| |     ћирилица | english  
Naslovna
Putne isprave

IZDAVANjE BIOMETRIJSKOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE

Za vreme boravka u inostranstvu, pasoš služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš sme da koristi samo lice na čije ime je izdata. Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev u njegovo ime. Biometrijski pasoši se ne mogu produžavati, već se svakoga puta kada period važnosti istekne, mora podneti zahtev za novi.

Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:

  1. prethodni biometrijski pasoš R. Srbije
  2. dokaz o regulisanom boravku u Kanadi (Residence Permit Card, radna dozvola, studentska viza, kanadski pasoš)
  3. čitko popunjen i potpisan obrazac Zahteva za izdavanje pasoša
  4. u slučaju da ne posedujete prethodni biometrijski pasoš,  potrebnoje da kontaktirate ambasadu (consular.ottawa@mfa.rs) radi provere državqanskog statusa pre zakazivanje termina ili dolaska u ambasadu.
  5. ukoliko želite da se novi pasoš dostavi na Vašu kućnu adresu, potrebno je da donesete i adresirani koverat sa plaćenom poštarinom, koji ima broj za praćenje pošiljke (Tracking Number) (dostavljanje poštom)
  6. konzularna taksa iznosi 91 CAD i plaća se u Ambasadi debitnom karticom. Ukoliko je do isteka prethodnog pasoša ostalo više od 7 meseci, konzularna taksa iznosi 98 CAD.

Ukoliko želite da prvi put podnesete zahtev za izdavanje pasoša, jer ste nedavno primljeni u državljanstvo R. Srbije i posedujete Rešenje o prijemu u državljanstvo, potrebno je da pokrenete proceduru za upis u matične knjige Republike Srbije, te podnošenje zahteva za pasoš nije moguće do sprovedenog upisa. Kontaktirajte ambasadu radi provere ovog upisa (consular.ottawa@mfa.rs)

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan (SaglasnostRoditeljaPasos.doc ili SaglasnostRoditelja-eng.doc) overena pred notarom.

Zakonski rok za rešavanje zahteva je 60 dana. Pasoš se može izdati i za kraće vreme ukoliko se priloži pismeni dokaz, tj. obrazloženje hitnosti.

Preuzimanje novog pasoša

Zakonom je predviđeno da pasoš mora podići nosilac pasoša. Ali, pasoš može biti uručen i licu koje podnosilac zahteva ovlasti. U tom slučaju ovlašćeno lice je potrebno da donese sledeće:

  • ovlašćenje (ovlašćenje mora da bude napisano na srpskom jeziku i overeno ispred notara. U ovu svrhu možete koristiti sledeći formular: ovlascenje za preuzimanje.pasosa.doc)
  • prethodni biometrijski pasoš podnosioca zahteva radi poništenja, ukoliko je još uvek važeći. Nećemo poništiti stranice pasoša na kojima se nalaze važeće vize ili radne dozvole.
  • važeći pasoš ovlašćenog lica.

Ambasada nije u mogućnosti da primi zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:

  • decu rođenu u Kanadi za koju nije izvršena prijava rođenja u odnosno dok se ne upišu u matiču knjigu rođenih u Republici Srbiji.
  • koja zaključe brak u Kanadi i promene prezime, dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama venčanih u Republici Srbiji.

NESTANAK PASOŠA

U slučaju gubitka ili krađe biometrijskog pasoša Republike Srbije, neophodno je prijaviti nestanak pasoša kanadskoj policiji i o tome dobiti potvrdu/izveštaj. Nakon toga se u Ambasadi Republike Srbije u Otavi može pokrenuti procedura za proglašavanje nestalog pasoša nevažećim i podneti lično zahtev za izdavanje novog pasoša ili putnog lista za povratak u Republiku Srbiju.

Za proglašenje pasoša nevažećim neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

  1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, fotokopija izgubljenog pasoša). Kanadski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije.
  2. Izveštaj kanadske policije o prijavi nestanka pasoša
  3. Popunjena i potpisana izjava o nestanku pasoša (formular IzjavaIzgubljenaBPI.doc)
  4. Ukupna konzularna taksa za donošenje rešenja o proglašenju pasoša nevažećim u iznosu od 34 CAD (načini plaćanja)

IZDAVANjE PUTNOG LISTA ZA POVRATAK U SRBIJU

Putni list je putna isprava koja služi samo za povratak u Republiku Srbiju i važi 60 dana od dana izdavanja. Izdaje se licima kojima je istekao pasoš R. Srbije ili koja su prijavila nestanak pasoša ili u drugim slučajevima propisanim Zakonom. Zahtev za izdavanje putnog lista se može podneti lično, dolaskom u Ambasadu Republike Srbije u Otavi ili putem pošte.

Neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

  1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, istekli biometrijski pasoš).
    1. Kanadski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije. U tom slučaju neophodno kontaktirati ambasadu (consular.ottawa@mfa.rs) radi provere državljanskog statusa.
    2. Ukoliko ne posedujete nijedan važeći dokument za identifikaciju, potrebno je da popunite i priložite i sledeći formular (ProveraDrzavljanskogStatusaIdentiteta.doc)
  2. Dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm koje verno odražavaju lik (snimljene spreda – ne iz profila ili poluprofila, bez kape i marame)
  3. Čitko popunjen zahtev za izdavanje putnog lista (PL.zahtev.doc, za dete pogledajte tekst dole), potpisan na obe stranice (potpis treba da bude overen od strane Notary Public ukoliko se zahtev šalje poštom)
  4. Konzularna taksa u iznosu od 65 CAD (načini plaćanja)
  5. Ukoliko se zahtev šalje poštom obavezno je priložiti povratni koverat sa plaćenom poštarinom  (dostavljanje poštom), orijentacioni datum putovanja i kontakt broj telefona.

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan (SaglasnostRoditelja.doc ili SaglasnostRoditelja-eng.doc) overena pred notarom. Zahtev za izdavanje putnog lista za dete (PL.zahtev.dete.doc) mora biti potpisan od strane oba roditelja. Ukoliko se zahtev šalje poštom, potpisi roditelja treba da budu overeni od strane Notary Public.

Napomena:

  • Ambasada preporučuje da se pre kupovine avionske karte za povratak u Srbiju, prethodno proveri da li je potrebna tranzitna viza za zemlju preko koje će nosilac putnog lista R.Srbije putovati za Srbiju. Navedeno možete proveriti ovde.
  • za izdavanje putnog lista je potrebno oko nedelju dana, osim u slučaju kada ne posedujete nijedan dokumenat za identifikaciju, u kom slučaju je vreme duže zbog provere državljanskog statusa i identiteta od strane MUP R. Srbije.

Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Zakazivanje termina
eUprava
Prebivalište
Plaćanje i cenovnik
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Izdavanje vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge