| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dostavljanje poštom

DOSTAVLJANJE POŠTOM

Zahtev za pojedinim uslugama ove ambasade mogu se poslati poštom. Izbor kompanije pošte je na Vama. Vodite računa da prilikom slanja obezbedite da pošiljka ima svoj jedinstveni broj (Tracking number), kako biste mogli da je pratite i saznate kada nam je uručena. Osim toga, jedinstveni broj obezbeđuje da, u slučaju gubitka Vaše pošiljke, budete u mogućnosti da nestanak prijavite, te će pošta moći da je pronađe i ponovo usmeri na adresu primaoca. Nije mali broj slučajeva da se ovo desilo.

Prilikom podnošenja zahteva, obično Vam tražimo da uz dokumentaciju i taksu, dostavite i kovertu kojom ćemo Vam dokumenta vratiti na Vašu kućnu adresu. Radi detaljnijeg objašnjenja navodimo više opcija:

  • u kanadskoj pošti Canada Post možete kupiti koverat koji već ima broj za praćenje (Tracking number) Možete odmah kupiti dva, i to jedan za slanje dokumentacije ambasadi, a drugi da stavite unutar provog koji će ambasada upotrebiti da Vam Vaša dokumenta vrati. Obavezno popunite svoju adresu u Kanadi na povratnoj koverti. Izgleda ovako:

  • osim ove, možete koristiti i bilo koju drugu kompaniju, poput FedExUPS, Purolator i slične. U tom slučaju ne morate nam slati povratnu kovertu, već samo povratni Shipping Label - papir na kojem je Vaša adresa već odšampana i ima borj za praćenje, a koju dobijate u njihovoj ispostavi prilikom plaćanja usluge isporuke pošte od adrese ambasade do Vaše kućne adrese u Kanadi. Po završetku konzularne usluge, Ambasada će pozvati izabranu kompaniju radi preuzimanja pošiljke.
  • ukoliko je, zbog hitnosti, potrebno da Vaša dokumenta, nakon izvršene usluge ambasade, budu poslata nekoj osobi ili instituciji u R. Srbiji, priložite adresiran Shipping Label sa plaćenom poštarinom do Srbije. U tom slučaju možete koristiti i usluge kompanija DHL, FedEx i UPS jer sve one imaju svoje kancelarije i u R. Srbiji. Po završetku konzularne usluge, Ambasada će pozvati izabranu kompaniju radi preuzimanja pošiljke. Usluge kompanije Canada Post su se pokazale kao nepouzdane za slanje u R. Srbiju jer ne isporučuju primaocu na ruke, te se desi da se pošiljka nikada ne isporuči. Osim toga, podaci o koracima otpreme (usputnim lokacijama) nisu pouzdani ni potpuni čim pošiljka napusti Kanadu.

Sve navedeno je napisano prema iskustvu kolega koji rade u Konzularnom odeljenju ove Ambasade i ne obavezuje Vas na određeni izbor. Ambasada nema nijedan vid poslovne saradnje sa bilo kojom od navedenih kompanija.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Zakazivanje termina
eUprava
Prebivalište
Plaćanje i cenovnik
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Izdavanje vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge