelarijama za legalizaciju dokumenata. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.
  • ne primamo fotokopije izradjene kamerom telefona, već samo one izrađene na fotokopir mašini, u prirodnoj veličini, bez isecanja, uvećanja ili umanjenja veličine
  • Originalna dokumenta koja se Ambasadi posalju za ovu proceduru neće biti vraćena podnosiocu zahteva, već zadržana od strane nadležnog matičara u Srbiji.

Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Zakazivanje termina
eUprava
Prebivalište
Plaćanje i cenovnik
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Izdavanje vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge